pisma
Brojač posjeta
210820
Arhiva
« » srp 2013
pisma
Nema zapisa.
Linkovi
Nema zapisa.
Blog - srpanj 2013
ponedjeljak, srpanj 29, 2013
NAJPRIJE- ČUJETE YOU T. - PRVA  je od 3 pisme - SOLIRA ZORANA (NJIHOVA ČLANICA :) A DANIELA U OMIŠU, ZA MENE :)

TEKST PJESME "MENI FALI RUKA MUŠKA"
"********
RAZLILA SE PO KUŠINU
MOJA SUZA VRILA
UVELA MI U ĐARDINU
JEDNA RUŽA BILA
SVE JE POŠLO NAOPAKO,
 PRAZNA OBEĆANJA
A ŠTA MOGU KAD JE TAKO
PA SAM OPET SAMAAAAA.
*******
MENI FALI RUKA MUŠKAAAAAAA
DA MI TILU DA ODUŠKAAAAAA
DA ME LJUBI, GRLI , STISKAAAAAA
KA U PISMI PUNOJ VRISKAAAA.
DA ME GNJEČI TE-ME-LJITOOOOO
KA I ONO PROŠLO LITOOOOO
DA UVATIN ŠTA SE VATAT DADEEEE
A ŠTA MOGU KAD SVI TAKO RADEEEEEE
****
PEGULA SAM UVIK BILA
KA I MOJA MATI
PLAKATI I UZDISATI,
TO SE NE ISPLATI
ZATO OĆU, ZATO MOGU,
SKRATIT SEBI MUKE
AKO SRIĆA NEĆE DOĆI 
OĆU MUŠKE RUKEEEEEE .
MENI FALI RUKA MUŠKAAAAAAAAA -
********
Ovaj lipi tekst je napisao Pere Picukarić, glazbu D. Šarac .
Klapa REĆINA nije zadovoljna ovom snimkom - al ja ne mogu izdurat!
*******
A KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA MI JE ZAPIVAJU ?!UHHHH
*****
Završio je službeno 47. FDK Omiš , 2013.- jel mislite da je stvarno "završio" ?!
Nije niti će ! Kao o svakom od njih 46 do ove godine , tako će se pričati i o ovome, pivat će se nagrađene i nenegrađene pisme ! Sve prolazi, al pisme ostaju !:)
FDK Omiš ne traje samo ovih misec dana , jer osim nagrada, traju čakule , događaji, sjećanja - ono ko svako naše malo misto ( i "veliko misto" :)
A šta ćete, eto, ja bih najrađe da se ukinu nagrade - e , da FDK Omiš bude ka smotra klapa a capella , jer TEŠKO JE IZDURAT SVE OVE "VISINSKE I ŽIRIJSKE" PRIPREME ;):)
KONKRETNO I MENI ! TO JE I RAZLOG DA VAM OVO PIŠEM !
Joj, nisam znala kad ću na Bitku za Klis - oću li petak ili subotu - drž- ne daj , u svemu prevagnija Moj (muž) i odosmo na Klis u petak - a Žensko finale !
Bilo je na Klisu predivno - bit će članak bolji nego u Slobodnoj Dalmaciji, a slike - da i ne govorim ( onaj fotograf je imao "gori aparat" nego ja posuđeni na Izlučnim večerima :))) ajme koko su mu grozne slike - al o tom- po tom :) Bolje išta nego ništa :) Hvala, Slobodnoj !!!
Dakle, iza Klisa u petak, umorni moj Nesuđeni oficir ( iz posta "Kraljica mora" ili Inžinjer iz posta "Kako ću joj reč da varim" :) psihički-umoran od Škvera, ostao je po povratku kući , a ćer i ja za Omiš. Nadala sam se da ćemo stići u 23 sata , bar na proglašenje pobjednika, ako ne, moram potražit Drače, Čuvite i vidit kako su klapašice prošle, ali naći moje drage REĆINE !
Zakasnila - presrela sam 3 minute bolesnu curu iz Drača i reče mi rezultate. Srela ČUVITE, čestitala im ! :) Blistale su !!!
Čujem od "Drače"- moje REČINE bez nagrade- a moram ih naći, nije Omiš metropola - al je CENTAR KLAPSKE PISME U 100 M 2 !!!
Kad kod restorana Puljiz, do Crkve, "miljun" žena - čujem : EVO NAM JE ! PA DI SI TI ZORANA , A JE, JE, ČITALE SMO DA SI NA ČUDU I - KAKO JE BILO NA KLISU !
Oooo, drage moje, bilo je super NA KLISU, ali čujem vi ste bez nagrade ?!
A jesmo, kaže Eliana, voditeljica - gledam im lica - nije ni meni svejedno, a kamoli njima - hm.
Eliana reče : A da znaš koju smo lipu pivale ?!
Ja: KOJU, AL NISTE S IZLUČNIH VEČERI ONE ISTE ?!
Aliana : NE, PIVALE SMO TREĆU , A KAKO NAM JE DRAGA .
I ništa, kažem, bez nagrade ?! A, E, BIT ĆE BOLJE IDUĆI PUT - I NAJEDNOM , KAO GROM IZ VEDRA NEBA, NI SANJALA NE BIH ŠTA ĆE MI SE DESIT !!!
GĐA. ELIANA KAŽE CURAMA - AJMO JE ZA NAŠU ZORANU ZAPIVAT - ja blokala ?! MENI ?! Eliana, klima glavom i već u ruci drži "ono čudo" okruglo za intonaciju . Sjela sam (nisam im u te 3 minute tila smetati, taman večerale i pod dojmom Finala ) I POČNU MI PIVAT - AJMEEEE.
POLA PISME SAM SE UKIPILA , NA PO METRA, METAR, DVA - KAKO SU SIDILE OKO STOLA - PUNE MI OČI SUZA (vidi se na slikama)  OD LIPOTE BLIZINE MI TIH GLASOVA, OD LIPOTE OSJEĆAJA KROZ PISMU KOJU SU ISKAZIVALE, OD LIPOTE ZANOSA KOJIM SU MI JE PIVALE, OD LIPOTE NJIHOVE UŽIVLJENOSTI , OD LIPOTE NAD LIPOTAMA , OSJEĆALA SAM SE - A NE, NE MOGU VAM OPISAT - SUZE SU IM MOJE SVE REKLE, A VI - AKO MOŽETE SHVATIT ?!
MENI DA ONE PIVAJU KA IZA IZLUČNIH - Uspomena br. 1. - "KAŠE"- "LAKU NOĆ MOJA ZORO BAJNA " ?! A ŠTA POVEDE NJIH DA ME TAKO NAGRADE :)
A ŽENE SU IPAK MALO- ŽENE, JEL- A KO TO KAŽE ?! LAŽE !
ALAAAAA PIVALE SU MI KAO DA JE NASTUP - ORIO SE NJIHOVIM PREDIVNIM GLASOVIMA DONJI DIO TRGA SV. MIHOVILA, DI SU TU VEČER NASTUPILE .
ŽELILE SU, VIDILA SAM NA NJIMA, BAŠ SU ŽELILE DA MI POKAŽU PROPUŠTENO , NEODSLUŠANO - TEK PRI KRAJ PISME, ONAKO SUZNIH OČIJU, ODMAHUJUĆI GLAVOM ZBOG NEVJERICE- POSLIKAVALA IH NOVIM APARATOM .
NEĆE OVO SAD UTJECAT NA FAMOZNI ŽIRI - AL ZA MENE I OD MENE, KLAPA REČINA SU MOJE POBJEDNICE SUPERFINALA ! 
ZAMOLILA SAM, TAKO, MALO SUSTEGNUTA DA IH NE OPTEREĆUJEM - RIĆI PISME - I DOBILA IH TAKO SRDAČNO, ODGUŠTA- ODMAH :)!!!
DOK SAM JOŠ BILA U NEVJERICI , "REČINE" SU DOBILE VELIKI PLJESAK OD MLADE, NAGRAĐENE KLAPE KAPRIC IZ ZADRA , STOL DO NAŠEGA !
DOBILE SU VELIKI PLJESAK NE SAMO PROLAZNIKA, VEĆ I LJUBAZNOG OSOBLJA " PULJIZA".
DOBILE SU PLJESAK I PULJIZOVIH GOSTIJU U KALETI I TAMO DALJE !
ELIANA: MA GLE JE ( kazuje curama na mene , vidi suze) DIRNULO JE .
AJMO SAD MALO ŽIVLJU : BAM, BAM - GRAMOFON STARI - I ONDA "DANAS SAM LUDA, NE ZNAM ŠTO HOĆU" OD JOSIPE I JOŠ NEKE - I OPET PLJESAK SA SVIH STRANA.
Rekla mi je Eliana da je jako bogat njihov repertoar pisama, jako!
Pitala sam ih, konačno: Koliko vi puta tjedno vježbate, kako sve to uskladite s obiteljskim obvezama- i dobila odgovore na sva moja pitanja - Hvala im !
U TOM NEZABORAVNOM DRUŽENJU, BILO JE RED I USUDILA SAM SE PITATI NJIHOVA IMENA. EVO: OVAKO, MENI S LIVE BANDE : LUCIJA ( baca malo na Demi Mur;), ELIANA (Voditeljica ), SANDRA, ZORANA ( A NISTE MI REKLE ZADNJI PUT ?! A Zorana ka Zorana - smije se :)))) - da nije bila za stolom kad smo pivale "Zoricu" :) ALEKSANDRA, DANIJELA , DOLORES I JELENA ( meni prva s desne bande i ona mi je napisala riči ! :)
NIJE TO SVE OD NJIH TU VEČER - BIT ĆE JOŠ !!! SADA SAMO NAZNAKA- MLADA KLAPA KAPRIC I REČINE - ZAJEDNO SMO PIVALE , A ŠTA - BIT ĆE ČLANAK !
***********
KLAPA REĆINA je ovih dana u Crnoj Gori, NA 12. MEĐUNARDNOM FESTIVALU KLAPA. Prenoćile su u Omišu i opet na put - na Revijalnu večer u PERASTU , gdje su bile (već) premijerno izvedene obrade skladbi iz Boke po zapisima Ludvika Kube iz 1907.
Odmorit će se u Budvi - i zaslužile su !
DRAGE MOJE, ŠALJEM VAM LIPI POZDRAV I JOŠ JEDNO VELIKO - HVALA !
>>>>>>>>>NOVO -2.8./13. TEK DANAS  "SLOBODNA" PIŠE O 12.  MEĐUNARODNOM FESTIVALU KLAPA - A VI STE OVDJE U SLAJDU VIDILI KOJE SU NAŠE KLAPE NASTUPILE !:)
LJUDI DRAGI, POZOVITE REĆINE, NEĆETE FALIT ! !!
VIDIMO SE I DOGODINE ! OMIŠKA ZORANA ;):) ALI " RC" ;):)
**********************
AKO NISTE ZNALI- 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA,PERAST, CRNA GORA - PONAĐITE KAO I JA NA NETU ! VRIDI PROČITATI ! NOVO,31.7.: ČULA SAM SE S GĐOM. ELIANOM - "REĆINA" SE VRATILA IZ CRNE GORE S JAKO LIJEPIM DOJMOVIMA S NASTUPA, DRUŽENJA KAO I ODMORA !
**********************
POZDRAV PERASTU I CRNOJ GORI ! BRAVO !

 
VRIJEDNO PAŽNJE- ISPOD ČLANKA O SPEKTAKLU "ŽIVOT U VJEČNOSTI"
29.7.2013. 0:33:15 | Neregistrirani korisnik []
Hvala Vam na ovom svjedočenju i informacijama. Koristila sam ih u pripremi teksta/vijesti za tjednik za kulturu Hrvatsko slovo koji će izaći u petak 2. kolovoza. S poštovanjem, Eva Kirchmayer Blić - ZAHVALJUJEM, GĐO. EVA, KUPIT ĆU GA!
NOVOOOO- 2.8./13.- KUPILA SAM "HRVATSKO SLOVO", STR. 19. - PODNASLOV : XI. DANI MILE GOJSALIĆ U KOSTANJIMA,VELIKI NASLOV: "O ZEMLJO MOJA, NEK TE ČUVA BOG !" OPISANE SU SVE TRI VEČERI U KOSTANJIMA, RIJEČ JE I O "ŽIVOTU U VJEČNOSTI" I GĐI. MLADENKI !!HVALA GĐO. EKB (ovako je potpisana:)!
 
nasljednica @ 20:20 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 25, 2013
 
 
ZA LJUBITELJE KLAPSKE PISME : Bliži se Finale ženskih i muških klapa. Odmah prva opasaka-HRT ne prenosi Žensko finale ?! Žensko finale zna i te kako biti bolje od muškog, stoga ste jako uskraćeni. Njegovo prikazivanje s odgodom umanjuje draži natjecanja.
 Muško finale u 21 sat uz izravan prijenos na HRT HR Radio Splitu : redom- klape: OMIŠ – Omiš, BASCA – Baška Voda, ZRINSKI – Vrbovec, PODVORJE – Kaštel Sućurac, TRABAKUL – Kostrena, MRIŽA – Split, BUNARI – Vodice, BRACIERA – Bol, KOŽINO – Zadar, KAMPANEL – Zagreb, KAŠE – Dubrovnik i klapa PINGUENTUM – Buzet , dobitnica najviših ocjena Žirija.
 
ŽIRI - na stranicama FDK možete naći njegov sastav, malo bi vam značio, ni ja ih ne poznajem, baš. Tragikomičan način glasovanja, koji je zadnju 3. Izbornu večer prerastao u "horor", ponesena "pobunom" publike na TREĆEG ČLANA ŽIRIJA, viknula sam  u onoj napetosti i tišini obznanjivanja ocjena i upisivanja na tablu : E PA MOLIM VELIKI PLJESAK ZA HRABROST OCJENJIVANJA TREĆEG ČLANA ŽIRIJA, TKO JE DA JE, AJMOOOOO PLJESAK  dignuvši se demonstrativno nanoge, - te je taj član dobio veliki pljesak- i ja uz to još i BRAVO, ZORANA!
Zbog čega sam tako reagirala ?! Zbog toga što je taj FAMOZNI član i TRI večeri  uzastopno čudno ocjenjivao.
Proći "sito i rašeto" dok se dođe do Izbornih večeri pa da se daje "jedva prolazna" ocjena, prestrašan je to udarac za klape koje su već stekle popularnost . Imaju se one gdje pojavljivati, ima još , hvala ti Bože, festivala klapa.
 
TAJ TREĆI ČLAN ŽIRIJA ( provjereno, bila je ista osoba, nisu bili ispremiještani, kako su neki mislili) TREBAO BI SVOJIM NAČINOM GLASOVANJA  ZBOG NARUŠAVANJA UGLEDA  FDK ,PLATITI ODŠTETU. U PRIČI POSLIJE, DOZNAJEM, NEKE KLAPE NEĆE VIŠE DOLAZIT NA FDK .

Točno je da postoje razlike među klapama u 2 ili 2,5 boda, ali da postoje u 3 ili 3,5 , to je žalosno. Kažem Klapi: Nakon toliko truda, rada i odricanja, napuštanje obiteljskih obveza, da ova FACA daje tako niske ocjene, ponižavajuće je! Odgovor je bio:Hvala što nas razumijete.
 
Mnogi su mi poslije čestitali , čak i rekli: Ženo draga, hvala Vam, što se bar netko usudio progovorit i to tako javno. ILI : Hvala vam, neka ste ih javno oprali! ili  Gospođo, Vi ste iz Omiša pa možete, mi jadni ka poslušni miševi ne smijemo zucnit! Nisam se osjećala heroinom večeri nego, naprotiv, kao "lošim domaćinom FDK" -ružan osjećaj.
Rekla sam samo u prolazu, jer sam bila ljuta da im ne rečem i više, G. Mladinu i g. Šarcu : Ma šta radite ovo sa načinom glasanja, mijenjajte to, jer kako čujem, neke klape vam više neće doć ! Molim, bez pardona sam to rekla , jer ne želim narušavanje ugleda našem FDK , nije on ničija "prčija" !  OTIĆI ĆE MLADIN, OTIĆI ĆE ŠARAC, AL FDK ĆE OSTAT! Dodala sam: mi ćemo ka publika dolazit , to da, a umjesto tih , doći će drugi, ali šteta !!!
 
Čudne se stvari događaju inače oko ovog našeg  Festivala, sve se čuje, sve se zna, SAKRIT SE NE MOŽEEEEE - npr. jedna koja mi jako smeta : Nemam ništa protiv klape Kampanel iz ZG, obožavam ih, to su oni AJ ČA, VOLIM TEEEEE, ali 1. tenor im je najednom Marko Škugor iz "Klape s mora" olitiga "Mižerije" (njegovo ime nije na popisu služb. stranice FDK ??? to mi je isto kao da u NK Hajduk igra igrač iz NK ŽNJ, nije "registriran" ?! Zatim , klapa su koja ni na jedan festival, kako čujem i znam, a capella nije nastupala, prvi put na FDK Omiš,  i oni spadaju u "klapsko smeće", kako je okarakterizirao g. Šarac klape koje su se iskomercijalizirale instrumentalim pjesmama  i obradama hitova (ima post moje replike njemu) ?!
 
Gle čuda, upravo je takvu klapu g. Šarac primio na FDK kao umjetnički ravnatelj   i gle čuda, zna se, priča se, primljena  je pjesma koju će na Šansonama pjevati Marko Škugor-inače, jako simpatičan momak, predivnog glasa- a jel to ka neka računica, kao lani s Bunarima - pobjednicima Superfinala ?! . Hahahaa kad sam ga vidjela u "civilu" , stanem - poznat mi :))))) IZVINITE, MARKO IZ MIŽERIJE ?! - Jesam, nasmijao se :))))) Evo da će Kampanel dobit nagradu !
KLAPA JACERA (M), ŠIBENIK - voljela bih da mojim domaćinskim :) razgovorima s klapama uoči nastupa : koji su ? od kuda nam dolaze,  itd. - onako "blic sistem"-  da nisam za tu klapu doznala od  njih, odnosno simpa voditeljice g. Eleane Trutin Šupe da su DEBITANTI, pobjednici FDK Večeri debitanata u Bolu - ONI UOPĆE NE PJEVAJU KAO DEBITANTI, SUPER SU  I NISU U FINALU ! ?
 
KLAPA REĆINA (Ž), ŠIBENIK - povezuje ih ista voditeljica ( klapa Jacera ), koju sam poslije spazila da pjeva u toj klapi !!! ??? a nije  mi bila rekla-nije stigla od mojih pitanja :))) gđa. ELIANA  TRUTIN ŠUPE ( ne ALIENA , brkam, isprika Gospođi na slikama :)  zasluženo idu u finale . OVA ŽENSKA KLAPA MI  JE ZAPIVALA ZORICU A CAPELLO - jer je svirala u našem kafiću Stari kapetan :) bio je šou-program !:) IMAJU STRAŠNE GLASOVE, PRAVE KLAPSKE, NE OPERNE,  I PIVAJU ONO "OD SRCA" NEUKOĆENE - KAO I ČUVITE ! SAMO NAPRIJED- BEZ OPTEREĆENJA ! :)
 
KLAPA ČUVITE (Ž), ŠOLTA - moje miljenice, LANJSKE POBJEDNICE , koje su prošle godine dobili DESET na Izlučnoj večeri , kojima sam prognizirala pobjedu , pitale su me : Kakve su im šanse ove godine nakon 3 Izborne večeri ?!:) Rekla sam , bit će gusto , Neverinke, Drača, tu ste rame uz rame :) Neopterećene, nasmijale su se i rekle : Bit će , kako bude !:) TAKO JE , DRAGE MOJE - OSTANITE VI SVOJE !:)
 
KLAPA DRAČE  (Ž) - MOSTAR - žao mi je da ni ove godine nisam s njima popričala, nestale su ?! Nitko ne bi rekao da su iz susjedne nam države - sve studentice Mostarskog svečučilišta :))) STRAŠNE SU , TAKO MLADE, A TAKO DOBRI GLASOVI - GUŠT IH JE I GELDAT !:)
 
KLAPA NEVERIN (Ž) KAŠTEL LUKŠIĆ , a joj tko ono napiše ili reče "klapa u usponu" ?! Svašta - višestruke pobjednice na FDK Omiš i pobrale nagrada unazad nekoliko godina gdje god dođu I U SVIJETU ! Šta imamo stručnake među novinarima, za poludit , da ne kažem po naški  ZA  BIP :))))  Velika su prijetnja DRAČAMA I ĆUVITAMA - gusto, gusto !
 
KLAPA KAPRIC (Ž) ZADAR, jako mlade cure, tananih glasova,a kad treba i zagrme ; najavljeno u Izlučnoj večeri da pjevaju tek 2 godine !:) Ne bi se reklo po nastupu! Uostalom, tko i zna koliko tko pjeva i vježba-al mlade, jesu :) Rekle su mi da je 1. tenor KALELARGE dobro, da se oni znaju!
 
KLAPA TREBIŽAT (M) , blizu ČAPLJINE - jako dobri , al nažalost, nisu u Finalu - zanimljivo, iza Izlučne večeri, pivali su za stolom jednu svoju "Neretvansku", odmah se sjetih Kolegica-blogerica:)) i rekli mi : Mi smo ćaća i sin, ono su dva brata, a ćaća im je stric :))))) Imate ih na slici , lipi im pozdrav šaljem - dođite nam i dogodine, valjda će biti drugi satav žirija ! P.S. isprika na slici piše , mislim,Čitluk umjesto Čapljina!
 
KLAPA PODVORJE (M) - KAŠTEL SUĆURAC  - naši dragi prijatelji i o njime sam posala , kao i o Mriži i Bunarima i Čuvitama - Koncert Sv. Tri Kralja u Omišu , u Crkvi gdje je istoimeni Trg FDK , Sv. Mihovila - ala koji glasovi, i stasovi !:) Pisme : Divojčice mlada i Konja jaše momče Kaštelanče , koju su pjevali i u Lijepoj našoj u Kaštelima - i to sam uslikala i opisala- javili mi se "na kilometar ":)))) Dobili su ocjenu 26 na 2. Izbornoj večeri.
 
KLAPA MRIŽA (M) , SPLIT - i oni me lako pripoznaju - a nema "pošte" di nisu "zapasili": Omiš, na dan Grada Ispod Žižule, kad su oduševili Poljake !!!!, Gradina, Solin,  Izlučne Omiš - Jelte, iste pisme pivate ka u Gradini , bravo i hvala vam, naučila sam ih,a utvrdila na Večeri klapa u Kostanjima - bravo  !! ALI - DOBILA SAM OPASKU - pišite o nama "tranasparentno" a ne onako - valjda je simpa Tenor mislio "đuture" :))) ČITAJU ONI MENE , moji vodiči u Solinu do Gradina - 150 m :)  i MOJE DRAGE SANJE IZ PAPA BENDA MOMAK PIVA U MRIŽAMA !!!! Vidite po slikama s "Koncerta Gradu Omišu "  da sam vas već tad bila uhvatila BLIŽE da vas ljudi zapamte- jer ste super !!! ali ima klapa previše pa ja pomalo ljude upoznajem - koja  je koja klapa !:)  Morat ćete kao KAŠE, BUNARI, "MORNARI", promijenit uniformu , nošnju - stajling vam se utopio među 497 klapa - slični ste , al zato - GLASOVI NISU i vi ćete biti u Finalu - U TISNU  (ovo je zbog rime :) AL BIT ĆE TIJESNO  !!!
 
KLAPA BUNARI (M) , VODICE- moji  dragi PRIJATELJI- raftingaši u agenciji moje sestre ( nisu to znali :) , kojima zlatne glasne žice nije ni Cetinska arija naškodila prilani uoči Finala , pisala sam o tome :)) Dragi, poletni kao uvijek ALI - JOJ - ANTE je onaj teatralni tenor, a ne NIKOLA - JOOOJ, KOJA GREŠKA, ALI NISU MI ZAMJERILI I ZA TO MI DALI EKSKLUZIVU : U spotu pisme SENTIMENTIO, odlične pisme "Šansona", kad vas ježuri prožimaju ( pisala sam o tome :)  glumi mala Antina, spot osmislio Nikola Rak   I  USKORO IZLAZI NJIHOVA NOVA PJESMA "FALIŠ" ( Nedostaješ, a ne, Hvališ, trebam prevest- translate kao google ,a l kako će prevoditelj u EU :) , aranžman potpisuje  E. Botić, tekst i glazbu potpisuje Nikola Rak ( to vam je onaj "mrga":))  Ne sumnjam da nije na vidiku novi HIT klape Bunari ! Vidila sam na njima čim su mi dali ekskluzivu da su jako zadovljni pjesmom , ALI - NISU MI HTJELI PRIŠAPNUTI MALO REFRENA : A ne, ne, nek Vam bude iznenađenje !:) O.K. strpit ću se - grrrrrrr !!!:)))))  A ZATO ĆU VAM SAD NAPISAT - PAZITE SE  U FINALU , ma ne po onome  "oštar Pas", al i njega se plašite ;) :))) ima, ima "Pasa" u Omišu koliko hoćete, od morskih do kopnenih ;) :)))) BIT ĆE GUSTOOOO !:)))
 
KLAPA KAŠE (M) - DUBROVNIK - (SPLETOM OKOLNOSTI MALO VIŠE O NJIMA) pobjednici Finala 2012 , klapa koja je lani kao i Čuvite dobila DESETKU na Izbornoj večeri , ugodno izenađenje FDK Omiš, obogatili su nas, mladi nasljednici Bunara- a nisu, nisu još za pustit brkove :)))) ( iako su Bunari jako mladi , ali Kaše bacaju na njih :) Pisala sam o njima i kako su mi pjevali LAKU NOĆ, MOJA ZORO BAJNA :) PAZITE SAD ! Vidjeli smo se u Kostanjima u subotu i oni su mislili da me nije bilo na VEČERI NOVIH SKLADBI u petak, da sam u Kostanjima na Večeri soparnika - JOJ , NISAM ; AL STE VI NASTUPILI SINOĆ ?! - Jesmo ! JA: ČULA SAM NA RADIJU REPORTAŽU, NISAM ČULA DA STE VI DOBILI JEDNU OD MILJUN NAGRADA ?!  Fino mi kažu - Nismo , pjevali smo strašnu pjesmu ,Vicko je napisao,  ali eto, ne moramo uvijek dobivat nagrade .
PAZITE SAD OVO : Iza te večeri  su u Kostanjima pjevali : 1. Vjerio sam se na Konalu, 2. Poslanica Gradu - NA KOJU SAM ZANIJEMILA, nešto posebno , 3.  LAKU NOĆ, MOJA VILO BAJNA , na koju sam pljeskom animirala cijelu publiku i zapamtila refren - jer su mi je pjevali u dvoru do Barba Marinove konobe iza Izborne večeri( bio je post ) adrenalin me bumbarao u Kostanjima, došla sam ima "podan nogu- kako mi kažemo - da ih slikam iz svih uglova olitiga kantuna , jer imam ZUM 37 na aparatu , nisam im trebala doć bliže, ali htjela sma super fotke :))) i onda  4. Jedina dođi, koja mi je svirala na blogeru umjeto Zore bajne :)))
PAZITE SADA I OVO: najozbiljnije, najiskrenije - bila sam na plaži do mojih prijateljica jučer u Omišu  I PITAJU ME: ZORANA , NISMO TE VIDILI NA VEČERI NOVIH SKALDBI , A NI ČULI ?! Bit ćeš bila u Kostanjima opet - odlično si opisala Život u vječnosti ; ala koliko ti imaš volje, kako ti to ono po svome dočaraš; strašna si !:)  A kad to izlazi iz mene :))) A EEEEEEE , NISAM BILA ( INAĆE TA KLASA MOJIH OMIŠANKI JOŠ NIJE VIDILA MOJ POST O KAŠAMA OVE GODINE i da su mi pivali , LANI JESU ) , KAŽU MI - NISI NIŠTA PROPUSTILA, RAZOČARANE SMO - Pitam , kako-  a UHHH - onda mi je bar lakše. KAŽE JEDNA: EVO NEK TI ONE POTVRDE, BILE SMO ZAJEDNO - KLAPA KAŠE JE IMALA STRAŠNU PISMU , NEŠTO S RECITACIJOM MA SAVRŠENO I DA ZNAŠ NISU DOBILI NITI JEDNU NAGRADU , A ONI PUVANDERI , O.K. BILI SU DOBRI, ALI NI BLIZU KAŠAMA - PITAM U NEVJERICI , JEL TO ONA PISMA DI SVI PIVAJU  UUUUUUUUUU- DOK , MISLIM, VICKO DRAGOJEVIĆ LIPIN GLASON RECITIRA ?! - TAD ONE BLENU - KAKO ZNAŠ , AKO NISI BILA ?!  A JAAAAAAAA - SVA SRITNA REČEM : PA TU SU PISMU OTPIVALI U KOSTANJIMA NA KOJU SAM  ZANIJEMILA , HIPNOTIZIRALI SU ME I TO JE TA BILA , MA NE MOGU VIROVATI ?! ZOVE SE , IZ PROGRAMA ZNAM : "POSLANICA GRADU ", JEL TA ?!  - DAAAAAAAA, UZVRATI MOJA OMIŠKA , DOBILI SU TAKAV PLJESAK , KAD PAF - ČEKAMO NAGRADU, ZASLUŽENU, A ONO NIŠTA, ZORANA, NIŠTA , MI SMO SVE ZA NJIH GLASALE - NIJE NAM MNOGIMA BILO JASNO ?! - A JA REČEM : E SAD MI JE DRAGO DA NISAM BILA , JER BIH JA GLASNO NAVIJALA PA BI MISLILI DA SU ME PLATILI DA URLIĆEM - E BAŠ VAM HVALA, SVE ĆU TO OPISAT NA BLOGERU !!! ZNAČI TA PISMA NIJE DOBILA NITI JEDNU OD NAGRADA ?! AHAAAAA- TAKOOOOO DAKLEEEE - EEEEE ČUDNI SU ZNAČI OPET I TI GLASOVI PUBLIKE - JER , OMIŠ PRIČA, LANI JE KLAPA OMIŠ IZ JUBAZNIH RAZLOGA, PRIČA EEEE, MORALA 2. MISTO PUBLIKEEEEEE PREPUSTIT DRUGOJ KALPI A ONI SE ZADOVOLJIT TREĆIM MISTOM - E PA STVARNOOOOOO !!!!
 
Hm , dragi moji ljubitelji a capella pjevanja, osluškujući i gledajući cijeli taj šušur oko FDK Omiš, ima puno lipih stvari, ali i onih - za koje se sve sazna pa evo i ovo : NEKIM KLAPAMA BI BILO BOLJE DA IM SE NE ZNA VODITELJ - BOLJE BI PROŠLI !!! KAKO - A LIJEPO ! " STRUČNAJCIMA" SMETA DA ŠKOLOVANI STRUČNJACI  VODE NEKE KLAPE PA SU IM OCJENE I USPJEH "MALO NIŽI" ! Bilo je očito da su neki voditelji klapa bili ljuti i to ne samo ove godine !
 
KLAPA OMIŠ (M) , A ODALKE?!- jedva su ušli u Finale ove godine - promijenili su 1. tenora i to se osjetilo ! Vjerujem da je Mrma proradio s njime i rekao Nikoli Vuliću da se malo "smiri" ( prvi s desna, daje intonaciju:) , Nikola je temperamentan, kroz njega i nekih članova kola klapske krv, ali 1. tenor (meni nepiznat ) bio je kao u grču - nadam se da će u Finalu ostaviti bolji dojam -a pobjeda , ruku na srce , svak za svoga glasa, dolaze i autobusima - pa dozvolite da dobiju koju od Publike , iako je Publika ( ako nema autobusa ) u Omišu prilično realna - često se poklapa s ocjenama žirija, koji nije uvijek u istom sastavu kao na Izlučnim večerima  ! 
 
BASCA (M) - BAŠKA VODA - dala je i ona sve od sebe kao i ostale klape , predivni glasovi, uvježbanost , ali dozvolite vi ŽIRI , nije mi nikako jasno da su i oni jedva ušli u finale ?! Čudnoooo, jako čudno , znam da ne mogu sve klape u Finale - ali gdje su zapeli ?! Jel im botun visio ?! Jel  nisu plombirali zub ?! Jel  koji nije bio lipo ošišan ? ! NE RAZUMIN ?!  Isto kao kod klapašica. Oli gledate jel pivaju iz pluća DVICE ili ŠESTICE  ili im nisu o. kej pletenice ?! ?! Dlaka iskočila ili jedna podhranjena, druga prehranjena ?! E svašta !!! 
 
KLAPA KALELARGA (M) , ZADAR, S ONAKO ŠOKANTNIM POSLJEDICAMA NA 1. IZBORNOJ VEČERI , KADA JE 1. TENORU POZLILO - POSLALA NAM JE SAOPĆENJE KOJE JE PROČITANO NA 2. IZBORNOJ VEČERI - KOJIM NAM SE NAJISKRENIJE ZAHVALJUJU NA VELIKOJ PODRŠCI I NJIHOVOM ČLANU KOJEM JE POZLILO I NJIMA KAO KLAPI I ZAHVALA CIJELOM ORGANIZACIJSKOM ODBORU FDK OMIŠ I LIJEČNIČKOM TIMU HITNE POMOĆI - S OBEĆANJEM DA SE VIDIMO IDUĆE 2014. GODINE - NA ŠTO SU DOBILI JOŠ JEDAN VELIKI PLJESAK- "KOJI SE MOGAO ČUTI" DO ZADRA I NJIHOVE KALELARGE ! LIPI POZDRAV VAM ŠALJEM U IME MOJIH OMIŠANA !!!
 
NADAM SE DA JE TATA , KOJI JE NA POČETKU TE ISTE 1. VEČERI, NAKON 2 KLAPE ,  DOBIO POZIV OD VODITELJA  ( OP.P. KOJI JE REKAO DA ZBOG  OCJENA  ŽIRIJA NE ŽELI VIŠE BITI "BINGO DJEVOJKA " - ZBOG GREŠAKA) REČE: TRAŽI SE G. "XY"  DA HITNO IDE KUĆI, ŽENA MU RAĐA ! !!! -  PUKLA JOJ JE PLODNA VODA - DODAO JE STIPE MEDIĆ :)))!!!   HAHHAAA- UZ NAŠ VELIKI PLJESAK I UZVIK- JEEEEEEEEEE- TATA JE POLETIJA ODMAH DOMA - ETO, TO VAM JE KAD MORATE ISKLJUČIT TELEFON !!! NADAM SE DA ĆEMO U FINALU DOBIT PRIOPĆENJE - JESU LI MAMA I BEBA DOBRO I KOLIKO JE TEŠKA I NA KOGA SLIČI - TO JE  U NAS TU VEČER BIO DOGAĐAJ KA KEJT I  VILJEM U ENGELSKOJ OVIH DANA :)))) ZASLUŽILI SMO !!!!  HAHHAAAA !!!!
ŽIVIJA NAŠ FDK OMIŠ 100 I PRIKO GODINA- DA GE NEMA - TRIBALO BI GA SMISLIT - NE IZMISLIT, JER PRIJE, ZA, I POSLIJE PISME,UVIJEK OSTAJE PRAVA KLAPSKA PISMA , IMA TOLIKO DOGAĐANJA, ČUĐENJA, OGOVARANJA, ŠUŠURA , ZAFRKANCIJA DA SE U NAŠ MALI GRADIĆ STVARNO ISPLATI DOĆI PA SVE DO IZA VELIKE GUSARSKE BITKE - KADA JE - JESTE LI ZAPAMTILI - TAKO JEEEE- 18. KOLOVOZA - UVIJEK- BRAVO JOŠKO STELLA  !!!
 
KLAPA SAMOANA IZ NJU ZILENDA - JE PRIČA ZA SEBE - ZASLUŽUJU POSEBAN ČLANAK I NA GUGLE TRANSLATE ! GENIJALNI SU BILI ! KAŽU MI , POD ŽIŽULOM SU TU VEČER PIVALI DO 4 UJUTRO - ZNAČI NJIMA ONAKO MRGAVIMA, VELIKIMA, NI MUP NIJE MOGA NIŠTA - HVALA STANARIMA ! PRAVI SMO DOMAĆINI !
KARTE ZA FINALE - dodajem povodom prvog komentara : Rekla sam bila,  i godinama protestirala - zbog čega mi Omišani ne možemo na Finale, ne možemo do karata ?! G. Mladin mi je rekao da su takva pravila da daju karte pokroviteljima, sponzorima i donatorima. Ja sam tek ima par godina došla na Finalne večeri na takav način.Sramota je da ti čak i ne dođu i njihove karte se prodaju zadnji čas ili ih se čeka još 15-ak minuta! ZA ZAINTERESIRANE- KO NEMA KARATA, IMAMO VELIKI VIDEO ZID "KOD ŽIŽULE", I TU BUDU KAMERE.Rekla sam g. Mladinu da sponzori i donatori nisu ni suci ni drž. službenici i namještenici, a ni predsjenici udruga, koji svake godine sjede na istim mjestima pa više ne znam na snimci koji je Festival po redu - iskreno! Uvijek iste face ! Uostalom, vidite ih i vi na TV ! Kako ja uđem, ?! a kako, svakako- dođe netko i proda na ulazu!
PARKING- ŽALOSNO ALI ISTINITO ! SAVJET- BESPLATNO IMATE VELIKI PARKING  IZA PRVOG TUNELA PREMA RADMANOVIM MLINICAMA,JA ULAZIM U ĆAĆE U DVOR !
 
 
 EVO TACNE SREĆE BARBA MARINA ČUVANA ZA DANAS- ZA  KAŠE :) !


SANJA , KĆER NAŠEG BARBA MARINA, STVARNO MI JE REKLA DA TO SLIKAM , DA SU SE I LANI NAPILI  S TACNE KLAPAŠI KLAPE KAŠE , MISLIM, GUCNILI IZ TIH BIĆERINA, NE OPILI :) DIVNI SU TO MOMCI -  I DA SU POBIJEDILI !!!  E SAD- SANJOOOO, NEMOJ DAVAT VIŠE NIKOME - A JE, JE , REKLA JE DA ČUVA OVO SAMO ZA KLAPU KAŠE - I NJOJ SU DRAGI, MA KOME "NISU" - I U KOSTANJIMA SU PIVALI "NA BISU" ( OVO ZBOG RIME :)  -  ONU "ČETOVANJE" :)))) !!!
 
DRAGI "KLAPSKI SVITE " - ŠTA VAM ZAŽELIT MOGU AKO NE DOĐEM - PIVAJTE VI PO SVOME, NE OPTEREĆUJTE SE OCJENAMA ŽIRIJA - POBJEDA JE U " SVOM TOM LUDILU" UOPĆE DOĆ U FINALE, ZAR NE - JE , E I ZATO ČESTITAM SVIM FINALISTIMA - A OCJENE - NA DECIMALE TRIBA PROMINIT - NIJE TO UMJETNIČKO KLIZANJE  niti itko od tih doktora i doktorica u Žiriju nije nikad pivao u klapama - I NADAM SE DA ĆE NAM DOĆI OPET ODLIČNA  ŽENSKA KLAPA LIBAR I SVI RAZOČARANI !
 
OMIŠKA GUSARICA AL UVIK "RUŽA CRVENA" :)
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
VELIKI POVIJESNI SPEKTAKL "BITKA ZA KLIS" 26. I 27. 7. 2013.
 
ISTIH JE  DANA KADA I FINALE FDK OMIŠ - NA ČUDU SAM !!!
 
ČEKAJU ME MOJE DRAGE KLAPAŠICE I KLAPAŠI - MORAM DO DRAČA - ŽELIM OSLUHNIT, ČUTI I UVJERIT SE - KAKO JE BILO NA OBE VEČERI !
GĐA. MLADENKA ME POZVALA TAKO OD SRCA, DA DOĐEM NA "KLIŠKU BITKU" - TEŠKO MI JE ODBITI !!!  VJEROVALI ILI NE , GĐA. MLADENKA OPET GLUMI I U TOM SPEKTAKLU  I OPET  IMA MINUTAŽU ZA GĐU. RUŽU JOLIĆ. GUSLARICU - DA RUŽA I JA  NE MOŽEMO STVARNO - VJEROVATI !!!!! HVALA VAM, MLADENKA, PUNO HVALA !!!! A JOŠ SAM U PETAK POZVANA NA PROMOCIJU KNJIGE  ?!:)
 
GĐA. MLADENKA MI JE POSLALA ČAK Y. TUBE KLAPE SV. JURAJ PJESME  " U BOJ, U BOJ " , O ČEMU SAM PISALA U PROŠLOME POSTU I DAVNO KAD MI JE KLAPA POSLALA EKSKLUZIVU - JER JE NAPRAVLJEN BAŠ OD KADROVA "BITKE ZA KLIS "!!! UČITELJ MAČEVANJA MARKO POPOVIĆ UČITELJ JE I UČESNIK  KAO I U "ŽIVOT U VJEČNOSTI" I U "BITKI ZA KLIS" - BRAVO, MARKO !
GĐA. MLADENKA ISKAZUJE NADU , AKO NE MOGU DOĆI U PETAK, MOGU LI U SUBOTU - A U SUBOTU MI KLAPA KAŠE OBEĆALA OPET PIVAT "LAKU NOĆ MOJA ZORO BAJNA ", NA ČUDU SAM ?! NOVO: SAD VIŠE NISAM :);)
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
KLAPA KAŠE 26. 7. JE NA VISU - U TRAGU SAM IM STALNO !
 
 ALENU ROKI  - SRETAN ROĐENDAN ŽELI TI - ZOKI :)
A KAKO ZNAM, SVAKO NAŠE MALO MISTOOOOO -  KA DA JE OD CAKLAAAAAAAAAA, SVE SE VIDI , SVE SE ČUJE, SAKRIT SE NE MOŽEEEEEEEEEEE  :)))) ŽIVIJA ! :)
 
POZDRAVLJA VAS "ZORA BAJNA" :) GOSPOĐA RUŽA CRVENA ;)
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
NAJNOVIJE: 27.7.-2,00:BILA SAM NA KLISU - BILO JE SUPER !!! IZA TOGA NA PROGLAŠENJE POBJEDNICA 47. FDK OMIŠ 2013 - ZAKASNILA, AL BIO JE "ŠOU" :)
ŽIRI JE GLASAO: 1. NEVERIN, 2. ČUVITE, 3. ARMORIN - ČESTITAM !
PUBLIKA : 1. NEVERIN, 2. KAPRIC , 3. DRAČA. ČESTITAM ! :)
MOJE DRAGE REĆINE NEOBESHRABRENE VEĆ UJUTRO IDU ZA PERAST, CRNA GORA, REVIJALNA VEČER LUDVIGA HUBE:) HVALA VAM PUNO NA PISMI KOJOM STE ME POČASTILE ! SRETNO I BIT ĆE POST- OF KORS !
PRESRELA SAM ŽIRI ! AHA, STOP: NEMOJTE MI SLUČAJNO REČI TKO JE ONAJ TREĆI ČLAN OD VAS ! A IZVINITE, NIKAKO MI NE LEŽI U KLAPSKOJ PISMI KAD MUŠKO PIVA SOPRAN ?! NA TO UVAŽENA DR. IZ ŽIRIJA REČE: POGLEDAJTE NA GUGLU RIČ "DJETIĆ" U KLAPSKOJ PISMI PA ONDA TO GOVORITE ! - EVO "SVE TRČEN" !!! KO DA NE OSJETIM GLAS ?! HM - DJETIĆ, KAD BI MI POD BALKON ILI PONISTRU DOŠLA KLAPA I PIVALA S TIM "DJETIĆEM" POLILA BIH IH BUKALINON  PUNIM - BIP , E ! DAKLE- KLAPE (M) DRAGE - HITNO IZABERITE "DJETIĆA" MEĐU SOBOM , JER TO PALI  ŽIRI - A JA BUKALIN NEĆU IMAT ;):)) NAĐITE U GUGLU RIČ "BUKALIN" :)))))))
AJTE, ŽIVILI !!!
POBJEDNICI MUŠKOG FINALA, 27.7. 2013.  :
ŽIRI: 1. Pinguentum, Buzeta ( PLUS SOPARNIK ), 2. Kožino,ZD (SLAVILI KOD ŽIŽULE KO DA JE HRVATSKA OSVOJILA SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU- MISLIM DA ONI IMAJU "DJETIĆA":), 3. Kampanel, Zagreba, ( MARKO ŠKUGOR ALIAS "MIŽERJA" ;)  ZDUŠNO IH JE VODIO) - Čestitam !:
PUBLIKA: 1. Mriža, ST (PLUS SOPARNIK, A REKLI, DA SAM ZALUŽILA KOJI KUS :))), 2. Kožino,ZD, 3. Kampanel, ZG ( MARKO ĆE SAD DOBIT POLET ZA ŠENSONE, NAKON NEPRAVDE NA SPLIT-FESTU) - Čestitam ! :)

 A SAD - JES ! BRAVO ELIANA - A ŠTA SAM JA NAPISALA IZNAD :) Klapa JACERA iz Šibenika dobila je plaketu kao najbolji DEBITANT 47. FDK OMIŠ ! AJ UTJEŠNO - NAGRADA JE NAGRADA !! MOJE DRAGE KAŠE - 4. U "OBA SLUČAJA",A BUNARI - A NEĆE IH NIŠTA OBESHRABRITI - ČEKAM NOVI HIT ;):)  !!
VODITELJICA PINIJA JE OPET BLISTALA ! :)
AJTE ŽIVILI MI , BIT ĆE ČLANAK ;):)
nasljednica @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, srpanj 20, 2013
 
NOVO, 22.7. : IMA DVA SLAJDA!// Eh, dragi moji DOMOLJUBI, sad je ispred mene jedan od najtežih ili najodgovornijig članaka , koje sam u ove skoro 4 godine napisala. Kao vrlo vesela osoba, "među redovima" ste mogli pročitati da sam i vrlo emotivna duša pa me ta moja takva duša ne da mira da vam šta prije dam svoju "recenziju" (one su jako popularne u zadnje vrijeme,a ne kritike), ali me i sputava u pisanju. Zbog čega - paaaaa - bilo je jako emotivno sinoć to sve gledati i proživjeti i nakon  predtsve , doživjeti. Sad želim da vam to prenesem, ali emocije mi se izmiješale , puna sam radosti i tuge , puna uzvišenja i poniznosti, poniznosti spram gđi. Mladenki Gruica, jedne za mene tako jednostavne , a tako JAKE ŽENE.
Vjerujte mi, preuzela sam odgovornost s radošću da vam opišem sinoćnji spektakl, ali - ne znam, valjda me i moji korijeni u svemu ovome čine jako odgovornom, ipak sam Gojsalića Mile roda ( "kome krivo, kome pravo", to je moje djevojačko prezime).
 
Gledati Uprizorenje Život u vječnosti , temeljene na legendi poljičke junakinje   Mile Gojsalić , gledati gđu. Mladenku i prije predstave na generalnoj probi , divila sam se strpljenju, snazi te ŽENE. Nevjerica da TA  jedna ŽENA IZ PUKA , bez Akademije s tolikom ozbiljnošću radi svoj posao , ali doziranom, da ne bi "uplašila" sudionike, kao glavne, tako i statiste , bilo je već na početku jako dojmljivo,  uz zalazak predivnog dana u Kostanjima pred crkvom Sv. Mihovila.
 
Mladenka, sad bih već mogla je nazvat : MOJA MLADENKA - pa mi smo se "osjetile" na Poljičkoj noći "kad me ŽENA Gosipina lica sa nekom čudnom, blagom simpatijom samozatajno gledala"- strecnula me , nakon čega je održala predivan monolog i tad se sjetih : pa to je ŽENA koja je glumila u Poljičkoj malatiji u našem Dugom Ratu , i na mene ostavila jako , jako snažan dojam , jer uvijek se uživim u uloge !
Tada s monologom na Poljičkoj noći, prije u Poljičkoj malatiji, uočila sam nevjerovatan dar , kako nazivamo " te bez akademske diplome " - amaterke. Genijalna je bila.
Po pozivu , ali i zbog nedolaska lani na predpremijeru, obećala sam sebi, obećala sam i Mladenki, obećala sam i gđi. Ruži - sada MOJOJ RUŽI , da ću nastojat doći - i došla sam.
 
Nakon polusatnog koncerta Tijardovićevih poznatih nam arija , i jedne manje poznate " za Hajduka",  počela je u 22 sata Predstava.
Moja, naša, Mladenka je na provama ranije, rekla : Ajte, šta ste se ulinili sada, ajte ,ajte, znam ja da ćete dati sve od sebe kad Predstava krene - tako je i bilo.
Vjerujte mi , od male djece , one u naručaju svojih majki, preko predškolske djece, djece u osnovnim školama do DESET KUD-ova iz naše Županije i JEDNOG KUD-a IZ RAME "Hrvatska sloga" - "KUD-a koji nam je došao rado iako su nam granice sad od 1. srpnja odvojene "- rekla je Mladenka , zahvaljujući se svima koji su joj pomogli u ovom Uprizorenju, naglasivši ovako :" sa suzama u očima ovo moram reči , došli su nam opet i pozdravite , molim, i naše drage prijatelje iz susjedene nam države" - sigurno pomislivši : Što nam to EU učini !? (Mladenka je glumila u njihovoj hvaljenoj predstavi "DIVA GRABOVČEVA"!) I meni su oči zasuzile i zbog teme, ali i zbog tako osjećajne, tako dojmljive Mladenkine "opaske" , mislim da ste razumjeli.
 
Ehhhhh, Narator/Pripovjedač je najavljivao svaki od 3 čina , scena savršeno osmišljena, svjetlost odlična, tamno-svijetlo, krug naglašava prizor, ton odličan, mikrofoni iznad glava na žicama ili oko glave, ambijent pred Crkvom u noći gdje su se tiho cvrčci čuli, u noći kad se grane čepresa nisu micale, u noći u kojoj je mjesec bio mlad - uvjeti za Uprizorenje nisu mogli biti bolji , stoga i Mladenka  pri kraju reče : " I  hvala velika dragome Bogu što nam je i ove godine u Kostanjima išao na ruku i podario ovako divnu večer ".
Uvodno je gdin. Ante Mekinić, umjetnički voditelj "Dana Mile Gojsalić," gospodin kojem sam prvome poslala meil u vezi gđe. Ruže , a koji me tada uputio na Moju Mladenku - rekao otprilike : "Godinama je gđa. Mladenka Gruica sakupljala po selima naših Poljica i šire, kulturno blago , našu povijesnu baštinu, naše običaje, naše šale i tugovanja i kako je to naš narod radio , vrativši se stoljećima unazad , te kao predsjednica KUD-a Sv. Klement ,Sitno Gornje , odlučila da dio toga blaga iskoristi za Život u vječnosti".
 
Dragi moji čitatelji, tako je i bilo, jer predstava je satkana od svega pomalo, pomno izabranog  . Povijesni događaji,  vjenčanje, oprost mlade koji traži od ukućana, blagoslov oca prije udaje, savjeti majke ili žene za kćer koju udaje, poštapalice, način kukanja, bijeg Hrvata pred Turcima iz BiH ,dobrodošlica njima u Poljicima i gle čuda, Mladenka reče , dolazi joj  gđa. Ruža : Evo moje Ruže s mojima , dobro mi došla, Ružo, (ljube se i grle - ja ne virujem očima ?!) de sjedni tamo popij i pojedi nešto, evo mojih Ramljana - kao prava domačica , širokogrudna Poljičanka , koja pripravlja utočište izbjeglicama , tako dojmljivo, tako uvjerljivo .
Čudno je sve to i predivno bilo , svaka scena , svaki detalj tako izrađen, isplaniran u minuti , ni minute stajanja , izrežirano ono "milimetarski"  da se snimao kadar po kadar, ali ovdje toga nema , nije tu trebao montažer, jer ovaj povijesni spektakl od 200 - da, DVJESTO UČESNIKA , nije dozvoljavao ni grešku niti ponavljanje - savršeno, savršeno !
Zamislite dječicu , dječicu koja točno znaju kad će se pojavit na pozornicu, kad će skakutati kao po "selu" , dok ne nastane gužva, otimačina od strane Turaka , takva uvjerljiva skrika, vika da su me ježuri prožimali, tako iznenada sa strane došli Turci, upali u selo , savršeni prizor i kad jadnoj Kati sina oteše i od tada ona izgubljeno luta selom : " De Kato , dođi malo kod mene, uzmi štagod , napij se"- reče joj Mladenka (isprika: ne znam joj ime u Predstavi) , a Kate "skrenila s pameću" od tuge velike zbog sina.
Mladenka onako po seljačku kori Milu , kako se to obukla lipo za radit u kući i u polju ?! Savjetuje Jelicu pred udaju baš onim riječima koje su izazvale smijeh među nama publikom ( cca 1000 ) : "Ako te tvoj čovik nađe da melješ štagod u ustima , odma da si taj zalogaj ispljunila iz ustiju, moraš mu pokazat - kako neš bez njega jist.  Kad on ode, onda čini šta ti srcu drago. "  Zatim : "Nemoj nikako da te nađe da dangubiš u kući , rađe to radi kad njega nema , a kad je u kući , čini bilo što , nek vidi kako si vridna. Ako nađeš prijateljicu, neku koja ti može biti virna , izjadaj se, bit će ti lakše, ali ako je ne nađeš, unda , kad ti dođe ti plači, kad ti se smije, smiji se.  I pazi, nikad mu nemoj svu istinu reči , moraš uvik nešto i za sebe ostaviti" - stvarno nas je zasmijala, onako kao pogrbljena starica sa štapom i rukom jednom na boku - bravo, Mladenka.
 
Bit ću vam iskrena , ovo će mnogi čitati, nisam znala niti zamišljala da će gđa. Mladenka osim režiranja , napisati ovo Uprizorenje, a kamoli  da će glumiti uz sve "brige" koje nosi jedan ovakav Spektakl. Ne, sada gledajući, još mi se , dojmovi, snažni dojmovi nisu slegli od svega viđenog, a najviše Mladenkine glume .
Svi glumci, svi statisti , bili su besprijekorni - ako su mrtvi, onda su mrtvi i takve ih vuku za ruku s pozornice - neočekivano ( u mnogim predstavama sam gledala gdje takvi ustaju pa se i mala djeca zbune ).
Što me još jako dojmilo i još ne mogu vjerovati - konji- bijeli, crni, krasni, rasni, okičeni, neokičeni, pa oni su se laganim koracima kaskali pred nama ispred crkve na Trgu nimalo uplašeni , a neki se lagano - ah kako ih je lijepo bilo vidjeti, penjali uz stepenice na pozornicu. Savršeno , prekrasno je to bilo vidjeti !
Nošnje, odijela, haljine, dodatni detalji, kape , sablje - sve šta nose Turci i Knez Poljički , trbušne plesačice oko Mehmed Paše , žene seljanka iz Poljica, obučena djeca , sve besprijekorno. Za dio nošnji, Mladenka se zahvalila našim ženama u Krilu-Jesenicama.
Muzika u podlozi koja je bila nekad sporedni dio scene ili čina , a nekad sastavni dio, kada je Paša došao u Poljica i kad su oko njega plesale njegove plesačice. Tada Paša zaželi da mu dovedu Milu , najljepšu VILU, kako joj je rekao nakon što ga je ona plesom zavodila , a ona njemu : NISAM JA NIKAKVA VILA, JA SAM GOJSALIĆA MILA !  I  kad je tako dobro plesala, sluga  joj daje Pašin prsten u znak zaruka. Mila ga ljutito baci pred Pašu te on vikne : JUNICA, VODITE JE !  Mila je već bila šapnula svojoj prijateljici , da kad ona bakljom spali šator, da svima obznani da tad pohrle u Pašin tabor - i tako i bi !
MILA , prekrasna djevojka,  pobježe od Paše , usput putem uzme zapeljenu baklju i zapali negdje tamo daleko trčeći Pašin šator , čuje se BUM ! i tad Poljičani nagrnu na Turke - BORBA MAČEVANJA tako dobra, uvježbana, uvjerljiva, puno mrtvih - savršeno !
Uloga SLIJEPCA vidovnjaka , njegova kuknjava ali i prkos pri kraj 3. čina  (otprilike):  Dok je Hrvata da nitko neće doći na naša ognjišta  " Bit će tako dok je Boga i nas, e neće moći, čujete li vi kosti hrvatske, vično mlivene al ne samlivene , jer ovod lije krv bratska , poljička i hrvatska. Cetina  šta vodu nosi, neka glase pronosi o poljičkoj slozi i poštenju".
Tada na scenu dolazi dječak oko 10-12 g. sjedne i čekičem tucka po kemenu i reče :  "Svila je jača od kremena, ovaj narod je jači od vrimena !"  Mislim da je time završio 3. čin ( bila sam zaposlena i slikavanjem i zapisivanjem i pod snažnim dojmom).
 
Kraj Predstave, slavi se pobjeda Poljičana nad Turcima  - Ero s onoga svita - u izvedbi našeg KUD-a Dalamacija, Dugi Rat - prekrasno.
 
JAKO VAŽNO I ZANIMLJIVO , gdin. Mekinić , najavio je G-dina, KOJI JE UOČI PRESTAVE ( a baš sam se i mislila, da li je Mladenka dobila kakvu nagradu za svoj rad ?! ) URUČIO MLADENKI JEDNO VELIKO PRIZNANJE. Naime, Mladenki je tada  ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića g. Andro Krstulović Opara uručio nagradu UMJETNIK NARODA MOGA , koja se ove godine dodeluje po četvrti put . Nagradu je Mladenka Gruica  dobila za osobit doprinos u očuvanju i promidžbi hrvatske kulturne baštine za 2012. godinu  za scenski projekt  “Život u Vječnosti" za njen predan rad i ogromnu baštinu koju nam je poklonila i ovim djelom , ali mislim i Poljičkom malatijom i svim svojim radom u KUU SV. KLEMENT.
VRIJEDI ZNATI I OVO :
Nagradu, za koju sam ja prvi puta čula , dodjeljuje Povjerenstvo ,koje čine ugledni kulturniradnici,povjesničari-umjetnosti,likovnjaci, likovni umjetnici, konzervatori, muzikolozi, teatrolozi i ostali.
Dakle,Povjerenstvo Nagrade Umjetnik naroda moga za 2012 godinu čine : dr. sc. Joško Belamarić,povjesničar umjetnosti,Institut za povijest umjetnosti, Dubravka Kovačić Domančić, povjesničarka umjetnosti i etnologinja, Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, predsjednik Povjerenstva, Dalibor Stošić, akademski kipar, izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu,Joško Zaninović,arheolog i povjesničar,ravnatelj Gradskog muzeja Drniš
 
KAKO MLADENKA GLUMI : Do večeras se mislih , na koga me podsjeća ?! Snažna glasa, savršenog akcenta, savršenog dijalekta, vapajima, dozivanjima , kukanjima, riječima dobrodošlice, utjehe, savjetima i onako s pletenicama kako su ih plele, uplele oko glave naše Pojičke žene, kao i moja svekrva Kate , podsjetila me po kombinaciji na Miru Furlan i Vlastu Knežević !
Iskrena sam , slobodna u mislima i pisanju, ne predam od nikoga i ne želim ni uvrijediti baš nikoga, a kamoli Miru s kojom se nisam upoznala niti meni jako dragu našu CICIBELU ( monodramu iz našeg Dugoratskog lita koju je Vlasta glumila, kada smo se i upoznale ). Mladenka je rođena - za sve , vejrujte mi !
 
DOKAZ ĆETE IMATI  OSIM U MOM SLAJDU , AKO HRT ILI NEKA DRUGA TV , MOŽDA  PRIKAŽE  OVO, ZAISTA, HVALE VRIJEDNO UPRIZORENJE - OVU NAMA POKLONJENU "MLADENKINU BAŠTINU" , BAŠTINU IZ SRCA HRVATSKE ŽENE !
ČUJEM , NEKE SU TV SNIMALE - NIJE HTV , MOŽDA TV JADRAN ILI NEKA DRUGA PRIVATNA TV ?! NE ZNAM, DOZNAT ĆU .
 
JEDAN MOJ ZAKLJUČAK KOJI MI SE NAMEĆE : O MILI JE STIHOVE SPJEVAO ŠENOA, KIP ISKLESAO MAŠTROVIĆ, GOTOVAC OPERU - A MLADENKA GRUICA , ŽENA BEZ DIPLOME IKAKVE AKADEMIJE , IKAKVE KATEDRE - UPRIZORILA MILU GOJSALIĆ U SPEKTAKLU "ŽIVOT U VJEČNOSTI"- ZA VJEČNOST !

 
ŠTO JE TO MLADENKA REKLA, JAKO EMOTIVNO, NAKON ŠTO JE PRIMILA GORE NEVEDENU NAGRADU, SKROMNO ALI PONOSNO  : ( otrpilike) HVALA VAM , OVU NAGRADU NE SMATRAM SVOJOM, OVA NAGRADA PRIPADA MOJOJ BABI KOJA JE RODILA MOJU MATER , A ONA NAS SEDMORO, MENE NAJMLAĐU OD SVE DICE. POKLANJAM JE I MOM POKONJEM DIDU KOJI  JE IMAO SINA , MOGA OCA , KOJI SU MI USADILI OVO ŠTO NOSIM U SEBI. OVU NAGRADU POKLANJAM SVIM HRVATSKIM MAJKAMA KOJE SU IZRODILE NAŠE SINOVE I KĆERI - HVALA VAM , SVIMA VAM HVALA - IZVINITE, DUBOKO SAM POTRESENA. POĆIVALI MOJI U MIRU.
 
PRIBRAVŠI SE, TRGNUVŠI SE , NASTAVI : PREDSTAVA TREBA POČETI, SVI SU MI NESTRPLJIVI . NA KRAJU IZA PREDSTAVE ZAHVALIT ĆU SE  SVIMA KOJI SU ZASLUŽNI ZA ONO ŠTO ĆEMO VAM VEČERAS PRIKAZATI . NADAM SE DA ĆETE UŽIVATI ZAJEDNO S NAMA .

 
NA KRAJU PREDSTAVE, KOJA JE SLUŽBENO ZAVRŠILA  SCENOM KAD KUBUROM NETKO POGODI MILU BJEŽEĆI OD ZAPALJENOG TURSKOG TABORA, GDJE POGINUŠE MNOGI TURCI,  ONA RANJENA PADA NA STEPENICAMA PRED SVOJOM KUĆOM, KNEŽEVA KĆER LJEPOTICA, TU I UMRE - SAVRŠEN PRIZOR - I NA KRAJU , POSLIJE SVEGA, POSLIJE CIJELE PREDSTAVE ,U PRATNJI  EVO MILE NA KONJU , EVO SVIH UČESNIKA UPRIZORENJA , VIJE SE BARJAK SA STRANE "DANI MILE GOJSALIĆ", ZASTAVA HRVATSKE I DO NJE EU .
 
SVI UČESNICI SU TADA STAJALI ISPRED CRKVE (NA POZORNICI) - SLIJEDI SIMBOLIČNA POVEZANOST "ŽIVOTA U VJEČNOSTI " ŠTO ON I JEST - HRVATSKI BRANITELJ U GARDISTIČKOJ UNIFORMI DOLAZI PONOSNO I NOSI HRVATSKI BARJAK - SUZE SU TEKLE SAME, SLIKAVALA SAM - SUZE TEKU - ZAŠTO ME BAŠ TO DOJMILO ?!
U TOM SAM MOMKU VIDJELA MOGA VLATKA, TETING SINA - PRVU ŽRTVU MASLENICE , ONAKO LIJEP, PONOSAN  I EH - MISLIM SE, KOLIKO VLATKI JE POSTALO DIO HRVATSKE ZEMLJE,  HRVATKE GRUDE, KOLIKO MAJKI JE OSTALO U  CRNINI ZA SVOJIM SINOVIMA, KĆERIMA - KOLIKOOOOOOOOOO  IH JE U "ŽIVOTU U VJEČNOSTI" NEGDJE TAMO GORE MEĐU ZVIJEZDAMA KOSTANJSKE DIVNE VEČERI - ZAUVIJEK  !
ONAJ TKO NIJE POVEZAO TAJ TRENUTAK S OVIM MOJIM MISLIMA - TAJ NIJE ONDA TAJ PRIZOR RAZUMIO. 
1. SLAJD - OD GENERALKE, PREDSTAVE  DO MRTVE MILE :
DA SAM BILA U PRAVU, BIO JE ODGOVOR MLADENKIN MENI - KAD SAM JOJ SUZNIH OČIJU NA KRAJU ČESTITAJUĆI, TO I REKLA .
MLADENKA MI SVA POD DOJMOM I U SUZAMA PRIMAJUĆI BEZBROJ ČESTITKI , REKLA : MENI CILJ NIJE BILA SAMO MILA  GOJSALIĆ , MENI SU CILJ BILE SVE NAŠE MAJKE , HRABRE HRVATICE , SVE ONE KOJE SU PORODILE SVOJU DICU I KOJI SU SVI ZAJEDNO STOLJEĆIMA OBRANILI NAŠE OGNJIŠTE.
A MOMAK ZA KOJEG ME PITATE - SIN JE NAŠEG BRANITELJA, SEDMO ( ILI ŠESTO ?!) DIJETE KOJI JE OSTAO BEZ OCA, PROFESIONALNI VOJNIK ( OSTALO NE BIH , IZVINITE, MLADENKA JE MOMKA S RAZLOGOM  IZABRALA ).
 
NA SAMOM KRAJU , KAD SU SVI BILI PRED CRKVOM , MLADENKA SE POIMENIČNO ZAHVALILA SVIM DESET KUD-OVA IZ HRVATSKE , SVIM SPONZORIMA , DONATORIMA , KOJI SU SE NA POČETKU NAMA OBRATILI  OBEĆAVŠI DA ĆE I ONI - NOVI LJUDI NA FUKCIJAMA U GRADU OMIŠU I ŽUPANIJI I DALJE PODRŽAVATI "DANE MILE GOJSALIĆ " U KOSTANJIMA - OVO JE BIO 11. TI PUT . MLADENKA JE POSEBNO POZDRAVILA DRAGE GOSTE IZ BIH , IZ PROZORA , I MISLIM , IZ DUVNA , KAO I KUD IZ RAME , S KOJIM PRIJATELJUJE VEĆ GODINAMA - UZ NAŠ VELIKI PLJESAK !
 
SAD NEŠTO SASVIM NEOČEKIVANO : MLADENKA REČE: SAD MI JE ČAST DA VAM PREDSTAVIM NAŠU RUŽU IZ KONGORE KOD DUVNA , JEDINU GUSLARICU NA OVIM PROSTORIMA , KOJA ĆE VAM NA GUSLAMA ZASVIRATI I OTPJEVATI NEKOLIKO NJENIH STIHOVA O MILI GOJSALIĆ !
 
MORALA SAM VIKNUTI - IZNENAĐENO JE IZ MENE IZLETILO : BRAVO RUŽOOOO, HVALAAAAA MLADENKAAAAA- OČI PUNE SUZA TADA , RADOS-NICA !!! MA NISAM MOGLA VJEROVATI !! SLIKALA SAM I DALA RUKU NAŠEM DAMIRU MIMICI, PREDSJEDNIKU UDRUGE ZA OČUVANJE HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE- GLAVNOG KRIVCA ŠTO JE NAŠA GUSLARICA- TU - BIO JE DAMIR KAO I JA , JAKO SRETAN !!
 
EKSKLUZIVA : MEĐU SVIM PLANOVIMA KOJE MLADENKA IMA  - SIGURNO JE DA ĆE MLADENKA S RUŽOM I DALJE SURAĐIVATI !!!
REKLA SAM POSLIJE : MLADENKA, MA KAKO SAM OSJETILA DA BI RUŽA MOGLA UPAST U PREDSTAVU ?! A RUŽA MEĐU NAS DVIJE SLUŠA MLADENKU , KOJA MI REČE : VIDIŠ, I DOBRO JE DA SI TO OSJETILA ! IMAM JA S NJOME JOŠ PLANOVA ! - RUŽA NE MOŽE OD SREĆE, A NI JA  !!!
 
UPOZNALA SAM - G-DINA. MARKA POPOVIĆA , KAD SE SLIKAVAO I PRIČAO S MLADENKOM, IZ ŠKOLE ZA POVIJESNO I SCENSKO MAČEVANJE "AUREUS UNICORNIS" (IZRADA POVIJESNIH UPORABNIH PREDMETA I NAKITA), DOBITNIKA MNOGIH I MEĐUNARODNIH NAGRADA U MAČEVANJU - AAA ZATO SU "NAŠI" ONAKO DOBRO MAČEVALI - REKLA SAM MU !! SJETIH SE, MORAT ĆU GA PREPORUČITI NAŠEM JOŠKU STELLI  ZA "VELIKU OMIŠKU  GUSARSKU BITKU" - UVIJEK 18.8. !!
 
POZVANE SMO RUŽA I JA NA "BITKU ZA KLIS " IDUĆI VIKEND I NA MOJU ZNATIŽELJU DOZNAM OD G. MARKA DA JE POMOGAO OKO SPOTA ZA PJESMU " U BOJ,U BOJ" KLAPE SV. JURAJ , KOJI JE BIO TEMA MOG POSTAČIM JE OBJAVLJEN  - NE MOGU VJEROVATI !
 
MORAM VAM I OVO REČI : MOJI DRAGI PRIJATELJI KOSTANJCI I KOSTANJKE, MOJ SUPATNIK IZ POKRADENOG MOSOR-A D.O.O., IVO PUPAČIĆ, PREDSJEDNIK MJESNOG ODBORA KOSTANJA , KLAPAŠI IZ KLAPE PASIKA , G-DIN MEKINIĆ, NE SAMO  DA SU BILI DOBRI DOMAĆINI , DA SU SVE NADGLEDALI, NEGO SU I POMAGALI U DODJELAMA NAGRADA I POKLONA UČENISCIMA UVONOG DIJELA U ČAST IVE TIJARDOVIĆA ! BRAVO, MOJI, I HVALA NA SVIM DELICIJAMA POSLIJE PREDSTAVE - NISAM OKUSILA NIŠTA, ALI JE SVE ZABILJEŽENO APARATOM. VIDJELI STE ME, BILA SAM ISPUNJENOG SRCA - BAŠ PRESRITNA, OKUPIRANA NOVIM POZNANSTVIMA,STARIM PRIJATELJSTVIMA, MNOGIM  JAVLJANJIMA I SLIKAVANJIMA :) !!
 
A ŠEĆER NA KRAJU : OVOGODIŠNJE 11. DANE MILE GOJSALIĆ, OTVORILE SU UZ DVIJE ODLIKAŠICE OŠ U KOSTANJIMA : ANTONIJA TIČINOVIĆ I ANDREJA MATIJEVIĆ UZ PODIZANJE ZASTAVE "DANA M. GOJSALIĆ" I IZVEDBU GOTOVČEVE "ODE ZEMLJI" U IZVEDBI gđe. MEZOSOPRANISTICE. 
 
SLUŽBENO JE VEČER ZAPOČELA NAŠOM HIMNOM I HIMNOM POLJIČANA " POLJIČANI POŠTOVANI " U IZVEDBI, A KOGA DRUGOG - NEGO MOJE ZAVIČAJNE , KOSTANJSKE KLAPE PASIKA !!! 
 
PRIJE HIMNE , DOK JE JOŠ SVJETLO DOLAZILO IZ PRAVCA DIVNOG SUTONA, NASTALA JE "MILENIJSKA" FOTOGRAFIJA SVIH SUDIONIKA PREDSTAVE PRED CRKVOM SV. MIHOVILA ! VIDJET ĆETE JE !
 
DRAGA MLADENKA - MOJI DOJMOVI SE JOŠ NISU NITI ĆE SE JOŠ DUGO SLEGNUTI. PRIMITE MOJ NAKLON DO PODA ZA SVE ONO ŠTO RADITE U OČUVANJU NAŠE HRVATSKE BAŠTINE I ZA TU DUŠU KOJU SAM U VAMA POZNALA VEĆ U "POLJIČKOJ MALATIJI", ZATIM U MONODRAMI NA POLJIČKOJ NOĆI  I  POD JAKIM, JAKIM EMOCIJAMA OD SINOĆ !
REKLA SAM VAM - VI STE S DIPLOMOM AKADEMIJE DRAMSKIH, FILMSKIH I NE ZNAM KOJIM VEĆ - ROĐENI !
SVA ČESTITANJA KOJA STE SINOĆ PRIMILA , OD KOJIH SAM NEKE USPJELA SLIKATI, DOKAZ SU DA  NI OVOGA PUTA NISAM POGRIJEŠILA !
MA UOSTALOM - I NAGRADA MUZEJA IVANA MEŠTROVIĆA - STAVILA JE TAČKU - A, NE , NE , JEDNU - NA I - NE , NE - STAVILA JE "TRI TAČKE" - JER MI OD VAS OČEKUJEMO JOŠ  OVAKO LIJEPIH PREDSTAVA , ALI I MONOLOGA !
 
HVALA SVIM SUDIONICIMA VAŠE PREDSTAVE - DIVNI SU, ODLIČNI ! A JESAM LI DOBRO RAZUMJELA DA JE VAŠ SIN BIO ZADUŽEN ZA MUZIKU - BRAVO !! HVALA I VAŠEM SUPRUGU I ON JE BIO, VIDJELA SAM - KATICA ZA SVE !!
 
JOŠ I OVO: MLADENKA JE NAMA OKUPLJENIMA OKO NJE- NAKON OVE PREMIJERE (LANI JE BILA PREDPREMIJERA) REKLA SUZNIH OČIJU , DA JE OVA IDEJA U NJOJ TINJALA NEKOLIKO GODINA I DA NIJE IMALA MIRA I DA SE UZ POMOĆ OBITELJI I DRAGIH PRIJATELJA UPUSTILA U OVAKAV MEGA-PROJEKT, SPEKTAKL ! REKLA JE,  POKAZUJUĆI NA DJEČICU I DJECU IZ KOSTANJA: GLEDAJTE, ZA NJIH JE SVE OVO VRIJEDILO, ONI SU NAŠA BUDUĆNOST, I HVALA MOJIM KOSTANJCIMA I KOSTANJKAMA ŠTO JE NJIH IZ GODINE U GODINU SVE VIŠE !
 
ZNAM MLADENKA , SVE SAM RAZUMJELA I VRIJEDILO JE I TE KAKO ! SVOJU ZAHVALNOST ZA SVE UČINJENO POKUŠALA SAM VAM  DATI KROZ OVAJ POST/ČLANAK I DAT ĆU VAM CD S "MILJUN" ORIGINALNIH SLIKA - TO JE JEDNA MALENKOST OD MENE - IZ SRCA I OD GUŠTA - ZA VAS!  ZA TAKVU ŽENU, BILO MI JE VELIKO ZADOVOLJSTVO !
 2. SLAJD: MRTVE VUKU- DO ČESTITANJA I DRUŽENJA NA KRAJU:
HVALA VAM OD SRCA NA SVEMU I ŠTA STE USREĆILI NE SAMO GLEDATELJE IZ NAŠIH OKOLNIH MJESTA I MENE VEĆ I NAŠU RUŽU - GUSLARICU !

 
ZORANA, NASLJEDNICA- GOJSALIĆA RODA- RUŽA CRVENA :) !
 
P.S. PROGRAM VEČERI JE BIO VRLO BOGAT. MNOGI UVAŽENI GOSTI ODRŽALI SU PRIGODNE GOVORE POHVALE I OBEĆANJA DALJNJE PODRŠKE "DMG" - IZVINITE ŠTO OVDJE POIMENIČNO NISU SPOMENUTI! DIO ŠTO JE IZOSTAVLJEN, VIDI SE NA  SLAJDOVIMA-HVALA @POPETOVU NA POMOĆI !!!
DOPUNA: SINOĆ SAM GĐI. MLADENKI U KOSTANJIMA UOČI VEČERI KLAPA DALA CD SA OKO 700 SLIKA. I SINOĆ JE POSEBNA BILA. BLISTALA JE , LIPE UPLETENE PLETENICE U CRNOJ KOSI, DIVNOG OSMJEHA , GOSPINA LICA.NISAM JE SLIKALA, IMA PRAVO NA ODMOR, PRIVATNOST- ALI,MNOGI SU JOJ JOŠ UVIJEK ČESTITALI !!!
nasljednica @ 01:17 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 17, 2013
Koliko događanja , lijepih, ljetnih u mojoj "udatoj" općini Dugi Rat i okolnim Općinama, da će mi biti teško lito napustiti :)) Još se nisu slegli dojmovi s izlučnih večeri FDK u Omišu, evo u nedilju smo imali u naše staro selo JESENICE,TRKU TOVARA - ili MAGARACA - i promociju knjige  MAGARE GRE U RAJ , MLADENA VUKOVIĆA- bilo je SUPER , u organizaciji Udruge Jesenice:)!!!!
Znam da je to medijski sigurno dobro pokriveno, provjerit ću pa ću vam o tome naknadno , jer je bilo "ludilooooo" :))))
SAD IZVOLITE DIO SPEKTAKLA "ŽIVOT U VJEČNOSTI "

U PROŠLOM POSTU SAM NAJAVILA, A SADA I POBLIŽE.
NAIME, SJEĆATE LI SE ONE LIPE GOSPOĐE S POLJIČKE NOĆI , PLESA NAS POLJIČANA I NJIHOVIH GOSTIJU 11/2012:) GĐE. MLADENKE GRUICA S MUŽEM- NA SLICI, ČLANOM KLAPE, ODNOSNO, PUČKIH PJEVAČA " DUBRAVA" - DA VAS PODSJETIM - IZVOLITE :))) U POSTU JE PISALO :

"Gospin pogled" i osmjeh lipe žene za susjednim stolom upućen meni ?? !!! te nakon njenog jako dojmljiveg domoljubnog "poljičkog monologa", doveo me do nje: Oprostite, jeste li Vi glavna glumica u povijesno-domoljubnoj predstavi "Poljička malatija", lani u Dugom Ratu ?!:) Da- skromno mi je rekla- TE DODALA : odmah smo Vas muž i ja poznali čim ste došli  na vrata :) BILA SAM TIME JAKO POČAŠĆENA - prati gđa. Mladenka Gojsalićku Ružu crvenu na blogeru kad god stigne !

JA TAD UPITAH NJENOG MUŽA: A Vi, jeste li Vi član klape Dubrava iz te predstave?!:) GOSPODIN REČE: Jesam, popričali smo mi lani :) Ovo je na slici gđa. Mladenka Gruica, predsjednica KUD-a Sv. Klement, Sitno Gornje, i njen suprug. Slika je nastala na njihov zahtjev - preduhitrili su me !!!!:) Kakvo zajedništvo, kako su nam srca kucala, ne znamo se, a znamo se, Poljičani Gornjih preko Srednjih do Donjih Poljica . OP.P.-TKO BI SE NADAO SURADNJI -DANAS U OVOJ PREDSTAVI ?!

 
SJEĆATE LI SE DA SAM TADA NAPISALA BILA NEKOLIKO REČENICA O POVIJESNOM SPEKTAKLU "KUD-a SV. KLEMENT" I  PREDSTAVI O MILI GOJSALIĆ, NAŠOJ POLJIČKOJ JUNAKINJI  I  DA  NAŽALOST, NISAM  MOGLA IĆI U KOSTANJE . 
OVE GODINE U ORGANIZACIJI KUD--a MILE GOJSAČIĆ IZ KOSTANJA  POČIMAJU  - 11. DANI MILE GOJSALIĆ, GDJE SE VEČER SOPARNIKA ODRŽAVA U GOJSALIĆA DVORIMA ( IMA POST : Nasljednica u Gojsalića dvorima :) OVE GODINE JE OPET TA PREDIVNA PREDSTAVA - 1. VEČER , 18.7. - POČIMA  KONCERTOM "SPOMEN NA IVU TIJARDOVIĆA"- ALA I OVO ĆE BITI DOBRO - ZNAM SVE ARIJE :)))) !
 
 
 
SJEĆATE LI SE GĐE. RUŽE JOLIĆ , NEDAVNO JE BIO POST- JEDINE ŽENE GUSLARICE NA OVOME PODRUČJU :)  NAKON ŠTO SAM JE UPOZNALA NA "DANU DRŽAVNOSTI" U OMIŠU, KAD JE NAŠ DAMIR MIMICA DOVEO KAO POSEBNU GOŠĆU :)  SUTRADAN SAM BILA KOD NJE - IMA POST KRAJ LIPNJA ( 6/2013 :)
TADA SAM BILA NAPISALA DA IMAM VELIKE PLANOVE ZA GĐU. RUŽU!
DRAGI MOJI, GĐA. RUŽA JE POPODNE IŠLA NA GENERALNU PROBU U KOSTANJIMA ( KOSTANJU- NEKO TAKO KAŽE ) - GĐA. MLADENKA JE S ODUŠEVLJENJEM UVRSTILA U SVOJ  SCENSKI SPEKTAKL !
GĐA. RUŽA ĆE MOĆI IZA PREDSTAVE U DRUŽENJU DA GUSLA I PJEVA VISOKIM DUŽNOSNICIMA - ŠTO NAS JE OBE UGODNO IZNENADILO !
 
EVO KAKO SE GĐA. RUŽA POPODNE PRIPREMILA ZA U KOSTANJE - UJUTRO ĆU ZNATI POBLIŽE - PO ZAMOLBI GĐE . MLADENKE RUŽA JE TREBALA DOĆ U SVOJOJ NOŠNJI !
 
LIPO MI JE BILO PRATIT OBLAĆENJE  GĐE. RUŽE:)
DOK SE OBLAĆILA , TUMAČILA MI JE ŠTA JE ŠTA :)
NADAM SE DA ĆU OVE GODINE POĆI POGLEDAT OVU PREDSTAVU I DAT SVOJ ČLANAK O NJOJ- JEDVA ČEKAM !!! 
GĐA. MLADENKA JE IZRAZILA VELIKU ŽELJU DA I JA DOĐEM  :) 
IZ SAMO JEDNOG YOU TUBA ISJEČKA (IMA IH VIŠE)-MOŽETE VIDJETI KOLIKO JE TRUDA I ULOŽENO U  OVOJ  IZUZETNO DOBROJ PREDSTAVI, KOJA JE POBRALA ODLIČNE KRITIKE !
ZNAM DA SU SUDJELOVALI I KLIŠKI USKOCI  I SINJSKI ALKARI GLUMILI TURKE NA KONJIMA :)
 
GORIM OD ŽELJE DA ODEM VIDIT "MOJE KORIJENE"-
- OD TUDA I MOJ NICK - NASLJEDNICA - GOJSALIĆ JE MOJE DJEVOJAČKO PREZIME, A PRADIDA PAVAO JE U OMIŠU NA PUNTI 1932. G. SAGRADIO PRVU KUĆU U KOJOJ MI SE ĆAĆA RODIO 1934. G. :)! :)
EKSKLUZIVA !!!! 8,25 SATI- 17.7.- UPRAVO ME NAZVALA GĐA. RUŽA !!! NE MOŽE OD HVALE, POHVALA ZA GĐU. MLADENKU, NJENOM RADU, TRUDU, ODLIČNOJ EKIPI GLUMACA I STATISTA , ORGANIZACIJI, PREDSTAVI!!! DA JE TO NEŠTO , ŠTO NITKO PA NI JA , KOJI SMO BLIZU-NE SMIJEMO PROPUSTITI POGLEDAT!
GĐA. MLADENKA JE RUŽU PRVU PREPOZNALA ! KOLIKO SAM SRETNA-STVARNO VAM TO NE MOGU OPISATI !!!JOŠ ĆU STVARNO POSTAT MENAĐERICA :)!
POZIV GĐE. RUŽE JE POČEO: HALO RUŽO NAŠA, RODA GOJSALIĆA, EVO DA VAM SE JAVIM, KASNO SMO DOŠLI SINOĆ DOMA,IZA PONOĆA - JOOOJ DA ZNATE SAMO KAKO JE TO SVE UŠTIMANO - ITD :)
JAKO SMO SRETNE, JER JE NJU GĐA. MLADENKA ODREDILA U KOLONI BJEŽANJA HRVATA PRED TURCIMA PREKO RAME I DUVNA -BAŠ LIPO SE RUŽA  UKLOPILA  !
HVALA VAM, GĐO. MLADENKA I NADAM SE NAŠEM SUSRETU !!!
*******************
*******************
NADAM SE DA ĆU POĆI I NA ZADNJU VEČER ,20.7. ( SUB.),  "PRIPOVID O DALMACIJI" - VEČER KLAPA , JER SE POSEBNO VESELIM DA ĆU VIDIT DRAGE MI DUBROVČANE- MA O.K. KLAPU DOMAĆINE  "PASIKU"  IZ KOSTANJA- NE SMIN IH PROPUSTIT SPOMENIT- E ( IZVODE ZIDARSKE I KROVOPOKRIVAČKE RADOVE NA KUĆAMA, SVE, SVE - REKLI SU MI DA TO SLOBODNO OBJAVIM - EVO KAO OGLAS !!! :)))) DAKLE, ČEKAM   - KLAPU "KAŠE " I NADAM SE DA ĆE OTPIVATI I "LAKU NOĆ MOJA ZORO BAJNA" ILI "JEDINA DOĐI " ILI "PRELETIO SIVI SOKO IZNAD PLANINE" :) !!!
JOJ-
SAD SE MORAN POTPISAT OVAKO :
VAŠA VUKOVIĆKA (ZBOG MUŽA;) - RODA GOJSALIĆA :) - RUŽA CRVENA :))
**********************************
*********************
***************
KOLEGE I  NISU ZABORAVILE NAŠEGA COCU !
 
IZ PLANA KLAPE SV. JURAJ VIDITE KADA I GDJE NASTUPAJU !
 
POSEBNO OBRATITE PAŽNU - TROGIR - 6. 8. ZA COCU !!!
 

1. I 2. SU BILE - SOLIN,M GRADINE, OPISALA :) NA SALI NISAM BILA :)

3.) 19.07.( petak) PRIVLAKA ( zadarsko zaleđe) -cjelovečernji koncert klape Sveti Juraj-HRM s početkom u 21 sat na poziv Turist. zajednice

4.)  20.07.( subota) ZIDINE, BIH - nastup kl. „Sv. Juraj“-HRM  na Svetoj Misi povodom proslave blagdana Svetog Ilije na poziv Zajednice Karmeličana  

5.)   23.07. ( utorak) DUBROVNIK - KLAPE NA STRADUNU – najpoznatije hrvat. klape

6.)  24.07 (srijeda) K.STARI - koncert Simf.orkestra OS RH i klape „Sv. Juraj“-HRM


7.) 28.7. ( nedjelja) KRK, Frankopanski kaštelet - koncert kl. Sv. Juraj-HRM u 21,30 sat


8.)   4.8.( subota) KNIN – cjelovečernji koncert klape „Sveti Juraj“-HRM  i Simf.orkestra OS RH povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na središnjem trgu s početkom u 21 sati

 

9.)   5.8. (nedjelja) KNIN -  DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI 

-          nastup tijekom Svete Mise u izravnom prijenosu HRT-a u 11 sati

-       nastup na koncertu HTV-a s početkom u 21 sat

               6.08. ( utorak) TROGIR, riva - CJELOVEČERNJI KONCERT  PODRŠKE PRIJATELJA PJEVAČA VINKU COCI- LEGENDI DALMATINSKE PISME
  

10.)  10.08 (subota) K.ŠTAFILIĆ, Igrišće - koncert klape Sveti Juraj-HRM u 21 sat 

11.)  11.08 ( nedjelja) PIROVAC  – tradicionalni susret klapa

12.) 12.08. (ponedjeljak) VODICE– tradicionalni susret klapa

13.) 25.08. ( nedjelja) VARAŽDIN, Špancir fest - cjelovečernji koncert klape HRM „Sveti Juraj“  i Varaždinskog tamburaškog orkestra s početkom u 20 sati

PUNO PUTA SAM PRESLUŠALA CD "KRALJICA MORA", KOJEG MI JE KLAPA POKLONILA U SOLINU, GRADINE - PREDIVAN JE,  I MOJIMA SE SVIĐA ! BIT ĆE POST ! 

POZDRAVLJA VAS NASLJEDNICA (MILE GOJSALIĆ:) - RC :)
*
nasljednica @ 01:04 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, srpanj 13, 2013
 
 
A joj , dragi moji, još sam u balunu od sinoć - jer ono što sam doživjela, pamtit ću cijeli život , a oni će pjevati i kad mene ne bude ! Umjesto mene pivat će moja unučica 3 g.  : Lu đo moja ču ve naaaaaa, samo ka0 Velika:)
Evo šta se sinoć dogodilo !!!!!!:) Preskakat ću :)
Potražila sam moje drage klapašice i klapaše prije natjecanja i naravno, mlade Dubrovčane u konobi Barba Marina, koju vodi naša Sanja, kći B. Marina i njena obitelj.
Prije Izlučne večeri dođem do vrata i iz daljine vidim Člana Kaše i ja po svom počnem pivat : Mi nismo kopije , ne, mi smo oriđinaliiii :) Prihvati pjesmu i on , uzvrati mi s osmjehom i reče : Ooooo GO-SPO-ĐA (dubrovački naglasak) RUŽA CRVENA , izvolite , unutra su ostali !:)
A "ostali" svi za stolom pjevaju uz gitaru - i moj ulet s vrata: Mi nismo kopije ne , mi smo oriđinali - i s velikim oduševljenjem šta smo se opet sreli ( lani sam dala članak o KAŠE , velikom otkriću večeri - i prognozirala da će biti pobjednici, tako je i bilo - sve je opisano :) i ti zaista divni momci - s gitarom jedan započme i svi mi zajedno : Kad me draga traži - itd. Mi smo oriđinali :))) Slikavali jedni druge .
Ovo je samo uvod :)
SAD PRESKAČEM SVE S IZLUČNIH VEČERI  NA KOJIMA JE  NAKON NATJECANJA NASTUPILA KLAPA S NOVOG ZELANDA "SAMOANA" dobivši naše ovacije :)
 
- O TOME NAKNADNO POST :)
POSLIJE OCJENA KLAPE SE RAZIŠLE . Klapa KAŠE tad nije znala i još ne znaju :)))) da me naš Joško Plasti ( vodi službene stranice FDK Omiš)  slikao uz tablu s ocjenama , gdje sam prstom pokazala na broj 28 - najveći broj ocjene žirija za klapu KAŠE :) Joško mi je rakao - kao da vodim vremensku prognozu :))) Slikavali su me mnogi :)
 
 
SAD - Preskačem i ekskluzivu meni jako drage i simpa klape BUNARI , o tome poseban post  :)
 
Vraćam se na "MJESTO ZLOČINA" u konobu Barba Marina, pretpostavljajući u onom prekrasnom klapskom šušuru po kaletama i pjacetama moga Omiša, da ću ondje opet naći KAŠE :) !
KAD  - U USKOME DVORU MOJE SANJE UZ KONOBU - KAŠE PJEVAJU UZ GITARU , MIR NEKOLICINE MOJIH DRAGIH OMIŠANA I GOSTIJU KOJI SU SE ZATEKLI.
UZ GITARU PJEVAJU : PROPLAKAT ĆE "ZORA" :) ASTI ?! Ušuljam se tiho laganim slalomom da nikoga ne ometam , jer je usko, tiho na prstima mojih štikli i tiho njih u zanosu pjesme , slikajem - a oni nastave s osmjehom istim žarom i zanosom pjevati . MORALA SAM NABRZINU REČI : JA SAM ZORA, AL NE PLAČEM :)  Uhhhhhh. Prignem se i zapivam zadnji stih s njima :)
KAD NAJEDNOM SVI GLEDAJU, SLUŠAJU, član KAŠE  reče : EVO GO-SPO-ĐA RUŽA CRVENA !:) Sanja potvrdi : ONA VAM JE DONILA SRIČU LANI :)! I kaže ostalima kako sam ih potražila iza Izlučne večeri, pohvalila i prognozirala pobjedu.I da je tako lani i bilo !!!:)
JEST, JEST - kaže član KAŠA :)  
KAD- ODMAH DRUGI ČLAN KAŠA S GITAROM, REČE : SAD ĆEMO JEDNU ZA GO-SPO-ĐU RUŽU CRVENU-  PREKINEM GA !:)
JA: MISUSOVO ?!
ČLAN: ČEKAJTE, NIJE ONO ŠTA MISLITE !:)
JA: MISUSOVO ?!
ČLAN REČE: MA ČEKAJTE , ( onako ozbiljno, uvaženo )SAD ĆEMO SAMO ZA RUŽU CRVENU PRVI PUTA OTPJEVATI PJESMU NA OVAKAV NAČIN, JEDNU NAŠU NAJNOVIJU, ALI STVARNO NAJNOVIJU I SAMO ZA VAS - SPECIJALNO ZA VAS !
GLEDAM GA - ma šta je sad to ?! I specijalno i to za mene ?! Srce mi bumbara , šta će sad , sekunde su nas dijelile od  TE PJESME ?!
ČLAN S GITAROM DADE ZNAK ( MOT) 1. TENORU ( onom opisanom teatralnom članu klape u postu 2012)  KAD - MOMAK SE TAKO PODIGAO SA STOLICE ( ja sam bila do njega u tijesnom prostoru ; a do mene je bio drugi simpa momak , sjedio je, ja na nogama -koji najčešće ima cvijet za uhom :) I POČMU TONOVI PJESME I PRVI TENOR MENI - NA TRUBADURSKI NAČIN POČNE PJEVAT - ajmeeeeeee- KAKAV ZANOS, UROĐENO GLUMI, TRUBADUR KAO DA ME PROSI, A JA - A JAA- KO DA SAM NAJEDNOM PROMIJENILA I MJESTO GDJE SAM I VRATILA VRIJEME UNAZAD 35 GODINA - TOPIM SE. NE VJERUJEM .
PJESMU NASTAVLJA OVAJ MOMAK DRUGI S CVIJETOM U KOSI , PODIGAO SE I ON SA STOLICE- GLEDA SAD I ON U MENE I PJEVA MI -  u zanosu , kao da sanjam , šta ja ovo proživljavam ?! A ZATIM  - SOLIRA TREĆIM LIJEPIM GLASOM, MOMAK S GITAROM - PJEVA SVOJ DIO TE PJESME , JA LEBDIM .
TADA U SKLADU S RIJEČIMA PJESME , 1. TENOR HVATA ME POD RUKU I SAD ON NASTAVLJA PJEVAT PA ONDA S DRUGE STRANE ONAJ MOMAK S CVIJETOM - I ON MI PJEVA KAO DA JE MENI 20, A NE 55 LJETA - NEOPISIVI OSJEĆAJ, A JA KAO TEREZA - ONAKO SA SMJEŠKOM PA ONAKO GLEDAJUĆI JEDNOG , DRUGOG, TREĆEG, I SVIH KAD SU PJESMU PRIHVATILI KAKO I DOLAZI - LETIM .
KAD 1. TENOR, UHVATI ME PO BEČKOJ ŠKOLI LAGANO ZA RUKU I LAGANI ZAOKRET, POKRET NA MELODIJU PJESME , PJEVA MI , PJEVAJU MI SVI, A ON REČE - SAD NA RUKU- ŠAPNEM "ZNAM" - BILI SU TO USPORENI , FINI OKRETI "LINĐE" ILI MAMBE ;):) ODMAH SMO ZNALI POKRETE- DIVNO, LAGANO PLEŠE - SVE JE TRAJALO MINUTU  I PO - A MENI CIJELA VJEČNOST.
BILA JE TO PJESMA : LAKU NOĆ MOJA ZORO BAJNA ! :)
POBRALI SMO PLJESAK I POHVALE SANJE I NJEZINIH I MOJIH OMIŠANKI I OMIŠANA I GOSTIJU.
KAKO SAM SE OSJEĆALA - DUBINU TOGA VAM NE BIH MOGLA OPISATI. POKUŠAT ĆU , EVO OVAKO : "OSJEĆALA SAM SE KAO MLADA KOJU MLADI TRUBADUR PROSI UZ SVIRANJE GITARE SA SVOJIM MOMCIMA ISPOD MOGA BALKONA".
Uspjela sam reći :HVALA VAM, PUNO HVALA, NOGE MI SE TRESU,A TO NIJE BAŠ KOD MENE SVOJSTVENO. HVALA VAM OD SVEG SRCA, DIVNI STE , DIVNI , NEMAM RIJEČI ZAHVALE.
SANJA DOVIKUJE I "MOJI": BRAVO ZORANA , A SANJA TUMAČI DA SAM BILA I PRIJE  NJIHOVOG NASTUPA I DA SMO ZAPIVALI PRISJEĆAJUĆI SE PROŠLOGA LITA.
UHHHHHHHHHHH - Član klape Alen , kojeg ime samo znam , za kojeg je Popetov lani u komentaru napisao da je Višanin ,a ja o tome doznala nakon što su pobijedili, zatražio je moj mobitel i rekao da će mi poslat njihov CD čim snime još i ovu pjesmu :) !
Ja ka ja- rečem mu : Molim te pošalji mi mp3 pa će meni Popetov stavit vašu sliku i namontirat kao YT :) ! ( Oću ja šta prije da je dobijem i opet čujem , jer je PREDIVNAAAA !)
Alen kaže: A ne , ne , nije to to - mi ćemo vama poslat specijalno CD i dat ćete mi vaš broj mobitela ( dala sam mu sva ustreptala , jer sam još bila "na balkonu"  A TRUBADURI ISPOD ! :)
Sve je ovo trajalo 5- 6 minuta, klapa KAŠE, ti divni mladi momci koji su čak neki i mlađi od mog sina Goge, morali su po protokolu nakon opuštanja- na večeru,  na trgu "Pod žižulom".
Pozdravivši se , jedan član mi  reče : Go-spo-đa , vi zračite nekom energijom i to prenosite - vrti glavom, onako mladenački, s nimalo malicije - one na koju su me kao curu naučili dobacivanjem moji galebi-Omišani, na što sam se uvijek ljutila , ali ON I ONI TAKO SU ME , S TOLIKO FINOĆE I BEČKE ILI DUBROVAČKO-TRUBADURSKE GALANTNOSTI POZDRAVILI, ULJUĐENO (kako bi Dubrovčani rekli:) DA SAM U OVIM MINUTAMA ČAK POMISLILA NA NJIHOVE RODITELJE - KAKO SU DIVNO ODGOJILI SVOJE SINOVE.
Bila bih sad nepoštena ( oči su mi pune suza ) , kad ne bih spomenula i moga sina za kojega mi svi kažu, ne samo roditelji moje buduće nevistice Jelene ,već i njena rodbina koji su ga upoznali ovih godine njihove veze : Gospođo, moramo vam reči, rijetko se danas može naći ovakav fini momak kao što je vaš Gogo - Eto, iskreno.
A sad na koga je moj sin tako fin - pa na ĆAĆU, koji me i osvojio svojom nenemetljivošću, nježnošću - a ZA SVE JE KRIV MOJ STIPE TOKIĆ IZ OSNOVNE ŠKOLE - KOJI JE SINOĆ SA ŽENOM I MLAĐOM KĆERI ( odbojkašicom :) SJEDIO S NAMA , KAD SAM U PAR REČENICE KLAPI KAŠE REKLA RAZLOG - OD KADA ME PRATI RUŽA CRVENA - OD KAD SAM SA STIPOM PLESALA U HOTELU PLAŽI S RUŽOM CRVENOM U KOSI : "SINJORITU ESPANJOLU"I "ČA ĆE MI KOPAKABANA", KAD ME STIPE, SAMO PRIJATELJ, VRTIO I KAD ME MOJ , DOK JE DRŽAO TADAŠNJU CURU ZAGRLjENO, U MENE GLEDAO I OD SLJEDEĆE VEČERI , VIŠE NIKADA NIJE S NJOM DOŠAO U OMIŠ ! :)
STIPE SE SMJEŠKAO, POTVRDIO DA JE BILO TAKO, A MOJ MUŽ ZNA STIPU - A STIPE KAŽE DA MU ŽENE BOLJE PLEŠE OD NJEGA - A JA KAŽEM : MOGU LI NAPISAT DA BOLJE PLEŠE OD MENE ? ! :))) HAHAHAAAA- E NEĆU, STIPE !!! PAŽNJA: ovo sam baš želila napisat, jer mi je mala mlađa Stipina rekla da čita moj bloger :)))) MALA STIPINA - izvini, od uzbuđenja sinoć, nisam se sjetila da slikam tebe i tatu - al ispravit ću propušteno ako dozvoliš :) SESTRU si vidila u BORIĆIMA kad nas je posluživala nakon radne akcije našeg novog Gradonačelnika :) !
Naravno na ovo su se Stipini nasmijali kao i svi moji Omišani i kad sam rekla: Hotel 100 m od kuće ,a ja doma u 9 i 15 - ĆAĆA mi je bija strog,a i mater ! Moji Omišani to znaju i je, je, potvrdili su da je Arsen bio jako strog !
Pozdravljajući se , divni momci iz  KAŠE  rekli su mi dok dobijem CD ,  da poslušam doma pjesmu: "JEDINA DOĐI" - KOJA VAM SVIRA !!!! MOJ KOMENTAR JE ISPOD PJESME !
  
ETO, OVO JE BIO ZA MENE , ALI I ZA VAS DOKAZ- NE SAMO DA SE NE VIDI "PONOR" , KOJI SE NASLUČUJE S PLAKATA FDK OMIŠ 2013 KLAPSKE PISME I FDK OMIŠ, OVO JE BIO I DOKAZ DA IMA NOVIM MLADIH SNAGA , PO MENI VEĆ RANIH NASLJEDNIKA MENI DRAGE KLAPE BUNARI , TEATRALNOST I NOŠNJE IH KRASE OSIM DIVNIH GLASOVA.
Ne mogu da ipak ne spomenem i moju MLADU KLAPU OMIŠ, I U NJOJ VRLO MLADI, DIVNI MOMCI, DJECA MOJIH ŠKOLSKIH KOLEGA I PRIJATLJICA ČAK I ZETOVI :)  NA KOJE SAM JAKO PONOSNA - NJIH "ČEKAM" - VEČERAS !:)
 
VEĆ ZNAM - BORBA U FINALU ĆE BITI JAKO TIJESNA, ALI MISLIM , ZBOG GALANTNOSTI NE SAMO PJEVANJA NEGO I PONAŠANJA DA MLADI MOMCI KLAPE KAŠE UOPĆE TIME NISU OPTEREĆENI !
OTIŠLI SU IZ DVORA KONOBE BARBA MARINA - PJEVAJUĆI NIZ KALETU , RAZDRAGANI, A SANJA VIKNE: GLE IH, ONI OPET PIVAJU ! Poslije sam u kaleti srela dva člana - ustvari oni mene PRENULI IZ MOJIH MISLI I RAZMIŠLJANJA - kako ovo prenijeti na blog- a to sma im i rekla - i da nisam opet htjela prekidati  ostale za stolom gdje čekaju večeru !
NAŠA SANJA, KĆER BARBA MARINA , POKAZALA MI JE I ZATRAŽILA DA SLIKAM DRVENE BIĆERINE NA ČUDNOVATOJ TACNI OBLIKA KA PEGLE S RUČICOM I REČE : LANI SU OVI MOMCI PILI IZ OVIH BIĆERINA, I OVE SU GODINE, VIDIŠ LI - I TO ĆE IM OPET DONIT SRIĆU!
SRIĆE VEĆ IMA , NA NJIHOVIM SE LICIMA TO VIDI , ŠTO SU VEĆ U OMIŠU, ŠTO  NASTUPAJU, ŠTO SU LANI VEĆ DOBILI OCJENU 10 - "DESET"- NAJVEĆU OCJENU KOJA SE JAKO RIJETKO VIĐA!
TKO ĆE OVE GODINE POBIJEDITI - NEK ODLUČI ŽIRI I PUBLIKA !
NA ODLASKU ME KAŠE PITAJI I ODGOVARAJU : GO-SPO-ĐA, VIDIMO SE MI I U SUBOTU NA FINALU :) !?
PA NARAVNO, REČEM :) A NITKO NIJE U SVEMU TOME VIDIO DA SAM JOŠ POD VIROZOM I MUŽ MI JE REKAO KAD SAM IZAŠLA IZ KUĆE : BLIDA SI ( AL SE NISAM DALA BAŠ KAKO KLAPA SV. JURAJ PIVA "DA MI NIJE OVE LIPE PISME" - JER JE MENI UZ MOJE MALIŠE PJESMA -NAJBOLJI LIJEK :);)!
 
VALJDA NEĆU UHVATIT UPALU PLUĆA KAO ČLAN KLAPE KAMPANEL - kojemu je pozlilo ,a KOJA SE KLAPA SINOĆ PISMENIM PUTEM ZAHVALILA OMIŠKOJ PUBLICI, DIREKCIJI FDK OMIŠ, LIJEČNIČKOM OSOBLJU, KOJI SU POKAZALI TAKVO RAZUMIJEVANJE I PODRŠKU U ŠOKU KOJI JE BIO ZA SVIH NJIH I ZA SVE NAS, ŠTO SU ONI OSJETILI , U NADI DA SE VIDIMO NA FDK 2014-
 
OVO SAM IMALA POTREBU NAPISATI - DA VIDITE DA FDK NIJE SAMO "DOĐI, NASTUPI, POKUPI I OTIĐI I NESTANI" - NE POSTOJE  "KLAPE KOJE SU SE UMISLILE PA IH ZATO NEMA NA FESTIVALU- KAKO REČE G. ŠARAC- RAZLOG ON ZNA  !
"OMIŠ" S KLAPOM I KLAPSKOM PSIMOM IZ KONOBE BARBA MARINA POSTOJI JOŠ IZ DOBA MOGA ĆAĆE , A IDEJA O FESTIVALU A CALELLA  KLAPA POTEKLA JE PRIJE 47 GODINA:) 
I VIDITE ŠTO SAM I JA DOŽIVILA SINOĆ - TO NE MOŽE MENI NITKO S NIČIM PLATIT !
 
HVALA VAM, MOMCI DRAGI, KLAPE  KAŠE NA NEZABORANIM TRENUCIMA !
 
VAŠA ZORA BAJNA, VAŠA DOBRA VILA :) AL UVIK RC ;):)
 
P.S. ZOVEM SE ZORANA. ZOVU ME :ZORA,ZOKE, ZOKI, ZORE, ZORICA:)))ALI I KAO VI "RC" :) ONO GO-SPO-ĐA , DUBROVAČKOG NAGLASKA MI JE TAKO K SRCU - DA VAM NE MOGU OPISATI ! I VI  "ZRAČITE"- A TO PUBLIKA TRAŽI :)  !!!
VAŽNOOOO:  HM ????- S KOJOM STE ONO PJESMOM POBIJEDILI U VODICAMA FDK 2013 - PJESME UZ GITARE - NAĐEM !!! - PA ČITALA SAM O TOME, ALI STE ME POTPUNO ZAMANTALI - TO JE PISMA KOJOM STE ME POČASTILI - "LAKU NOĆ MOJA ZORO BAJNA"  ! ČESTITAM VAM OVIM PUTEM JOŠ JEDNOM NA TOJ NAGRADI !!
******************************
FINALE 47.FDK OMIŠ -PREDIVAN ŽIRI JE ODLUČIO!
U ODGOĐENOJ SNIMCI ŽENSKOG FINALA- NE ZNA SE KAD ĆE "ĐEKNA" (MORAMO RASPISAT HITNO  REFERENDUM ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA,PARDON-KLAPA I TO UNIT U USTAV RH !!)- PETAK 26.7, UŠLE SU:  'Neverin' (Kaštel Lukšić), 'Čuvite' (Šolta), 'Armorin' (Zagreb), 'Teranke' (Pula), 'Drača' (Mostar), 'Kapric' (Zadar), 'Ventula' (Split), 'Činkvina' (Split), 'Rećina' (Šibenik), 'Narenta' (Mostar) 'Fjoret' (Makarska) i 'Karmel' (Turanj)
MUŠKO FINALE DIREKT NA HTV AJN- 27.7.SUBOTA-UŠLI SU: 'Pinguentum' (Buzet), 'Kaše' (Dubrovnik), 'Kampanel' (Zagreb), 'Kožino' (Zadar), 'Braciera' (Bol), 'Bunari' (Vodice), 'Mriža' (Split), 'Trabakul' (Kostrena), 'Podvorje' (Kaštel Sućurac), 'Zrinski' (Vrbovec), 'Basca' (Baška Voda) i 'Omiš. BIT ĆE "GADNO" !
**************
11. DANI MILE GOJSALIĆ- KOSTANJE ( OPĆINA GRAD OMIŠ) - 18-20.7.2013.
SVEČANO OTVARANJE JE 18.7.( ČETV) PRED CRKVOM SV. MIHOVILA 
TU VEČER ĆE BITI SCENSKO UPRIZORENJE LEGENDE O MILI GOJSALIĆ - "ŽIVOT U VJEČNOST"- KOJE PROŠLU GODINU NIKOGA NIJE OSTAVILO RAVNODUŠNIM - OVE SAM GODINE SEBI ZACRTALA DA MORAM POĆI - ZA VAS EKSKLUZIVA: GĐA. RUŽA JOLIĆ IZ MOG POSTA - JEDINA ŽENA GUSLARICA NA OVOM PODRUČJU, POZVANA JE NA MOJE POSREDOVANJE I UČESTVOVAT ĆE U TOM VELIČANSTVENOM UPRIZORENJU !! OBE SMO JAKO SRETNE ! I ZAHVALJUJEMO GĐI. MLADENKI :)!! 
nasljednica @ 19:15 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 11, 2013
  
Vidim da ste navalili s posjećenošću već jutros moga blogera. JE,  zadužio je i mene naš šjor Ljubo i zbog Festivala klapa u mom Omišu i zbog ovih večeri posvećenih tom VELIKANU u čast i zbog klapske pisme! 
Pisat ću po Omiški , kako naš šjor Ljubo reče , jezikon iz puka , a ko ne razumi, nek uzme prevoditelja iz EU:). Ne razumin ni ja Tamaru Obrovac pa opet volim ono šta piva i kako piva, e ! A voli je i EU na Trgu  !:) E !
Bentipasajarca (nisam čula da šjor Ljubo beštima) post bi moga biti u četri dila : 1. Večer otvaranja FDK u Omišu - Radio Split, 2. Opaska klape Mriže, 3. Koncert za pamćenje, 4. Post concertum  : MA NE MOGU IZDURAAAAT !!!! Ajmo po naslovima :
1. U  VOŽNJI: Večer otvaranja 47. FDK OMIŠ na Radio Splitu- ojme pisme ?! nepoznata ?! ili je nikad nisam čula ?! ne mogu poznat ko piva , ali riči - veličaju moj Omiš , riku Cetinu i da je klapska pisma baština ciloga svita ??? - čudno meni ovo ?! a melodija - čudna : klapsko- zabavna a capello ?! Opa, Dobra večer kaže voditelj onaj "maneken" Deeenis s Din- Dona , ( Omiškog radija) , upravo ste čuli pjesmu ODA KLAPSKOJ PISMI u izvedbi kape MRIŽA , koju je riči napisao ??? , ali - je uglazbio g. Dušan Šarac - opa, čovik koji u zadnje vrime blati klapsku pismu , a kako su ODE u modi, zgodna dosjetka naslova pisme ( moja ocjena : riječi 7,3 - glazba 6,1 - izvedba 9,6 ), hm - maislim da ima tendenciju da postane jača od "Omiške stine" ( one se ionako pomalo ruše i iskopavaju :)  Guštam tako dalje na BRZOJ CESTI OMIŠ -TROGIR; dionica BAJNICE- SOLIN, brat-bratu od 19,20 do 20,40 kad je ž. k. pivala Marin je majko lipo ime - do parkinga u Solinu ( 16 km ) a ja zahvalna šta ipak nima brze ceste , puno lipi program i riči za ž. klapu LUKA iz Rijeke našega ravnatelja Mladina ( došlo mi za plakat). HVALA RADIO SPLITU - čula sam bila da će bit u sridu prijenos !!!
  
2. Opaska klape MRIŽA na parkingu u SOLINU  - vidim: bila košulja, crveni svileni pojas, crne gače , stanem , pitam : JESTE LI VI ???? a momak kaže : A JESTE LI VI ?!!! Ja: Klapa MRIŽA ?!:) Momci uglas: JESMO; A JESTE LI VI ONA GOSPOĐA IZ OMIŠA, ONA ŠTA PIŠE ?!:) Ja: Jesam - al krila su mi brzo pala :)))) AL ME ČITATE ?! - Simpa-Mrižar: JESMO, JEL PROŠLA VIROZA ?! JA : Je,( OJME?!:)))  prošla je popodne, ako sam ovu večer propustila u Omišu, e neću ovde! A Mrižar reče: E, A KAKO STE NAS ISPUSTILI SPOMENIT DA NASTUPAMO VEČERAS ?! JA : Ajme, nema vas na plakatu , s plakata sam prepisala ?! Mrižar: A jel, onda bit će nas  naknadno zvali ?! JA: NISTE NA PLAKATU, PAZILA SAM  - bentipasajarca - ISPRIKAAAAA KLAPI MRIŽA IZ SPLITA : IMA VAS NA PLAKATU , ČIM SAM DOŠLA DOMA, ODMAH SAM POGLEDALA , IMA VAS U NASLOVU ČLANKA - TKO NASTUPA, ALI STVARNO SAM VAS IZOSTAVILA U ČLANKU - SVE JE KRIVA , KVRAGU, VIROZA!!! EEEEEEEE, ALI DA NIJE BILO VIROZE I DA NISAM PRIJE PAR VEČERI OSTALA BEZ NETA, NE BIH VADILA SLIKE S KONCERTA KLAPA ZA DAN GRADA MOG OMIŠA 16.5. 2013 . DI JE KLAPA MRIŽA NASTUPALA I STAVILA NA SLICI "BLIŽE" DA IH ZAPAMTIMO I VI I JA - I ETO, OD 500 KLAPA , PUTA CCA 7 ČLANOVA - IPAK SAM ZAPANTILA KLAPU MRIŽA !!!:))))
Kažem im u želji da ispravim PROPUST, da sam bila na Koncertu u mom Omišu i da iman slika, jer nemam fotić, al nebitno, lako ću ja dat članak i bez slika. EVO SAM VAS I VEČERAS ČULA - NOVA PISMA KOJOM STE POČELI VEČER mo. STIPIŠIĆA U OMIŠU !:) Mrižar : A JEL, A DI JE BILO TO ?!  Jaaaaaaa: NA RADIO SPLITU , CILI KONCERT ,  KAKO JE I NAJAVLJNO - i mi tako malo šetnjom do GRADINA - bili su naš vodič - HVALA VAM !!! I DOMA SE SITIM DA SU BILI S ČUVITAMA NA BOŽIĆNOM KONCERTU 2012. U MOM OMIŠU - O ČEMU SAM DALA POST !- EVO IH !!!! :)
 
 
 
KLAPA MRIŽA osnovana je 2008. g. i čini je 8 mladića: Tonći Brković, Miro Škiljo, Marijo Jurun, Jakov Radunić, Toni Kožul, Luka Višić, Luka Meić-Sidić i Božo Kesić.- OVO IZ ARHIVE!
Uh - bentipasa - Klapa Sv. Juraj sa strane - a joj neću ih pilat kako je bilo u EU - još in samo ja falin ?! Produžim ( a jel fer od mene - hm ?! ) , ima okolo i Škveranina :))))) A ne , ne , Tata je dao karocu  olitiga đipa da iđemo na Koncert , on se snaša - radi od 14-22 u Škveru !!! daaaaa !!!
 
3. KONCERT U GRADINI - SOLIN - POSVEĆEN MO. LJUBI BIO JE ZA PAMĆENJE - ne pišem ovo zbog nikakvog interesa , već zbog NAJPRIJE UGODNO , UGODNO IZNENAĐENA AMBIJENTON TIH GRADINA - pa šta sam ja sve tu propuštala, misleći - ko zna di se to triban pentrat u štiklama , di ostavit auto - kad ono - 100 m - u srcu SOLINA ( di su živili moji i unuk , al s one druge strane Crkve Gospe od  Otoka, di smo se valjali po zelenoj livadi do Crkve:). TJEŠIM SE , BIT ĆE SLIKA, RIKNIJA MI FOTIĆ , ĆER MI GA ZABORAVILA DONIT, S NEVISTICOM SE NISAM USPILA NAĆ - A ONDA OD DIVLJENJA - lipu sliku nisam našla ovih dana od GRADINA - NA PAPIRU ČEKAJUĆI POČETAK, SKICIRAM TU SJEVERNU STRANU PREDIVNIH GRADINA I MISLIM SE : BOŽEEEE, NISU STARI RIMLJANI BILI LUDI !!! A TAMO DALEKO , SJEVERO-ISTOČNO, JOŠ SE VIDI U POLUMRAKU KLIŠKA TVRĐAVA - KAKVA LIPOTA , DUŠA MI PUNA , PREPUNA , ZAPAŽAM SVAKI DETALJ, ŠKALINE, PROZORE , RUPE U ZIDINAMA , ALI I NEKA KA VRATA , UOKVIRENA GREDAMA - AHAAAAA OTAMO NAM DOLAZE KLAPE I VODITELJICA - PREDIVNO !!!!  A IZA SU SE ČULI BILI GLASOVI UVJEŽBAVANJA -AAAAAA TU SU BILI ?!!!!! LIPO , PRILIPO !!!!
Ulazeći niz stare škaline u Gradinu , poznata cura ?! Izvinite , od kud Vas poznam ?!:) Ona meni : PAPA BEND :))))  Ja: SANJA ŠTRK ?!:))))  Cura: tako je, A VI STE - POZNALA SAM VAS SAD PO RUŽI CRVENOJ I MI SE POJUBILE KA STARE POZNANICE - JER, SANJU SAM UPOZNALA - ČLANAK DANI KRŠĆANSKE KULTURE U SPLITU I ONOG DIVNOG KONCERTA , KAD MI JE U PODLOZI PIVA PAPA BEND - ODNOSNO SANJA S NJIMA !!!
A zašto ste u prvome redu, ali vodite večeras Program ?!: ) NEEEE; MOMAK MI PIVA U KLAPI MRIŽA !: ) Ojmeeeeeeeeee Sanja, a sad su me doveli do ovde i rekli da ih nisam navela u članku - i ponovila isto što i njima - UH !!!!
 
MUK, TIŠINA , MRAK I GLAS NJEGOV OZGARA- GLAS VELIKANA NAD VELIKANIMA - LJUBIN GLAS I NJEGOVA RECITACIJA - "TEŠTAMENTA" - KAKAV GLUMAČKI TALENT, GLUMAC NAD GLUMCIMA, AL NE DA GLUMI- ON TAKO OSJEĆA, ON TAKO GOVORI, ON JE JEDNOSTAVNO TAKAV . IZ SVAKE RIČI, IZ SVAKOG NAGLASKA, DUŽEG, KRAĆEG , IZ SVAKE TOČKE, ZAREZA, IZVIRE OGLEDALO NJEGOVE BAŠTINSKE DUŠE - DUŠE KOJA SAMO OD TAKVOG ČOVIKA , DOMOLJUBA , ZALJUBLJENIKA U SVE ŠTO JE NAŠE MOŽE TAKO ZBORITI - EVALA, EVALA, ŠJOR LJUBO - TAKAV SE ČOVIK SAMO RAĐA ! HVALA VAM NA TIM GUŠTIMA , NA JEŽURIMA KOJI SU ME PROŽIMALI I SRITNA DA SAM VAM DOŠLA U SOLIN , KAD NISAM U MOJ I VAŠ OMIŠ - JAČA SAM OD VIROZE ( dok pišem, kašljem, briga me, opet san u krevetu :)
Nakon te recitacije Voditeljica u koktel crnoj haljini, u lipin crvenin postolama- štikle na platformu - pozdravila je svih nas i načelnika Solina Blaženka i g. Špira ( Zvonimirov dom ) i ČLANOVE OBITELJI !
E SAD SE I JA MALO IZGUBILA MEĐU MOJIM NATUKNICAMA KA I VODITELJICA SINOĆ - BILO JE SIMPA , KOMARCI I MALO TAMNIJE SVITLO - A JA OPET SINOĆ I SAD UZBUĐENA - OĆU ŠTA LIPŠE I BRŽE DA VAN OVO OPIŠEN - GRICKAJU I MENE "KOMORI", REKLI BI MOJI VIŠANI :))
E da, Simpa- Voditeljica ( ima li netko njenu sliku - lako mi je za klape ?!) , naravno, u uvodnom dijelu kao i svakom dijelu između klapa , najavljujući ih, rekla bi nam ponešto iz života g. Stipišića pa tako i koje je klape vodio : Oktet DC, i dr. te VokaListe Salone , koji su se sinoć u Zvonimirovom domu , prisjetili šala i događaja vezano uz dugogodišnje druženje s Maestrom , prilikom prezentacije n jegove VRHUNSKE KNJIGE ANIMA DALMATICA ( DUŠA DALMACIJE ) - koja  je bila u 19,30 sati ( ZBOG BRZE CESTE NISAM STIGLA DOĆ ! ) al znam puno toga iz nje, tješim se!
PIVALI SU NAM REDOM :
1. MUŠKA KLAPA MRIŽA IZ SPLITA - VODI JE MENI POZNAT G. RADAN ( VODIO JE KLAPU LIŠNJAK , viđali smo se na Danima I. Marjanovića u Gatima, kad sam i o tome pisala) - ne smin sad falit !!! Mrižari, njih 8 , pivali su : TIHA NOĆ ( al ne onu Božićnu nego TIHA NOĆ, MOJOJ DRAGOJ MORAN POĆ i zaželi slatke sne ; 2. ZLATA JEMAŠ, DARE PRIMAŠ ( politički aktualan naziv ) ; 3. POJDI JOLO; POJDI JOLO - čudni lipi brzi ritam - simpa ( šapnila sam ženi do mene : Ubrzali su zbog komaraca :))) Bili su stvarno genijalni - ka i u Omišu KAD SU POLJACI BILI S NJIMA UGODNO IZNENAĐENI -A TO SAM IM REKLA NA PARKINGU VEĆ !!! :))))
2. ŽENSKA KLAPA PUTALJ, 7 članica  - OPA VODI IH NAŠ "ĆAĆA"- JURE ŠABAN STANIĆ IZ OMIŠA I IZ KLAPE RIŠPET ( nisam ga još uvatila za čestitat - o tome u nastavku :)))) Pivali su nam : 1. NIJE OVO JUBAV PRAVA ; 2. NAMISTO MOLITVE IME TI PONAVJAN ; 3. MISLILA SAM MLADA ??? BITI, SVOME BRATU DOTU ZAŠTELATI - odlične izvedbe , duge vešte boje šampanjca, gole ruke, al im komarci nisu smetali pivat :)
3. KLAPA MJEŠOVITA , BASCA, IZ MAKARSKE - VODI I NJU I U NJOJ I PIVA NAŠ "ĆAĆA", JURE ŠABAN STANIĆ - asti kako lipo sluša jedinu Gospođu u klapi - Jure je dava intonaciju, pivali su nam : 1. SVIRCI MOJI NE PIVAJTE ; 2. MAJKO IGLA I BIČVICA , 3. zanilo me , nisam zapisala koja je treća , izvinite - BILI SU SAVRŠENI - iako im je Voditeljica zaželila da im komarac ne uleti u usta -al i to je dalo šarma ovoj divnoj večeri :) Naravno, dobili su i oni naš veliki pljesak !
4. KLAPA SV. JURAJ , VODITELJ M. BOŽIĆ - EVO IH, najavljeni od Voditeljice kao klapa koja je uvijek i svigdje rado viđen gost gdje god da se pojave  : bile košulje kratkih rukava, oni činovi na ramenima crno zlatni, na rukavu livome HR- zastavica, crne duge gače - crni kaiš sa srebrenon fjubon - i KAŽEM ŽENI DO MENE : SAD ĆE MARKO : DOBRA VEČER, DOBRI LJUDI ! :) A jel mislite da sam falila ( žena i ovi oko mene se nasmijali ) a MARKO REČE : DOBRA VEČER, DOBRI LJUDI !  Naravno, znam napamet svaku rič šta će reći ( NIJE OVO BILA NOĆ ZA RUŽU CRVENU I NISAM JE NI OČEKIVALA ) .
Voditeljica je najavila među ostalim , kako je g. Ljubo skupljao naša povijesna blaga, pjesme, narodne predaje , običaje i zbog toga je Klapa pivala : 1. OĆE NAŠ ; 2. ZDRAVO MARIJO MAJKO JUBEZNIVA; i  3. KAKO JE g. MARKO POSEBNO NAGLASIO, JEDNU ZA KOJU IM JE ČAST DA JE PIVAJU PODNO KLISA GRADA U SOLINU , STARU PISMU ZA KOJU ZNA DA ĆE JE MNOGI ZNAT PIVATI - I ZNALI SU JE - A JA SAM JE ČULA PRVI PUT NA GRIPAMA - "LIJEPOM NAŠOM" - ODLIČNA IZVEDBA " PODNO KLISA GRADA"- UZ NAŠ PLJESAK I NJIHOV NEIZBJEŽAN NAKLON - Svaka čast !
AJME - ne može mi ništa promać !!!! :)))))  u početku OĆENAŠA - nejednom NEMA KOMARACA - Šapnem ženi do mene : VIDITE , NESTALI KOMARCI - PRIPALI IH SE - VOJSKA ! :) A žena reče : Mislite stvarno zbog vojske :))))) Eee:)!
5. MUŠKA KLAPA TRAGOS ,A  IZ TROGIRA ,E ! mislim da je Voditeljica rekla da ih vodi g. TONĆI ČIĆERIĆ ( kojeg sam poznala već na ulasku u Gradinu , o kojem dirigentu sam pisala u članku Božićni koncert u Zvonimirovom domu 23. 12. 2012 :) a prije toga i pozdravila na Koncertu dana kršćanske kulture  3/2013 - u Splitu uz PAPA BEND i sve druge :) Pivali su : 1. DA BIŠ BJONDA ZNALA ; 2. PO TEBI SU RESLI ( nepoznata mi ) KAO I TREĆA ?! - SAVRŠENA INTERPRETACIJA , izvinite - kemijska mi štekala ?!
6. EVO ČITAV BATALJUN - DOLAZE VOKALISTI SALONE, a odakle nego iz OMIŠA ;):) bentipasa - brojila sam ih par puta - jel 15-16-17 ne znam koliko članova , bila sam u treso :) g. Šarac bi ih podilija na 3-4 klape ,ako bi prošli "njegov" kriterij :);) Voditeljica ih je najavila kao klapu koje su neki članovi proveli više od pola svog života s g. Ljubon , već kako sam prije napisala , čega su se prisjećali u Zvonimirovom domu uoči ovog Koncerta. VODITELJ IM JE MIRO JAKOV ( AKO SE SJEĆATE , NJIH JE VODILA NEKO VRIME I MOJE ĆERI PRIJATELJICA- IVNA PEKO , SADA MLADA MAMICA:))) 
I KLAPA - ZBOR VOKALISTI SALONE SU ME OPĆINILI - pivali su nam : 1. DVI JABUKE ( nije ona ni luda, on oće jabuke, ona mu govori da će je nać rukon u njenim jidrima, a on da će joj onda prsten na desnicu ruku  - kakav su to bila vrimena :) ; 2. joj , koju su pivali - kemijska me opet izdala i 3. LJUBIN TEŠTAMENAT S POČETKA PROGRAMA , ONE RECITACIJE , ALI SAD UGLAZBLJENE - SAVRŠENO, SAVRŠENO !!!
 
UZ NAŠ JAKI, JAKI PLJESAK KAO ZADNJI IZVOĐAČI OSTALI SU NA POZORNICI I ZNALO SE , SVI ĆE SADA DOĆI I ZAPIVATI ŠJOR LJUBI TAMO GORI IZNAD NAS IZA ONIH OBLAKA I POMALO ZVIZDA , PISMU DALMATINO POVIŠĆU PRITRUJENA - BILO JE GENIJALNO !
PRIJE OVE PISME - MRAK - OPET ŠJOR LJUBE GLAS, RECITACIJA - POTOM SVITLA I PISMA - NJIH OKO 60 - GENIJALNO !
 
KAKO JE NAŠ PLJESAK BIO VELIKI I KAKO SMO VEĆ BILI I NA NOGAMA OD OVE PREDIVNE VEČERI - IPAK JE BIO JEDAN BIS ,A IZBOR JE PAO ONO KA "NA TRK " - VIDNO IZNENAĐENOG JAKO MLADOG KLAPAŠA , NE ZNAM IZ KOJE KLAPE ?! I "MALI" POČNE : GOOOOO- LU - BI CEEEEEEEEE ČA U GAJBI STOJIŠ - ALAAA ŽENA DO MENE I JA U DUETU - MALI PA KLAPAŠI I KLAPAŠICE ZAJEDNO - GENIJALNO !!!!!
VIKNEM TADA "BRAVO MALI " !!!!
 
PRIJE OVOG "KRAJA" U KOJOJ SMO SE JOŠ JEDNOM PODSJETILI ZBOG ČEGA JE MAESTRO STIPIŠIĆ TAKO VELIK - ZBOG ČEGA NJEGOVA ZVIZDA SVITLI I SVITLIT ĆE DOK JE GOD NAS , LJUBITELJA KULTURNE BAŠTINE NAŠE LIPE HRVATSKE POVIŠĆU RPITRUJENE - VODITELJICA JE NAJAVILA DA OVA VEČER NEĆE BITI ZADNJA U SKLOPU SOLINSKIH KULTURNIH DOGAĐANJA, OVA VEČER ĆE BITI TRADICIJA - (TAKO DA ZNATE ) I VIDIMO SE I IDUĆE GODINE - DA, LIPA GOSPOĐO, AKO BOG DA - VIDIMO SE I DOGODINE !!!
KAMERA JE SNIMALA IZA NAS - A NAS JE BILO - OVAKO : CCA 13- 15 REDOVA PO CCA 60 LJUDI PA RAČUNAJTE !
I NA KRAJU - OVA ŽENA  IZ SOLINA DO MENE I NJENA PRIJA, PITAJU ME : I KAŽETE, PRVI PUT STE OVDE ?! JEL SAD VIDITE ŠTA STE PROPUSTILI ?! - JA: VIDIM I VIDIMO SE I DOGODINE - ČUVAJTE MI MISTO :)  I POZDRAVILE SMO SE !!!
 
4. POST CONCERTUM :)))) A JOJ, A JOJ , NISAN BILA U BILOJ BLUZI  S "RC" ZBOG MOGUĆE KAMERE, AL I TAKVA PROŠLA SAM MA TIK UZ ČLANOVE KLAPE SV . JURAJ - PA KAKO SE NEĆEMO POZDRAVIT I DA NE DOZNAM IZ PRVE RUKE "KAKO JE BILO BLIŽE OLTARU " U EU OLITIGA EP - I DOZNALA - I TO JE "NAŠA VOJNA TAJNA" ! NA ZAPOVID ! NEĆE SE ODAT !  MA ŠALIM SE - NJIHOVI SE DOJMOVI JOŠ NISU STIŠALI , A PITALI SU ME I ONI : KAKO SAM ( MISLEĆI NA VIRIZU :))) MA JA SAM SUPER, OVU VEČER STIPIŠIĆA PROPUSTILA SAM U MOM OMIŠU I EVO ME IZ KREVETA :))) MORALA SAM DOĆI - NAŽALOST I BEZ FOTIĆA, RIKNIO MI, AL NIJE NI VAŽNO . ALI KAKO STE VI NAKON TOLIKO TISUĆA KILOMETARA U PO MISECA ?! - REKLI SU MI DA SU ODLIČNO, U "EU" JE BILO FANTASTČNO I KAKO SU LJUDI SLUŠALI A CAPELLO PIVANJE DA SE TO NE MOŽE OPISATI , KAO NI U LISNISKOM 5. 7. - KAD SU NA PRVA DVA TONA DIRIGENTA LEOPOLDA - SVI POČELI PIVATI "RUŽU CRVENU"  !!!!( OP.P. JOJ DA ČUJETE MOJU UNUČICU OD 3 GODINE KAKO JE PIVA -SAVRŠENO !!:)))
MORAM VAM I OVO REĆI - KAO DA JE MAĐIONIČAR- UOPĆE NE ZNAM U ONIH PAR MINUTA RAZGVORA - ODAKLE JE G. MARKO IZVADIO , NAKON ŠTA ME PITAO : JESTE LI DOBILI NEKI CD OD  NAS ?!  - REČEM : NEEEE, REKA MI JE RAKE DA IMA NEŠTO ZA MENE  ???? IZVADI  TAD G. MARKO I URUČI  MI CD "KRALJICA MORA" - NOGE SU MU SE SKORO OSIKLE ?!  UHHHHHH- I REČEM IM TADA O ONOM POSTU I VEZI S OVOM PISMOM BAŠ NA 35 GODINA VEZE PA BRAKA S MOJIM MUŽEM - ZNAJU, ČITAO JE NETKO I REKAO IM SVE - HVALA , HVALA, PUNO HVALA !
 
HAHHAAA - DOK SMO MI TAKO MALO POPRIČALI , EEEEEEE, DOŠA MI "ĆAĆA", U TRKU ME POTAPŠAO PO RAMENU ILI PRUŽIO RUKU, NE ZNAM - A JA MU VIKNEM : EJ, ĆAĆAAAA,ČETITAM VAM ,  NISAM JOŠ O VAMA I MRDULJAŠU, BIT ĆE BIT - MORAO VAM JE DAT NAGRADU , MORAOOOO !!!  JURE SE SLATKO NASMIJAO U PROLAZU TRČEĆI SVOJIM KLAPAMA - EVALA , JURE , OMIŠKI PONOSU !!! BIT ĆE I O "ĆAĆI" ČLANAK - NE BOJ SE ! ;) :)
 
JOJ KAKVA DIVNA VEČER - KAKO DIVNI DOMAĆINI, VODITELJICA I KLAPSKI SVIT I KLAPSKE PISME I JEDNA OGROMNA DO NEBA OGROMNA ZAHVALA ŠJOR LJUBI I OD "OMIŠKE  RUŽE CRVENE" - JER JE PROSLAVIO KLAPSKOM PISMOM I MOJ OMIŠ, KOJI SE NA KARTI ZEMLJE I NE VIDI - ALI ZNAJU NAS U KINI, AMERIKI  I CILOME SVITU SA A CAPELLOM I SA INSTRUMENTIMA , JER MI VOLIMO KLAPE I KLAPSKU PISMU I SVE ŠTA PIVAJU  "PO SPISKU" !   JEDINO NAM JE TO JOŠ NEOKRNJENO OSTALO ! AMEN !
P.S. ISPRIČAVAM SE ZBOG GREŠAKA NAZIVA PISAMA ILI LJUDI ILI  ??? SVE JE OVO OD GUŠTA - I DA BUDE ZABILJEŽENO ZAUVIK - I BEZ FOTIĆA ! DALA MI JE SINOĆ U JEDANAJST URI NEVISTICA SVOJ - ONA IMA MOBITEL :) !!!
JEEEEEE- HVALA JELO- JELENO :))
************************************************************************************
 
Četvrtak, 11. 7.- PRVA IZBORNA VEČER FDK 2013 (m/ž) OCJENE!
1. BASCA (m) – Baška Voda ( 24,9),2.  ŠTORIJA (ž) – Kaštel Kambelovac ( 22,7), 3.  ANKORA (ž) – Podstrana (23,2), 4.  JACERA (m) - Šibenik (24,2), 5.  DINGAČ (m) – Pelješac (22,5), 6.  DRAČA (ž) – Mostar (26,3) , 7.  BRACIERA (m) – Bol (26,9), 8.  DALMATINKE (ž) - Primošten (23,3), 9.  TREBIŽAT (m) – Trebižat (23,3) ,10.  MORBIN (m) – Donji Humac (23,9),11.  ČINKVINA (ž) – Split (24,7), 12.  ZRINSKI (m) – Vrbovec (25,6)  13. KALELARGA (m) - Zadar - NAŽALOST, VEĆ KOD IZVOĐENJA PRVE PISME, VIDILI SMO DA 1. TENORU NE IDE ???? UZ NAŠ VELIKI PLJESAK I SVOJIH KLAPAŠA- SLEGNUO JE RAMENIMA, VRTIO GLAVOM, REKAO NAM JE DA IZVINEMO, DA JE BOLESTAN 2 MJESECA, ALI DA JE IMAO VELIKU ŽELJU DA NASTUPI VEČERAS. DOBIO JE NAŠE OVACIJE I UZ VELIKU PODRŠKU SVOJIH KLAPAŠA ZAPOČEO DRUGU PISMU, VRHUNSKI GLAS I - POZLILO MU. SVI SMO BILI U ŠOKU, DOŠLA JE HITNA POMOĆ I KAD SU GA VODILI, ČOVJEK JE IMAO SNAGE UZ NAŠ PLJESAK DA I ON NAMA PLJEŠĆE - BILO JE JAKO,JAKO DOJMLJIVO, POTRESENA SAM JOŠ UVIJEK  - FESTIVAL JE STAO ! TOM GOSPODINU ŽELIM OD SRCA ŠTO BRŽI OPORAVAK!
IZA TREĆE KLAPE - PREKO MIKROFONA JE JEDNOM TATI, JAVLJENO DA MU ŽENA RAĐA - PA JE NA SAMOM POČETKU BILO I VESELO !!! VODITELJ SE TOLIKO ZBLESIO S OCJENAMA SAMIH DOKTORA U ŽIRIJU , DA JE REKAO , DA SE OSJEĆA KAO BINGO DJEVOJKA I TKO JE IZMISLIO OVAKAV NAČIN GLASOVANJA, DA TO TREBA ODMAH MIJENJATI - POTVRDILA SAM MU IZ PRVOG REDA !! DRAŽEN MLADIN JE PRIMIJETIO DA SAM NEKULTURNU GOSPOĐU NA MOTE MAKLA ČA IZNAD BINE , PULJIZOVA RESTORANA , JER ZNAM DO KLAPA DA IH TO DEKONCENTRIRA - TAKAV JE BIO I PAULETIĆ PRIJE PAR GODINA - IMAM GA NA SLICI - IPAK NIJE RED - SVI SU TENORI, POGOTOVO , POD VELIKIM STRESOM, A ONI KLAPAJU ILI SE KOMEŠAJU IZNAD BINE ! MOJ DOJAM VEČERI : KLAPA JACERA IZ ŠIBENIKA , DA MI NISU OKO 20 SATI REKLI DA SU U BOLU NA BRAČU OSVOJILI PRVO MISTO KAO DEBITANTI, NE BIH IH UOPĆE SVRSTALA U TU KATEGORIJU !!! GENIJALNI - UZ VODITELJICU GĐU. ELIANU TRUDIN ŠUPE - DOBILI SU OD NAS VELIKE OVACIJE !!! BRAVO , MOMCI, I SVIĐA MI SE I MONTURA I ODABIR PISAMA : NEMOJ DA ME KUNEŠ I MOJ BJONDO VISOKI ! ČESTITAM VAM - ALI MORATE SAČEKATI JOŠ DVI VEČERI - ČUDAN JE NAŠ ŽIRI ! LIPI POZDRAV OD NASLJEDNICE  ! P.S. NIJE OVO ZBOG "RUŽE CRVENE" :)! SRITAN VAM POVRATAK U ŠIBENIK!!!


Petak, 12. 7.- DRUGA IZBORNA VEČER FDK (m/ž) OCJENE:
1.NEVERIN (ž) (27,7)– Kaštel Lukšić, 2.BIBINJE (m) - Bibinje (24,1),3. ČUVITE (ž) – Šolta (27,5), 4. PODVORJE (m) – Kaštel Sućurac (26), 5. KAPRIC (ž) – Zadar(26,2), 6. KAŠE (m) – Dubrovnik (28), 7.KARMEL (ž) – Turanj (23,7), 8. TRABAKUL (m) – Kostrena(26,3), 9. FJORET (ž) - Makarska (23,9),10. BUNARI (m) - Vodice (26,8),(11.VENTULA (ž) - Split (25,8),12. NARENTA (ž) – Mostar(24), 13.KAMPANEL - 1. PUT NA FDK !!(m) - Zagreb(27,7).- EKSKLUZIVNO-IDE ČLANAK: KAŠE-SPECIJAL !:) ŽIVILI I VIDIMO SE U SUBOTU!;)!

Subota, 13. 7.- TREĆA IZBORNA VEČER  FDK (m/ž)
1.ČIOVO (m) – Slatine, 2.TAMARIN (ž) – Vranjic,3. ŽRNOVNICA (m – Žrnovnica,4. PIŽOLOT (m) – Zagreb, 5. TERANKE (ž) – Pula,6. KOŽINO (m) – Zadar, 7. REĆINA (ž) - Šibenik, 8. KALETA (m) – Zadar, 9. AMFORA (ž) – Dubrovnik, 10. OMIŠ (m) – Omiš, 11. LIBAR (ž) – Privlaka, 12. MRIŽA (m) – Split, 13. ARMORIN (ž) – Zagreb, 14. PINGUENTUM (m) - Buzet
 
ALA BIT ĆE NAPETO, KLAPE SU JAKO DOBRE !!! - ČEKAM MOJE KLAPE ;):))))! ČLANICA KLAPE ČUVITA ME POZNALA I LIPO SMO SE POZDRAVILE - ONE SU SUTRA (DANAS) I KAŠE (ČL. ALEN JE IZ POPINOG VISA :)-OBE KLAPE PROŠLOGODIŠNJI POBJEDNICI - PO MOJOJ PROGNOZI !!!!ČEKAM MOJ "OMIŠ" ,"MRIŽU" ,"BUNARE" I "PODVORJE"- MA SVE !  I LIBAR , Ž. KL, I NEVERINKE I -IMAMO SLIKA !!!!:)!
***************************************************************************
KLAPA SV.JURAJ, SALI, DUGI OTOK - 13. 7. 2013 . u 22,00 h - Koncert povodom obilježavanja 2. Kupa u sportskom ribolovu "Gabrijela Grbina", poginulog dobrovoljca  mornaričkog odreda HRM-a
 
HVALA NA ČITANJU :)
POZDRAVLJA VAS OMIŠKA RUŽA CRVENA :))))
nasljednica @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 9, 2013
************************************************************
S osobitom radošću objavljujem ovaj post i ovaj PLAKAT !
 
 
Evo sam ovo našlaaaaa - čini mi se da je to jučer bilo !
Posebno sam uživala UŽIVO u ovom RECITALU !

POGLEDAJTE  i POSLUŠAJTE ! ( nema mene, na tribinama sam)
OBRATITE PAŽNJU KAKO , S KOJOM STRAŠĆU, RADOŠĆU, MA NE ZNAM KAKO BIH OPISALA OVO DIRIGIRANJE SVIM KLAPAMA OD STRANE G. STIPIŠIĆA - TADA SAM GLEDALA IZA LEĐA , A SADA "OVAKO BLIZU" - GENIJALNO  JE BILO!
JOJ- KAKO JE OVA VEČER BILA VELIČANSTVENA - VEĆ SAM O TOME I PISALA , KAD JE ŠJOR LJUBO- DELMATA, PARTIJA NA ONI SVIT - I O NJEGOVOJ "ANIMA DELMATICA"- "DUŠA DALMACIJE", KOJU SAM S TAKVIM POŠTOVANJEM DRŽALA, PRELISTAVALA U OMIŠKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITALA I DIVILA SE ! MORAM JE KUPITI !!!
 
Znači, SUTRA - u ovu srijedu , 10. 7. 2013 - s početkom u 21 sat , u SOLINU, na dijelu zvanom GRADINA  ( još nisam bila tamo) , gdje je Đibo imao koncert prije par dana ( op.p. mislim, 6.7. - nisam išla, viroza), održat će se VEČER POSVEĆENA MO. LJUBI STIPIŠIĆU, DELMATI, kada će njegove pjesme pjevati: klapa Putalj, Vokalisti Salone, klapa Tragos, klapa Mriža, klapa  Bosca ( koju vodi naš Jure iz kl. Rišpet- a moram mu čestitat na pobjedi :) i klapa Sv. Juraj ( moram ih pitat - kako je  bilo"bliže Oltaru", ako bude moguće :). To će biti vrhunska večer ! Ako ne odem :( - bit će valjda repriza na TV Jadran ?!
 
 
Na 1. Večeri FDK 2013 . u  Omišu, koja je također bila posvećena g. Stipišiću , čiji je dio prihoda od ulaznica išao Zakladi koja nosi njegovo ime, jednom od suosnivača Festivala dalmatinskih klapa u mom Omišu , nažalost, nisam išla, zbog viroze, koja me dobro čapala pa sam tim više s radošću primila ovu vijest  sinoć (net mi nije radio?!) . Nadam se da ću do srijede, sutra, biti bolje ?! 
 
U SKLOPU  PREBOGATOG  NAŠEG DUGORATSKOG LITA 2013 , NISAM MOGLA SINOĆ NA KUD Ilinden
 Večer folklora uz KUD 'Ilinden' Bitola i KUD 'Dalmacija' Dugi Rat - UHHH ,MOGU SAMO ZAMISLIT - KAKO JE BILO !!! :(
 
 
 
Inače, DEFINITIVNO JE "VRIME OD KLAPA" !:)
 
 
 
 
 Omiška klapašica :) al uvik Ruža crvena :)
nasljednica @ 01:01 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
subota, srpanj 6, 2013
 
 
Poštovani  moji čitatelji , dana 5. 7. (jučer)  sam od klape Sv. Juraj  kao "njihov najjači medij"  dobila  novi meil - specijalno za vas, za moje čitatelje i svih vas kojima se svidjela ODA RADOSTI U KLAPSKOJ OBRADI  i za moj slobodni kutak kojem sam Ured-nica  , bez da mi netko visi nad glavom i naređuje što pisati, a što ne . "O lijepa , o draga, o slatka slobodo"- Gundulić :)
 
Dakle, ako smo se "Mižerjom"  osramotili pred EU-SONG-cirkusom,  što je bila gadna zamisao, prevedeno "prostitucija" klapske pjesme, nastup klape Sv. Juraj zasigurno je ostavio jaki dojam na veleuvažene naše nove prijatelje. Tom prigodom pod posebnim dojmom njihovog a cappella pjevanja  bila je poznata njemačka političarka i zastupnica u Europarlamentu Doris Pack, veliki prijatelj i zagovornik Hrvatske u EU, koja se rado slikala s klapom Sv. Juraj, HRM-a  iz Splita- evo ih opušteni, razdragani, elegantni, ponosni  - za vas!


 A znate li tko je  gđa. Doris Pack? To je demokršćanska zastupnica u EU Parlamentu zadužena za ODBOR O KULTURI I OBRAZOVANJU.
SAZNAJEM: Već u vrijeme održavanja ovogodišnjerg OMIŠ GUITAR FESTA 2013 , doznala  sam da imamo pravo na sredstva it EU-fondova za 5. jubilarni OGF 2014. godine - ajde, neka , baš mi je drago, podržat će nas znači frau Pack. Možda dođe i u Omiš , tko zna, bit ću odlična domaćica !:) Jaaaaa,  naturlih, kao uvijek , na svim jezicima ! Neno je jako sretan  !
 

 Znači, ako svi prisutni kao i gđa. Pack nije do 1. srpnja 2013. znala mnogo o klapskoj pjesmi,  koja je u prosincu 2012.  zaštićena UNESCO-m , uvjerili su se uživo slušajući klapu Sv. Juraj i uživali ! Jedva čekam dojmove "iz prve ruke":) !

 
U srijedu , kako sam i napisala , 3. srpnja 2013, klapa Sveti Juraj je nastupila i u Vijeću europske unije u Bruxellesu povodom svečanog prijema Misije RH pri EU u sklopu svečanosti ulaska RH u članstvo EU kojem na kojem su nazočili najviši državni  i vojni dužnosnici RH, EU i NATO-a. Sinoć u LISINSKOM!:)
HVALA KLAPI SV. JURAJ I SCARDONI NA MEILU I SLIKAMA !
VAŠA RUŽA CRVENA :)!
 
BAŠ LIJEPO I UOČI DANAŠNJEG POČETKA 47. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA U KOLIJEVCI KLAPSKE PJESME , U MALOM GUSARSKOM GRADIĆU, OMIŠU - KOJI OVE 2013. GODINE SLAVI I 100 GODINA TURIZMA !
DOBRO DOŠLI NA NAŠE PLAVO , ČISTO I BISTRO MORE , NA ODLIČNU HRANU UZ VRHUNSKO DOMAĆE VINO I LJUBAZNE DOMAĆINE ! A GLE PLAKATA ?!

Sinoć sam bila u mom Omišu i najiskrenije, ostala sam šokirana ovim PLAKATOM ZA PLAKAT !
Kažimire, uvijek sam cijenila i cijenim tvoju domišljatost, ali ovakav PLAKAT ZA PLAKAT, nije ti, ovo tribalo ! Poštovani ravnatelju FDK, Dražene Mladine, od tuge Vas  sinoć nisam htjela  ometati dok ste  ispijali piće, da dobijem  obrazloženje, ZBOG ČEGA OVAKAV PLAKAT , samo sam se ljubazno javila.
Gospodine Šarac, već par godina, pratim, osluškujem događanja oko FDK u mom Omišu, čujem- a ovo mi je stavilo točku na "I". Nemojte mi ni Vi reč, a neću Vas ni pitati, šta mislite o PLAKAT-u , jer bi odgovor bio , pretpostavljam: To nije moja stvar. JEDNA USPOREDBA : DA LI BI VAMA BILO DRAGO DA NA PLAKATU ZA ŠIBENSKU ŠANSONU 2013. STAVE ONU VAŠU ŠIBENSKU TAKO ŽELJNO OČEKIVANU "NEPLAŽU" ?! MISLIM DA NE BI, A TO VAM JE SKORO PA ISTO !
  
ISTOVREMENO MEDIJI U GODINI U KOJOJ SLAVIMO DA JE A CAPELLO PJEVANJE - TZV. KLAPSKO PJEVANJE, POSTALO NAŠ PREPOZNATLJIV ZNAK, PLJUŠTE NEGATIVNI  ČLANCI O FDK OMIŠ, DOK SE VAŠE ŠIBENSKE ŠANSONE DIŽU U NEBESA.IZVRIJEĐALI STE PROŠLE GODINE SPLITSKI FESTIVAL ( VELIKIM SE DIJELOM SLAŽEM S VAMA )  TE NAJAVILI DA ĆE VAŠ FESTIVAL NJEGOVATI PRAVU MEDITERANSKU PJESMU.DRAGO MI JE. MEĐUTIM, DOZVOLILI STE SEBI DA VRIJEĐATE KLAPE KOJE SU JAKO PUNO DOPRINIJELE  PRAVOJ "KLAPSKOJ PISMI": KLAPU MASLINA I KLAPU INTRADE. REČI DA MASLINA I INTRADE NISU PRAVE KLAPE, ODNOSNO DA NE PJEVAJU KLAPSKE PJESME (ČITALA SAM ), ISTO JE KAO DA JA VAMA POTVRDIM DA SU: ŠANSONE  "ZORA BILA" I "DA TE MOGU PISMOM ZVATI" I SLIČNE , A BAŠ TAKVE SU  PROSLAVILE ŠIBENSKU ŠANSONU.
 
VRATIMO SE PLAKATU- "KOJI DOBRONAMJERNICI TUMAČE  DA FDK OMIŠ,  ZAJEDNO S VODSTVOM IDE PREMA PROVALIJI" . ZAR VAMA KAO UMJETNIČKOM DIREKTORU  I DRAŽENU MLADINU NIJE ZASMETAO OVAJ PLAKAT ILI VAM NJEGOVA PORUKA POGODUJE U KORIST ŠIBENSKE ŠANSONE- NE RAZUMIJEM ?! ZNATE ŠTO, G. ŠARAC, BEZ UVREDE , MOLIM, VIDITE DA SU MLAĐI DOŠLI NA VLAST U NAŠEM OMIŠU, ODNOSNO OPĆINI GRADA OMIŠA PA BIH VAS LIJEPO ZAMOLILA DA VAŠE MJESTO PREPUSTITE STRUČNIM, MUZIČKI OBRAZOVANIM OSOBAMA IZ NAŠEGA OMIŠA- JER NAM ONI ODLAZE ! (NISTE VI RAZLOG). VI JAKO DOBRO ZNATE NA KOGA MISLIM. VAŠU LJUBAV PREMA PJESMI OKRENITE PREMA VAŠIM ŠIBENSKIM ŠANSONAMA, BAŠ ONAKO KAKO IH JAKO DOBRO VODITE. OMIŠU NISU POTREBNI "GOSTI", DOVOLJNO JE "MUZIČKI OBRAZOVAN" , IMAMO PRAVI KADAR- A O NEKIM  UPITNIM "MUZIČKIM FOTELJAMA" MORAT ĆU OBAVIJESTITI GĐU. PACK!!!.U VEZI ODNOSA MEDIJA PREMA FDK OMIŠ NASPRAM FESTIVALA ŠIBENSKIH ŠANSKONA TE VAŠIH IZJAVA, MISLIM DA STE ČAK U "SUKOBU INTERESA"- A NIJE BAŠ LIJEPO  SJEDITI NA DVIJE STOLICE, POGOTOVO NE NA OVAKO DOBRIM FESTIVALIMA.
  
OVAJ PLAKAT JE MOGAO BITI PREDIZBORNI, SAMO NE ZNAM KOGA-ČEGA: STARE VLASTI , KOJA SE NADALA DA JE ZACIMENTIRANA, JER JE PLAKAT DAVNO OSMIŠLJEN - PA ETO, DALI BI NADU DA ĆEMO IZAĆ IZ TOG SRAMOTNOG TUNELA.
PLAKAT, NE ZNAM KAKO TUMAČI NOVA VLAST NAŠEG OMIŠA, MOGAO  BI SE TUMAČIT, A TIME ĆU SEBE DONEKLE UTJEŠIT, DA SMO NAŠLI IZLAZ I DA IDEMO DALJE PRAVO, NE U PONOR - VLAK LIPO RAVNO IĐE - A TRAČNICE I MOST - BIT ĆE ĆIM SE NA PRAVI PROBLEM UKAŽE EU. DA SAM NA VAŠEM MJESTU, PLAKAT BIH ZABRANILA ! AMEN !
 
OVO JE RUGANJE S FDK - INSTITUCIJOM KOJA JE POSTALA BREND , KOJA JE ZAŠTIĆENA UNESCO-M I MI SE TAKO RUGANJEM "TUNELA KOJI VODI NIKUDA" - KAKO JE I MOJ UNUK ZAPAMTIO, OVAKO PREZENTIRAMO.NIJE SAMO MOJE MIŠLJENJE, KOJA SE UVIJEK POKAŽE ISPRAVNIM PA I  PROVEDENOJ ANKETU SINOĆ  MEĐU MOJIM DRAGIM OMIŠANIMA - ZGROŽENO JE NJIH 90%, ONIH 10% SU SE SMIJALI DA JE KAO KARIKATURA, PLAKAT I KAŽIMIR HRASTE ZASLUŽIO  GRAND PRIX - TO SE I JA SLAŽEM. NI SLUČAJNO NEMOJTE DOZVOLITI DA OVAJ SRAMOTNI PLAKAT BUDE KAO PROJEKCIJA NA FASADI KUĆE NA TRGU, JER ĆE IZAZVATI ŠUŠKANJE, SMIJEH ,A TO BI BIO STVARNO VELIKI CIRKUS! 
NOVO - POVODOM NOVOG ČLANKA U SLOBODNOJ 6.7.-: GOSPODIN ŠARAC OPET VRIJEĐA KLAPE KOJE SU PRIDONIJELE KVALITETI KLAPSKOG PJEVANJA I VIŠESTRUKE POBJEDNIKE FDK OMIŠ.
REPLIKA. NE BIH VAM NI "JA" KAO VIŠESTRUKA POBJEDNICA FDK OMIŠ DOŠLA NA IZLUČNE VEČERI S NOVOOTKRIVENIM KLAPAMA (RAZLOG ZNAM IZ PRVE RUKE!) ! TREBALI BISTE POŠTIVATI TRADICIJU , VIŠEGODIŠNJI RAD I TRUD.
 "SMEĆEM" NAZVATI ONO ŠTO LJUDI VOLE I ZBOG ČEGA "NE DAJU PISMU NAŠU" ZA 50 KUNA, OD VAS JE PREVIŠE. I BEZ VAS BI FDK OMIŠ ZADRŽAO KVALITETU, JER NISTE BOGOM DANI . KAKO NI VAMA NIJE DOVLJNA ZARADA  KAO UMJETNIČKOG RAVNATELJA FDK OMIŠ , IMATE ZARADU I NA ŠIBENSKIM ŠANSONAMA,  TAKO DOZVOLITE DA I KLAPE PRIJEĐU OKVIR SVOJEG POSTOJANJA I DA ZARADE MALO VIŠE , NA RADOST NAS SLUŠATELJA.
UZELI STE NAM KLAPE, PROSLAVILE SU VAM ŠIBENSKU ŠANSONU, A VI ZA UZVRAT NJIH SVRSTAVATE U SMEĆE ILI JOŠ GORE, DA VAM SE NE ODAZIVAJU, JER SE PLAŠE KRITERIJA I DA NEĆE MOŽDA U FINALE ?! POĐITE U NJU ZILEND ! 
ZNAM MNOGO VIŠE NEGO ŠTO IZNOSITE U NOVINAMA PA BI BIO RED DA KAŽETE I MALO VIŠE - KAKO PRIVLAČITE KLAPE DA DOĐU U OMIŠ ?! KAKAV JE  VAŠ UGOVOR S FDK OMIŠ ?! KOLIKA VAM JE PLAĆA ?! NISTE NEZAMJENJIVI ! DAKLE, KAŽITE ONDA I O TRGOVANJU NAGRADAMA NA FDK OMIŠ - JER  MI SMO FER DOMAĆINI , ALI I MALI GRAD U KOJEM SE SVE ZNA I KLAPE NE VOLE "KUŽINU" (ZNAM IZ PRVE RUKE) !
UZETI KLAPU ISKON KAO PRIMJER OD KOJE JE OTIŠAO PECOTIĆ ( RAZLOG NEĆU IZNOSITI) - VIŠE JE NEGO SMIJEŠNO OD VAS - ČAST ISKONOVCIMA , ALI NISU NAJBOLJI, JER NAJBOLJIH NEMA , USTVARI- IMA IH PUNO ZA SVAČIJI UKUS !! "MUKA JE" I MENI O ČEMU VI GOVORITE I NA ČEMU MOJ PREZIMENJAK  ZARAĐUJE. 
POZABAVITE SE , DAKLE, VAŽNIJIM STVARIMA NEGO PLASIRANJEM TAKVIH IZJAVA BAŠ U VRIJEME FDK I U VRIJEME KAD JOŠ SLAVIMO PRIZNANJE UNESCO-A !! LJUDI JAKO DOBRO ZNAJU ŠTO JE A CAPELLO PJEVANJE , ALI I KOMERCIJALIZACIJA , KOJA JE I VAŠ FESTIVAL PROSLAVILA - TO IM JE "HVALA" !
POZABAVITE SE ŽIRIJEM- ISPADATE SMIJEŠNI DA JE ZA ISTU PJESMU JEDAN DAJE OCJENU 7,3 , DOK DRUGI ČLAN DAJE 9,9 , BEZ OBZIRA ŠTO SE NAJVIŠA I NAJNIŽA KRIŽAJU -  ŽIRI TO ČINI NAMJERNO , A PUBLIKA TO IZVIŽDI !  
http://img854.imageshack.us/img854/8297/1000956a.jpg
POZDRAVLJAM PRVU VEČER FESTIVALA , 6. 7. (SUBOTA) - VEČER NAŠEG DRAGOG I VJEČNO MEĐU NAMA PRISUTNOG - ŠJOJ DELMATE, SUOSNIVAČA FDK OMIŠ, KADA JE BILO U CIJELOJ DALMACIJI SAMO 10 KLAPA. ŠJOR DELMATA JE PARTIJA 9. 10. 2011.! NASTUPAJU I NAŠI "PUNTARI" SPECIJALNO OKUPLJENI ZA OVU VEČER - ZNAM DA IH JE PRVI VODIO G. STIPIŠIĆ - EVALA MU - "Dalmatino povišću pritrujena" - IZVEDENA JE NA FDK OMIŠU - PRIJE 40 GODINA , IZVELA JE KLAPA "DC" IZ VRANJICA I DOBILA SVE MOGUĆE NAGRADE TE POSTALA S VREMENOM KLAPSKA HIMNA.  VRAĆAJU SE VEČERAS I "CESARICE" /Ž. K. ZG/ I "LUKA" / Ž. K. RIJEKA/ , A DOLAZE NAM I POBJEDNICI FESTIVALA DJEČJIH KLAPA-ZADAR!!! !  LIJEPI POČETAK  47. FDK OMIŠ 2013. !!DIO PRIHODA OVE VEČERI IDE U ZAKLADU KOJA NOSI IME ŠJOR DELMATE U ZADRU!  ČESTITAM - ALI ODLIJEPITE PLAKATE: "NEĆEMO U PROVALIJU" DOK IMA PRAVIH OMIŠANA I NASLJEDNIKA G. DELMATE :)!!!
*******
****
OMIŠKA GUSARICA - AL OLVEJS RUŽA CRVENA :)
nasljednica @ 00:41 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 1, 2013
*********************************************************************

DANAS ,   1. 7.  2013 . POSTALI SMO  28. ČLANICA EU !

OD KLAPE  SV. JURAJ DOBILA SAM MP3 ! PREMIJERA !RIJEČI - TEKST  PJESME "ODA RADOSTI" - na hrvatskom

Radost divni dar Božanstva dijete polja nebeskih,
Tvojim žarom opijeni stupamo do praga tvog.
 
Kad nas tvoja moć izmiri, nestat mora razdor sav.
Svaki čovjek brat je drugom, tvoj kad divni slijedi put.   x2
 
Svaki čovjek koji sreću vjernog prijateljstva zna,
Svaki koji zna za ljubav nek' nam svoj pridruži glas.
 
Sve što može jedno biće na toj zemlji svojim zvat.
Kom to nije dano, bijednik taj za radost neće znat.  x2
****************************************************************

 MEIL KLAPE SV. JURAJ OD 27. 6. 2013. :

Poštovani,

Ovaj poznati izvadak iz IX. Beethovenove simfonije u aranžmanu za klapu i orkestar HRM-a potpisuju Tonći Ćićerić i Mario Božić. S novom izvedbom mornarička klapa iz Splita će nastupit u Europskom parlamentu 1. srpnja 2013 s početkom u 16,30 sati na svečanoj ceremoniji podizanja državnih stijegova Republike Hrvatske i Europske unije povodom punopravnog člansta RH u EU.
Vjerujući da će Vam se svidjeti naš najnoviji uradak, srdačno Vas pozdravljamo!
Snimku možete preuzeti u privitku!

Dragi moji čitatelji, preuzela sam je i reproducirala. Jako mi se svidila  i zamolila sam Kolegu da mi je uoblići šta prije u YT, jer ja ovo ne znam - Hvala @popetovu !DOPUNA:EVO NAKNADNO STAVLJENO,SLIKA IZ VEČERNJEG LISTA , 2.7.2013! Ruža Tomašić s klapom pjevala 'Ustajmo braćo, sada je čas'

IZ PROGRAMA KLAPE SV. JURAJ : /slike s neta-hvala@/
  
Danas 1.7. U 11 SATI - U STRASBOURGU , TRG GUTENBERG, KONCERT POVODOM ULASKA RH U ČLANSTVO EU, na inicijativu stalne predstavnice RH pri Vijeću Europe Anice Djamić, veleposlanice;
 
Srijeda, 3. 7. - BRUXELLES, Misija RH pri EU, cjelovečernji koncert;
 
Petak, 5.7. ZAGREB, Lisinski- Večernji koncert Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Canade u organizaciji Matice iseljenika , uz Klapu nastupaju Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda te Đani Stipanićev i Renata Sabljak.Ruža Tomašić s klapom pjevala 'Ustajmo braćo, sada je čas'
 
O DALJNJIM NASTUPIMA KLAPE BIT ĆETE NAKNADNO OBAVIJEŠTENI :)
 
PROGRAM PROSLAVE ULASKA RH U EU  NA TRGU,NAZVALA BIH "ODA ŽALOSTI" :  Drago mi je da će Europa osim "Mižerje" moći ćuti KLAPU ova 2-3 dana "bar uže", kad je već  kao UNESCO-m zaštićena i priznata kulturna baština zajedno s g. Stipišićem, izostavljena u sinoćnjem jako lošem kolažu proslave ulaska RH u članstvo EU, počevši od pjesama do izvođača.Primjer AVE MARIJA - Josipi Lisac "nitko nije ravan" ! Zar je pjesma "Djevojke u ljetnim haljinama vo-lim" - Moja prva ljubav - reprezentativna ?! Natašu Obrovac - nema veze što nisam ni riječi razumjela ni glasom me nije dojmila. Gustafi ili Batifjaka bili bi živahniji. Gdje je Ana Rucner i njena Oda radosti koja je dobila Turističkog Oscara u 2012. godini ?!
Baletani u bijelom kao "robovi" ili "iz ludare" - zar je to kostimografija , o koreografiji da ne govorim  ? Lončari i tramvaj - targikomično.
Lončari su trebali biti izdvojeni - KAO OTJERIVAČI UROKA NA LIJEPU NAŠU , a tramvaj "ni blizu". Cjelokupan Program je bio i za mene koja voli i arije i operete i Ladarice i sve šta se muzikom zove - dosadan.
Ugodno oku bile su projekcije na okolnim zgradama i dobro osmišljen, uređen Trg. Pohvaljujem bogatstvo dislociranih pozornica, ZANIMLJIVO za nas pred TV, ali za građane na Trgu - promašaj! - i mogle su se reklama DONA i KONZUM izgasiti?! 
"Specijalci" ILI "BALETANI" sa VRLO MALOM zastavom EU koji su se sajlama spuštali niz fasadu zgrade - ne znam da li su na vrijeme spustili zastavu,a zatim i podigli uz hrvatsku zastavu ?!
Duo Čelos je podigao atmosferu, sve ostalo - loše ! Nije ni čudo da se Trg onako brzo ispraznio- pokoji "mah-mah" i uzdah ( čitaj - zijevanje) upućuje više na "žalost" nego na "radost" ulaska RH u EU - sramota gdje su se pare bacile !
A GDJE SU TREŠNJEVAČKI MALIŠANI ili slični dječji zborovi, dječje klape  -DA IM SRCA RAZGALE  ILI EX  ZVJEZDICE - PRAVE LIPOTICE ?!
GDJE JE MATIJA GUBEC - BAR ONAKAV PRIKAZAN NA OSUĐENIČKOJ STOLICI ?! NAŠI ZNANSTVENICI- SPORTAŠI, OLIMPIJCI - GDJE  JE TAJČI ILI PISMA "HAJDE  DA LUDUJEMO" ILI ROK MI BEJBE - MA, MOGLA BIH DO SUTRA ! 
GDJE  SU NAŠA DJECA KOJA NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA DOBVAJU PRVA MJESTA  NA RAZNIM INSTRUMENTIMA SVIRAJUĆI  SIMFONIJE , VALCERE , KANTATE  I SL- ŠTO BI ZADIVILO STRANE DUŽNOSNIKE- JER TA MUZIKA NE POZNAJE  GRANICE  ?! NEMOJTE MI ZAMJERITI, ALI NISMO SE POKAZALI NI KAO LIJEPI NI MLADI.
NI GUBEC BEGA, NI JALTE  NI TIJARDOVIĆEVE MALE FLORAMI -  NI "O KUĆO MALA", NI MOREŠKE  NI SPLITSKOG KOLA  NI VESELOGA LINĐE, SLAVONSKOG DRMEŠA, BEĆARCA, NI ISTRIJASKIH SOPILA ?! A MILE GOJSALIĆ ?! 
ZNAJU LI OSMIŠLJATORI PROGRAMA UOPĆE NAŠU POVIJEST I KULTURNU BAŠTINU - PA NIJE NI SIROMAŠNA NI TUŽNA ?! VRLO JE BOGATA I SLAVODOBITNA- A GDJE SU DIČNI KLIŠKI USKOCI, SINJSKI ALKARI, SAMO DA SU DEFILIRALI  (NIJE TEBALO UKRCAT KONJE U ŠLEPER !)., OMIŠKI GUSARI I SENJSKI USKOCI ?!?!
OD MORA SMO VIDJELI SAMO KAKO SE PJENI I "LJUTI" - DOBROJUTRO MORE - PUPAČIĆA  I PONEŠTO SLIČICA  NAŠEG JADRANA, NA PLATNU?!
 
Jučer mi se nije pjevalo ZBOG BRANITELJA - nisam išla ni na Poljud ni na Trg na Doček Pola Nove godine u Omiš. Bila sam u Omišu, pomolila se za naše branitelje i vratila se doma i čekala ovu proslavu, koja mi nimalo nije podigla raspoloženje. Žalosno, al istinito. "ŽALI BOŽE PARA", REKLI BI DALMATINCI ! .
Vatromet na Trgu ni visoki dužnosnici nisu vidjeli - a tko ga je vidio ?! Možda  netko s prozora u Maksimiru, Bundeku, Dubravi , Voltinom, Črnomercu, ako od tužnog Programa proslave nije zaspao ili okrenuo program - na RTL, gdje je bilo puno veselije javljanje s trgova:) ?!
 
Nasljednica - RC :)
nasljednica @ 02:56 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.