pisma
Brojač posjeta
210820
Arhiva
« » stu 2009
pisma
Nema zapisa.
Linkovi
Nema zapisa.
Blog - studeni 2009
subota, studeni 28, 2009

Na dan Sv. Kate  u mom Omišu ( gdje sam živila do udaje)  , naša omiška JUDITA , Terezija Kusanović , mezzosporanistica , održala je svoj veličanstveni koncert . Gosti su joj bili vrlo mlada ruska pianistica Anna B. Semkina te bas-bariton, Mario Krnića iz Splita .

 
KONCERT VOKALNE GLAZBE  U OMIŠU 
 ( koncert za dušu ) 
Bila sam presretna kad sam za ovaj koncert saznala samo 10-ak minuta pred sam koncert i počastila svoju ćer i sebe s tim neobićnim užitkom ! Naša Tere odnedavno je poznata široj javnosti kao JUDITA koju je angažiralo HNK u Rijeci. Na premijeru u Splitu nisam bila u mogućnosti otići, zato ovu večer nisam nipošto htjela propustiti.
 

Možda vam je čudno, da ja koja volim klape i tamburaše, sevdalinke, pop i repere itd. volim i ovu vrstu glazbe , ali ne samo opere , već i mjuzikle, ali  volim sve što je lipo  .   
 
Odmah vam moram naglasiti ili vas podsjetiti - tko je ustvari naša Tere - to vam je ona jedina žena u klapi PUNTARI koja  je tu našu omišku klapu  svojim glasom  posebno  proslavila Runjićevom pismom, na tekst K. Jurasa,  SAMO MORU VIRUJEM , u kojoj je do izražaja osim lipih riči došao i Terin osebujan glas ! Više o Teri možete naći na Internetu.
 
Evo dio pisme za vas koji volite stihove:
 
Samo moru virujem,
More sluša, ja mu pričam priče,
Samo moru virujem,
Ono sluša, pušta me da vičem.
 
Samo moru virujem
More liči, more rane vida
Samo moru kažem sve 
More sluša pa me ispovida......
..........
Samo moru virujem
More sluša pa me osokoli
Samo moru virujem
Samo more zna da te volim .
 
Mnogo puta sma se moru ispovidala kad su mi se suze s njegovim kapima miješale i bilo mi je lakše...... nekad bisna ......ljuta..... ,a nekad sjetna.... tužna......
 
Nakon što je Tere diplomirala pjevanje, dobila je zapaženu ulogu JUDITE i zbog toga je ja tako zovem. U prirodi je vrlo spontana, jednostavna, optimistična, draga i emotivna. Supruga je mog  bivšeg radnog kolege. 
 
Ova umjetničko vokalna poslastica bila je pod naslovom  KONCERT VOKALNE GLAZBE , a održana je u našem Ilirskom sjemeništu Priko (dijelu Omiša ) kao uvertira za predstojeći koncert u Zagrebu.
  
Pred prepunim gledalištem Terezija je vrlo emotivno s nevjerojatnom lakoćom i radošću, izražajima lica , pokretima ruku, iskorakom naprid , nazad , glumila svaku pismu koju je pivala od slavnog  G. Verdia  ROMANCE : Ne prilazi urni, U samotnoj sobi, U užasu tamne noći i Milostivo, o Gospe od sedam žalosti . Nisam disala .
 
Svojom predivnim kombiniranim glasom oduševio nas je bas-bariton , mladi Mario Krnić. On je tako glumački-zanosno , ono iz duše , otpjevao pjesme J. Hatzea : Suzi, Jesen, Adel i Mara ( Gle , već zora , priroda se budi... ) te pobrao ovacije publike.
 

Tere i Mario izveli su  od J. Hatzea : Duet Frane i Milke, iz opere  "Adel i Mara" , vrlo dojmljivo , emotivno, zanosno za njih oboje , ali i za publiku. Uživala sam.
 
Nakon kraće pauzu ponovno Terezija s djelim J. Hatzea: Sjećanje, Uvelo lišće i Lađa u noći, u kojoj se na svaki drugi način unijela u pjesmu, hiptnotizirala me.

 
Terin i Mariov nastup cijelu večer pratila je na pianu mlada ruska pijanistica Anna B. Semkina pa nam je sama  za klavirom odsvirala vrlo dojmljivo  S. Rahmanjinovu EDITU, op. 33. br. 2 - ispraćena zasluženim pljeskom.  

 
U drugom dijelu divnog Koncerta Terezija  je rekla da napušta talijansku i hrvatsku , mediteransku glazbu, i da s pjesmom seli u Rusiju.Tada je prekrasno , emotivno, glasovno snažno ili nježno prema temi pjesme , izvela nekoliko ROMANCI  S. Rahmanjinova : Ultro ( Jutro ) , V malčanji noći tajnoj ( U šutljivoj noći tajnoj ), Ditja kak cvitok tj prikrasna ( Dijete, kao cvjetić s prekrasno ) - tu je posvetila svome sinu kojeg često zbog proba mora ostaviti te  Paljubila ja na pečalj svaju ( Zavoljela sam te , na svoju žalost ) , Ja ždu tibje ( Čekam te ) i  O njet, malju, nje uhadji ( Molim te , ne odlazi ).
 

Dragi moji,  namjerno sam  prepisala i napisala na ruskom , vrlo simpatično zvuči , može vam poslužiti i u životu ako naiđete na Rusa ili Ruskinju. Čujete kao i ja da sve živo kupuju u Crnoj Gori , a dolaze i kod nas, eto nikad se ne zna.  

          
 
Vidno uzbuđena na kraju ovog Koncerta Terezija je ko prava diva primala naše čestitke i   predivne bukete cvijeća naših mještana te članova njene obitelji, presretna ! Ja vam volim sve što je lipo i što dira pravo u dušu , pa ako i ne razumin tekst, jer Tere je toliko glume unijela u svaku dionicu , da ako i ne razumite sve riči, bar znate o čemu piva po naslovima iz brosuše koju smo primili ,a sve to uz predivne zvuke klavira i njenog osvajajućeg glasa.  
 
Hvala ti Terezija , tebi i tvojim gostima , na prakrasnoj večeri, koju sam za Sv. Katu posvetila svojoj kćeri !  I ona je  uživala !
 

Dragi moji , svi vi koji ste u mogućnosti, idite na Terin koncert u Zagrebu  idući četvrtak 3. 12. o.g. i UŽIVAJTE !


nasljednica @ 01:56 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 26, 2009

Zbog neznanja slanja slika na blog , a neke sam tek u suton škljocnila prije odlaska u Omiš  (pomalo učim) ovaj članak malo kasni, skužajte ! 
SVETA KATA – NEMA SNIGA NA VRATA !


 

Dragi moji,  po uzoru na neke od vas koji nam šaljete lipe fotke, evo dokaza da kod nas u dijelu Dalmacije uz more  ( jer iza planine je svježije ) još nema  ni S od  SNIGA !

 

Limuni koji žute ili su vež požutili


 


Cvit iz mog pitara , điran, samo za vas !

 

Zalazak sunca s mog balkona i pogled na Brač u sutonu !


 

Ribar koji ide u kanalu bacit parangal , brazdi uljanu površinu mora !

 Blagdan Sv. Kate ( 25. 11. ) je predposljednji  koji po kršaćanskim običajima nagovještava ADVENTSKO VRIJEME , kada se prestaje sa slavljima, pirevima i zato ga negdje zovu  KAMEN MEĐAŠ. Iza Sv. Kate treba spremiti drva  i klati svinje ( gudane, prasce – ima naših naziva) i pripremiti kobasice i suho meso da se može papati za Bižić.

Zbog globalnog zatopljenja  , po ovakvom vrimenu mi uz more  ne možemo kupiti  ni klati svinje te čekamo malo hladnije dane . Ako ih ne bude , onda kupimo samo meso za kobasice i sirovu pancetu (slaninu) te ih nosimo u Srednja Poljica na dim , jer je gore u našim „ALPAMA“ puno hladnije . Usput- radim jako dobre kobasice J , samo im je jedina mana – što ih brzo pojedemo, pa sad da ih je sto J   

Uskoro će i Sv. Andrija ( 30.11. ) a za njega kažu da je NA BRANIKU ADVENTA .  Tko se oženio i udao , dobro je učinio.  Ostaje nam samo da dječicu razveselimo za Sv. Nikolu ( 6.12.) i Sv. Luciju ( 13.12.) i da se strpe do Božića, rođenja Maloga Isusa . U međuvremenu će se sigurno roditi i mnoge  bebe - e to već treba malo proslaviti !

Dakle, zapamtite : 
SVETA KATA ZAVEZUJE, SVETI ANDRIJA ZABRANJUJE !

Kod nas a vidim i šire , sunčano, samo toplije nego u unutrašnjosti,   SNIGA NEMA NA VIDIKU ! Danas sam na balkonu sidila u kratkim rukavima , čitala Slobodnu Dalmaciju i skoro dobila volju i želju da uđen u more , samo se sad nakon  obićne, svinjske, ptičje i predsjedničke , bojim i galebove gripe . A znate koji je virus odnedavno u điru, virus  PPI3 - "predstojeći predsjednički izbori TRI" , za koje nema cjepiva.
 
LIPI POZDRAV IZ SUNČANE  JESENJSKE OPĆINE DUGI RAT I 

SRETAN IMENDAN ( s malim zakašnjenjem) svim KATAMA, KATICAMA, KATARINAMA  te  ANDRIJIMA, ANDRIMA   i  ANDEAMA !


nasljednica @ 01:48 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 25, 2009

DANAS  ( 25. studenog ) početak je aktivnosti u sklopu Međunarodnog dana nasilja nad ženama , a koji traje 16 dana - i završava 10. prosinca - Međunarodnim danom ljudskih prava, povezujući NASILJE I PRAVO , evo vam moje ikustvo (skratit ću , koliko budem mogla).

 
NASILJE I PRAVOSUĐE

/ divna sprega ! /
 

Radeći u  (privatizaciji pokradenog) dobro stojećeg MOSOR-a d.o.o. za izradu PVC stolarije u Omišu, imala sam čast TE   godine na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana uručiti im nagradu publike te dva tjedna poslije da  uručim nagradu publike na Festivalu klapa u mome Omišu !- ala , opet se sredit i opet kamere !

Taj dan sam kao mama s troje manje dice stavila viklere na glavu , čistila, pomagala na domaćim radovima , lektiri....... kad JAVLJAJU - MOJ BLIŽI ROD IMAO SOBRAČAJNU NESREĆU ! AJME- SVI ŽIVI - jedan od bližeg roda završio u bolnicu s prijelomima ( o.k. nakon par mjeseci sve dobro završilo ). Naravno, tu večer nisam išla na FDK u Omišu - ma fala Bogu, važno da je ROD ŽIV ! A tko je kriv, manje je bitno .

ALI -  tih dana za vrijeme dok je zapisnik o uviđaju s nesreće bio u omiškoj Policijskoj postaji, imala sam potrebu više puta ići u taj objekt u kojem je na katu bio i Ured za obranu. O.K.

Kako sam u MOSOR-a  bila zadužena za obavljanje razgovora s budućim radnicima, koji su mi dolazili ili po pozivu ili prema saznanju, tako mi je i tog dana doša na vrata MOMAK  i  pitao TKO JE  ZORANA ?!  Ništa ne sluteći ,  a radeći na PC-ju vrlo važan Ugovor koji je morao biti gotov za 20 minuta , zamolila sam čistačicu da sjedne kraj mene - i da se javlja na telefon ( jer je tajnica bila odsutna ). Sve je ovo bilo u sobi do direktorove i tehničke službe. SRIČA - moja je bila na dnu hodnika !!!

Kad sam MOMKU rekla JA SAM, IZVOLITE , on meni : ZAŠTO SI TI IŠLA U POLICIJU MINJATI ZAPISNIK O UVIĐAJU ?!  ja začuđenim tonom : JAAAA?! ....... ON : DA TI, IŠLA SI MINJAT ZAPISNIK, REKLI SU MI DA SI TI OSOBA OD AUTORITETA ..... i  BUM !  OPALIJA ME ŠAKOM U GLAVU I OD UDARCA PADNEM NA LEĐA DO RADIJATORA I ČISTAČICE I SREĆOM - ZADRŽALA SE NA LAKTOVIMA .


ON JE ONAKO NA PODU - ZGRABIO STOLICU - i BUM OPET NA MENE !  .....SRIĆA DA SAM DVI VEČERI PRIJE GLEDALA AKCIJSKI FILM S PUNO TUČE  ( inače te filmove izbjegavam ) I S OBE NOGE USPIJEM ODGURNITI TU STOLICU i NJEGA  ( a bija je ka KIKLOP )  S KOJOM JE ZAMAHNIO U MENE !!!

Čistačica se skamenila , Direktor bija na telefonu, i SKOČILA MOJA DVA KOLEGA ŠINIŠA ( on čita moj blog - pozdrav SINA !) i DENI ( on me čita na portalu ) i uhvate ga zadnji čas DA ME NE DOKRAJČI !  DOBRO NISAM BUBLA GLAVOM O ZID !

A ja na njega : JES TI NORMALAN ! KO TI JE TO REKA - LAGA TE , NISI NORMALAN !

I onako sakramentana , izudarana, prigušujući suze , Direktor doša do mene i pita OĆE LI TAJ UGOVOR BRZO KRAJU - OĆE, JOŠ SAMO MALO - BIT ĆE DO 13,30 - rekla sma odlučno , jer je za firmu bio jako važan ! A ja potresena , a mozak mora radit - pametno ! ( poslije doznala Direktor i on se poznaju ).

Nakon završenog Ugovora PRORADE MI KLIKERI - MA ČEKAJ , JA SAM TIH DANA ČESTO BILA I UREDU ZA OBRANU , VIDIJA ME ONAJ  JEDAN  POLICAJAC I POSLI SU MI REKLI DA SU ONI PRIJATELJI - A TU SMO GA ? !

Od tada kad vidim tog POLICAJCA  strižem ga očima - ugrizne ga uvik za srce, nek me nosi na duši - nisam osvetoljibiva, ali ovaj LIK je  bio "posebno omiljen" u Omišu .

DAKLE , LUĐAKA su smirili ..... ko ga je prijavio, nemam pojma....ALI SAD DOLAZI ZA MENE I VAS ONO - DA ONO , NAŠE ..... čitajte !

Na zakazanom ročištu u kaznenom postupku protiv njega -  trebali smo biti oboje saslušani. Zbog straha od LUĐAKA , samnom je išao muž i sutkinja Općinskog suda počne .......bla , bla, blaaa (drugačije nije ni zaslužila da pišem) .....

GOSPOĐO, IZVOLITE SJESTI, BISTE LI NAM OPISALI KAKO JE TO TOČNO TOGA DANA BILO ?

JA ISPRIČALA - vidno uznemirena , jer ne znam oće si se LUĐAK potući još i s mojin mužem, oće li MUŽ  njega ŠAKON ( rekla sam mu da ne bi slučajno , saznavši sve prethodno o ovom LUĐAKU ! ) 

Nakon mog saslušanja sutkinja će LUĐAKU  ( ime ću mu izmisliti ) :

RINO , D U Š OOOO..... ,  HOĆEŠ LI TI NAMA ISPRIČATI KAKO JE TO BILO KAD SI TI DOŠAO U MOSOR- A......

 - na  ovo  D U Š O  - JA SAM SE SKAMENILA I SAMO OČIMA UKOČENA POGLEDALA PREMA MUŽU - a  on samo što nije rekao AJMO ČA, VIDIŠ DA NISI TRIBALA NI DOĆI ( to mi je posli rekao ) SVE JE TO POVEZANO ! ( čudno, bio je u pravu, sutkinja i on se dobro poznaju, rekli su mi moji Omišani  ! )

VIRUJTE MI , KAD GOD SRETNEM TOG LUĐAKA ( stresem se) ....... 

KAD GA SRETNEM ..... A POGOTOVO NJU - SUTKINJU - OSJETIM SE TAKO JADNO , PONIŽENO, POVRIJEĐENO - KAO DA SAM JA NJEMU IZMINILA LIČNI OPIS  A NE ON MENI  (slike vam neću skenirati niti objaviti -ne zbog mene - nego zbog moje dice - eno vam zadnji Sevin spot i gore, samo nisam krvarila iz nosa, podsjeti me na NJEGA I NJUUUU  ) .

Poslije se on jedva isprid sutkinje izvinio , dobio je uvjetnu, nisam pokrenila građansku parnicu , jer mi je drugi bliži rod rekao da živi slabo,  žena ne radi , ima puno male  dice ..... i šta ću - Bog mu dao zdravlja ,dobro sam ostala živa,  njemu na dušu , ALI SUTKINJU NE MOGU PROŽVAKAT . Žao mi je što NJU nisam tužila za duševne boli koje i dan danas nosim sa sobom ! 

RINO,   D U Š OOOOOOOO i danas mi ozvanja u ušima...

OVO VAM JE U PRILOG - kako se žene osjećaju na sudu kada bivaju žrtve nasilja, mislim da vam je sve jasno .             

UN Opća deklaracija o ljudskim pravima : "Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima ,ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju....." sve ovo UN i Mirovne snage i svi nasilnici, agresori, mali ljudi i  VELIKI ljudi - mogu obisiti mačku o rep !

ŠTA SE TO PODUZIMA GODINAMA 16 DANA od 25.11. - 10.12. - kad nasilje raste na svim razinama i u svim sferama našeg života kod nas i u svijetu - čak i od školskih klupa ..... . KAMO IDEMO , JADNO NAŠE PRAVOSUĐE -  mislim da ovoga nije bilo ni u kamenom dobu , kad su samo kamen i ruke imali, ili je , al nisu našli

nasljednica @ 14:52 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentareOd kada sam  pisala za lokalni portal na kojem sam podigla prašinu :) što komentarima , što rekordnim brojem čitanja mojih članaka, ljudi su me lako prepoznali.  Što bi rekla jedna osoba - Nisam ni izbacila album da se ne digne prašina :-))))

Od kada imam svoj blog, pitaju me, zašto nema mojih članaka i dalje na portalu.... a to su me pitali i kad su se objave mojih članaka prorijedile.


TKO JE NASLJEDNICA  A  TKO JE ON 

Večeras u sasvim slučajnom susretu u glavnom  mistu naše Općine - od moga 4-5 km , jedan MOMAK  ( cca 20 - ak g.) s ocem i ja započnemo sasvim slučajno razgovor i vrlo kratko upoznavanje.

Među ostalim, pohvalim se da sam  jedina žena koja se kandidirala za načelnicu naše Općine i da sam iz Bajnica . Momak mi ljubazno kaže da on u vrime izbora nije bio u našoj Općini i da ništa o tome ne zna, jer da ga dva miseca ima pa ga dva miseca nema  -  osim - DA ZNA DA JE IZ TOG MISTA " NASLJEDNICA "  ?!!? ( jooooj !) 

Ma mogla sam se malo zezati na svoj račun, al on je bio toliko iskren i simpa, da nisam imala srca i rečem mu ka iz topa : JA SAM TA NASLJEDNICA ! ( s velikim osmjehom ).

Momak začuđeno stane i nasmije se i kaže : ONAAAAA S PORTALA  - JEDNA PROTIV SVIH ?! ČITAM JA VAS .... ali znate šta neki kažu - ima li ta žena dice , šta radi kad je stalno na portalu..... (ono kao iskreno od njega ).

Kažem mu da sam bez posla od 1.5 god. , a da sam prije radila u firmi di su bili sami muški oko 3,5 godine i da bi samo na tren navratila na portal s komentarom , jer ne pušim, ne pijem kavu, ne izlazim na pauzu i morala sam malo.....komentirati, kad nisam imala s kim malo popričati , telefon nisam koristila ni mobitel,  a članke sam pisala kući. 

A TAKO - kaže momak, dok otac sluša s laganim smješkom (pustija me da se branim ).

JA: A TA MOJA DICA IMAJU 27, 26 I 22 GODINE I IMAM I UNUKA !  :-))))
Momak stao i kaže iznenađeno: VI IMATE TOLIKU DICU ?! :-)  ( ono ka ne viruje i nastavlja )  VI IMATE I UNUKA JOŠ ?! :-)))  PA KOLIKO VI IMATE GODINA  !?! :-))))

JA: 51 ha ha haaaaaa  ( i obraćam s njegovom tati i tata mi kaže da  zna koja sam )

Momak me pita: A  ZNATE LI VI  TKO SAM JAAA  S PORTALA !? :-)))

JA: ( izenađena) NE ZNAM - KOJI SI ?!?  ( jedva dočekala ! :-))) )  

ON: JA SAM VAM ..... ( i ispričao mi ukratko tko je on i pod kojim nikom se javlja )  i zaključio : A ZNATE LI MOJU MAMU ( ili sam ja njega pitala -koja mu je mama ) MORALI BI JE ZNATI !?  ( i zaključimo koja mu je mama i da se nas dvi i te kako znamo ) Rekla sam mu - s olakšanjem : PITAJ MAMU ( radi u medicini )TKO SAM JA - MAMA ĆE TI  SVE REČI (  ne treba mi bolja "obrana " , dat će mu mama PRAVO obrazloženje , odgovor na pitanje: TKO JE NASLJEDNICA -  i radi li išta ta žena , ima li dicu .....  - MAMA MU "SVE"  ZNA ) .
 
Napomena: dragi moji koji me ne znate, nije vrime da vam sve otkrijem - a to će biti tema kad se odlučim ( AKO SE ODLUČIM ) dati "repliku" našoj NINI ( s portala ) na njen članak  ( Nina, nisam zaboravila ) - zbog čega sam naglo zavolila internet ( imamo ga u kući godinama za moju dicu :-))) , ja ga otvorila za neslužbene svrhe iz zezancije i RAZBIBRIGE  ima tek 3,5 godine na kojih par minuta dnevno- ali češće , jer mi je pri ruci ( osim člnanaka na 10-ak min) , a od kad imam svoj blog ovih misec dana , još se bolje osjećam !!! ).  PC i internet sam uvik koristila u službene svrhe ili privatne ( pisanje prijateljima žalbi, prigovora, molbi, podnesaka itd ....)

Znači, Nasljednica nema malu ni  "srednju" dicu, nitko ne pohađa školu (dvoje diplomiralo)  , unuk ne živi još blizu mene.  U  obitelji zbog "ovoga " nitko ne ispašta - sve pod kontrolom. IMAM VRIMENA NAPRETEK ! Čekam udicu za vatat lignje - more mi ka ulje iprid nosa , ali sin kaže -MA DIŠ TI S DIPLOMOM VATAT LIGNJE ?!  a ja mu kažem : NE , NEGO ĆU STAT KUĆI I GLEDAT U DIPLOMU U REGALU  ( ma neman regal )  I  OVE LUDOSTI  ( osim Plesa sa zvijezdama i još pokoju emisiju ) ILI PLAKAT UZ SAPUNICE - ne volin dangubit, a ne volim ni gobleme - moran stalno sidit, a ja volim POKRET ! :-)))) 


 SLIJEDI ČLANAK - kako radim naše poljičko jelo - SOPARNIK ! uz foto sejšn :-)) ne dangubin !

Za kraj: MOMAK iz ove priče je otac troje dječice - ja sam se iznenadila - SAD SMO 1 : 1  :))) osim što sam mu rekla DA POZDRAVI PUNO MAMU - rekla sam mu DA POČNE PISATI KA I PAULETIĆ DI SVE PUTUJE PO SVITU I NEKA SLIKAJE  !  Reka mi je : E BAŠ BI MOGA -  POGLEDAJTE šta sam pisao na portalu - MA ZNAM , ČITALA SAM !!!! ZNAČI TI SI TAJ !!!!  a on :  A VI NASLJEDNICA; NE MOGU VIROVATI !? :-)))  OĆU POZDRAVIT ĆU MAMU  ( je, liči puno na nju !)

AKO OVO "NAŠ PUSTOLOV"   koji ide trbuhom za kruhom  BUDE PROČITAO ( a kaže da čita jer da ima vrimena ) -  ŽELIM TI SRETAN PUT I POŠALJI NAM LIPE SLIKE I ČLANAK S PUTOVANJA ka šta si obećao !!!!!   I BUDI PAMETAN KA PAULETIĆ , IMAŠ VIŠE OD NJEGA SMISLA ZA PISANJE I JEDNOG DANA MOŽEŠ I TI OBJAVITI KNJIGU - kad se zasitiš  te tvoje  "pustolovine" !

SRETAN TI PUT  i javi nam se !


nasljednica @ 00:49 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 23, 2009
PROSVJEDI HUS-a U SPLITU - bila sam 601. 

Napomena: članak napisan uvečer iza prosvjeda
 
Svjedoci smo da su  sindikalni prosvjedi u rujnu ZA PRAVNU I MORALNU HRVATSKU u našim gradovima doživjeli fijasko. Kakav će biti ishod, TKO iza ovoga stoji - ne znam, nasličujem, iz viđenog 14. rujna od 18,30 do 19,45 na Splitskoj rivi.
 
Nije točno da ih je u Splitu bilo oko tisuću . Bilo nas je oko 600 , a još 200 je "glumatalo" za stolovima  kafića na Rivi , tobože, slučajno su tu. Nisu među sobom čakulali, NE , slušali su, gledala sam ih ! MI se nismo bojali kamera i novinara. 
 
Razglas je bio jako dobar da sam izdaleka čula NE MORE MI BIT !   
 
Nisam se išla samo, išla sam se uvjeriti uživo - KAKO TO HUS RADI . Mogu vam reći , jako dobro otganizirano - HM?  RIJEČI MALIH LJUDI  koji su svaki na par minuta izlazili na binu i istinitost njihovih riči, dirnuli su me . Pitala sam se -da li su i oni time izmanipulirani ili je strano to bio iskreni cilj ?!

 
Zar je taj pošteni radnik došao do toga u 21. st. da na ovaj način , na ulici , traži svoja prava, apelira za pomoć, ukazuje na stanje u našoj državi. Taj "mali čovjek" - radnik , koji je još jedan od malobrojinih koji sa svojih deset prstiju za koji mjesec neće imati od čega prehraniti svoju obitelj . Taj mali čovjek koji se bori i za nas sa diplomama koji smo "na ulici" prevareni, poniženi,  iskreno,  posramila sam se . 
 
Kasno, PREKASNO je HUS ovo organizirao, a ZNALI SU I SAMI KAD JE SVE OVO POČELO - PLJAČKA, KORUPCIJA, PRODAJA, PREPRODAJA.....bilo mi je ža šta nisam okupila bivše kolege s natpisom VRATITE NAM MOSOR !  Gdje su bili sindikalisti  do sada ?! Istovremeno sam bila ljuta i na njih i na Vladu i na sve nas koji nismo do sada učinili ništa - sve smo "pustili" , prepustili stručnjacima . Sve je uništeno privatizacijom, rasprodano . Svjedok sam MOSOR-a d.o.o. za izradu PVC stolarije .
 
Na binu su se izredali : Prika iz Osijeka  s pismom neke vrste radničke himne da malo podigne "temperaturu" prosvjednika , zatim radnik iz Ploča iz tvornice azbesta, zatim M. Mikačić , sindikalist iz Salonita, za njim poznati nam sindikalisti BORCI  za radnička prava ( A RADNIKA OSTALO VRLO MALO !)  : Lažeta, Šegvić,  Marić i Matijašević (ovoga marića kad vidim i čujem , padne mi M-M-MRAK ,a MOSOR  2003 .!-bio kod nas)!  
 
Svima je zajedničko bilo ono što ste u novinama pročitali , ali jedno sam posebno zapamtila , u što me moja Slobodna Dalmacija čiji sam pretplatnik uvjerila idućeg dana : jedan mali neugledni člančić o tom prosvjedu u unutrašnjem uglu lista - a sindikalisti su među ostalima što ste već pročitali tražili "slobodu novinarima da im urednici ne kroje članke " - to me na to podsjetilo ! To se zove (NE)SLOBODA MEDIJA ?!

 
Prsvjed HUS-a  bio je ČUDNO miran s jasnom porukom u GLASNOM pitanju : " Kako im sad smetaju prosvjedi na ulici , jer poručuju da "ulica " neće ništa rješiti,   a kako su zaboravili da su baš s te ulice krenuli one godine na Banovinu , da je oslobode , da istjeraju "one" , da "ovi" mogu sjesti u tim foteljama ?! "  Nažalost, dok su jedni ratovali, drugi su - KRALI ! ZA bolje sutra (moš mislit - A ČIJE BOLJE SUTRA ?!
 
Nakon toga su pivali pismu : "Kad država podržava".... jasno nam šaljući njenu poruku . Čudim se...
 
Najdirljiviji trenutak je bio poslušati riječi koje je pivao jedan momak , pisma  "Dalmatinski čovik" koju je napisao jedan radnik splitskog Škvera, pisma koja je nazvana i  "Škverska himna" , ta je ISKRENA - jer živim s Škevaraninom :  
 
refren :
 
Težak je život, težak ko planina,
dalmatinski čovik čvrst je ka i stina, 
i brodove svoje ča u  svit pošalje,
spaja kapjon znoja i dušu in daje.
 
Dalmacija bez brodi je more bez dubina, 
obala bez škoji ka mater bez sina,
uvik će je lomit bure i oluje, 
a čuvat će je Hajduk i Škver i sveti Duje .        
 
Zašto mi je bilo dirljivo, Škver me hrani već 32 godine , znam za svaku kapju znoja , za svaki šporki trliš, za svaki vonj od varenja, za hrapave nažuljane ruke,  a zadnje dvi godine ovancira među inžinjere i briga oće li tanker u more glatko ili , ne daj Bože " u dva komada "  i sve kalvarije ovih miseci u vezi sudbine , tj. prodaje Škvera za "jednu kunu". Ovaj prosvjed me uvjerio da su Škverani zaista kao i "one godine " bili na prvoj crti  i čvrsto su obećali  da će biti i na prvoj crti "ove godine ".
 
Koliko čujem i čitam , nastavit će se s jesenskim sindikalnim prosvjedima . Do kada, ne znam , a hoće li, ne znam....
 
Jedan od govornika je na kraju rekao : Malo nas je , ali dovoljno da nas čuju ! Izgleda da svi koji niste došli , koji ste ostali kod vaših kuća - da vam je dobro ?!  
 
Zar vam je baš svima dobro ?! - pitam se i ja .
 
U HUS kao HUS ne vjerujem da će ustrajati i uspjeti , ali u onog "malog čovjeka", umornog, gladnog, žuljavih ruku, šporkoga lica , koji je od ničega gradio i izgradio tvornicu , koju su mu prodali  ( naš MOSOR d.o.o.) ili je još namjeravaju  prodati  -  ipak vjerujem - iako je razmišljam TAJ MALI ČOVJEK - "instrument" HUS-a .
 
VAŽNO: Za razliku od tog "malog velikog čovjeka " , HUS nije bio na "prvoj liniji " kad je trebalo !  "...a što se krvlju stvara ne pušta se lako ! "
 
Kako će se sve ovo dalje razvijati - saznat ćemo bar do predsjedničkih izbora - TKO JE IZ OVOGA IZVUKAO BOLJI KRAJ ?! Jeli MALI RADNIK IZMANIPULIRAN - HM - Hoće li BOLJI kraj izvući možda samo HUS - KOJI SE JAVIO PREKASNO ( po sata iza 12 !!!)  da zadrži bar Škverane na poslu, jer su im njihove članarine i te kako potrebne, a MOŽDA I NISU !? SAZNAT ĆE SE - DA JE MOŽDA I HUS  i JEGOVE  VOĐE - "NEKOME" POSLUŽIO - KOME - ne bila ja prorok !!!  VIDIT ĆEMO SVI , možda već DO IZBORA !
 
HOĆEMO LI IZVUČI KONAČNO NEKAKVU POUKU IZ VIĐENOG - nisam sigurna u "dobre pastire", a mi  smo jako "dobre ovce" ! Nažalost. 
 

KOLIKO NAS JE SADA NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE?! Za kraj samo pitam: Al nitko od 2001. ne proizvodi PVC stolariju ?! Da, nema tih, nema reklama svaki dan, ne vidimo ih ! .......TKO NAS JE UPROPASTIO ?!  Zakon o trgovačkim društvima - Zakon o radu - o kojima većina iz HUS-a pojma nemaju , jer im nije struka i jer nisu trpili škverski trliš- nego fotelju ! Eto do čega smo došli !

A danas- ovih dana , kraj studenoga iste godine , čitate kao i ja !


nasljednica @ 16:40 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, studeni 21, 2009
Znam, čekate, dok muž radi , evo izvještaj : naš tradicionalni ples Poljičana održan je sinoć /noćas  ( 20-21.11. )  u hotelu Zagreb ( Duilovo, blizu Splita ). na Plesu se kao uvijek okupili  dragi poznati ljudi naših Gornjih, Srednjih i Donjih Poljica ( mi smo u Donjim uz more ). Lutriju nisam dobila (uvik dobijem ) al sve drugo bilo je NEZABORAVNO ! VIŠE OD LUTRIJE !
 
ZVIJEZDA JE ROĐENA ! 
BelCante premiere

Za divno čudo muž mi je bio neočeivano otkačen . Zvao me jučer s posla - kako sam, - dobro sam. Došao je raspoložen s posla ko sa masaže Tajlađanki i Havajčanki, šta su ga masirale kad je navigavao 4 godine prije našeg upoznavanja- e  (onda mu više nisam dala ! :)
 
On je jučer radio, ja kuvala, kvarcala se na ljulji  namazana na suncu ko da je lito i sređivala se laganini i u frizera - bila sve gotova u 18 h!

 

 
A na plesu , ljudi moji, pratija je moj tempo "u stopu" , malo bi ka "izdušija " i iša sist , a ja nastavila  i za sebe i za VAS ! Tempo ekipi uvik  držim- ajmo- noge goriiiii ! Guze, bokovi , nogice , ajmoooo...
 
Ne volim crno,al jedna mi intrala u "ONOGA" , uklopila se u crno, al moja vešta (haljinica) bila je ka Ples sa zvijezdama - bila cila na rese , taman za ča ča ča , sambu, rumbu, rokiju, pa i sentiš i valcer , a pomognuta tamburaškim melosom i mojim poznatim zviždanjem "prstima" ( odzviždim cilu pismu ka instrument - eeee ) uz ruke uvis i privijanja unazad njegovih ruku oko moga  struka, a i bez ruku , ono ka i Seve .- unatrag :)))  a bilo je ludilo, a štikle 10 cm crne, srebrene skinila odma, kući  jer su samo 7 cm ;)  ) . PODIJ JE BIO VEĆ NAKON URU ( sat ) NAŠ, MOJ ! JES !
 
Skratiću, jelo , piće, ples , brzo će ponoća , a muž ne da- da ja objavim na mikrofonu - GODIŠNJICU i baš tada MUŠAC BEND opali niz MOJIH SRCEPARAJUĆIH TAMBURAŠKIH PISAMA !
 
Ja: Mogu li , ovo je moja Garavuša ... Nemoj, Zorice , plizzzzzz
Ja: Ajme Kad procvatu jabuke.... ovo je tvoja i moja .....Nemoj Zorice , plizzzz  ( smije se on )
Ja: Ajme Ko te ima taj te nema a ti pivaš - BLAGO MU SE ....... Ma Zore , ne može, uozbilji se......
 
Ja vesela ko da sam pivala, on još veseliji šta nisam pivala  ( a nikad nisam za mikrofon pivala osim na godišnjicama  OŠ i SSS ).
 
Aj, dobro, O.K. važno da je on TURBO i da ga ne naljutim, da ne pretjeram , a već jesam u plesu, vlakiću i kolu i izdvojila se ka u ERI  "ozgara"  ili  Linđu  :
 
Što na nebu sja visoko ,
što na nebu sja visokooooo......
 
TUŠ ! Kad negdi oko 00,30 min pjevač kaže ( taman sam išla gucnit malo vode, to mi je ZAŠTITA , jer gledajući me uvik onako raskalašenu "neukročenu" pošto me prate "na čemu sam " :-))) odoh ja i malo sist  - čujem ) : IMAMO JEDNU ŽELJU - GOSPOĐI NASLJEDNICI I NJENOM SUPRUGU  PRIJATELJI ČESTITAJU 28. GODIŠNJICU BRAKA UZ PISIMU  GARAVUŠA - Ajme, pogledamo se mi dvoje za stolom, svi pljesak, povici - mi došli, svi nas okružili - alla guštaaa !
 
Piva pjevač: Garvušo , garava, ti si mene varala........ ja mu vrtim glavom ka ono ne, ne , ne - skužija i pita : JEL TA GARAVUŠA ... NE , došla sam do njega nego:  SVE JE ONA MENI, TO JE NAŠA PISMA ! Napomena:  Zbog slike pišem dosjetku: 

ON:  Da te opet vidim jaaaa, za pir ili dvaaa
      reka bi ti riči dvi, ženo moja krasna siiiiii :)
JA:    Ne tri ba ti pir ili dvaa, sad će Nova godinaaa
      rekla bi ti riči dviii, ka i Klinton isti siiiiii :)


Dakle, na sveopće zadovoljstvo otpivali oni prve dvi kitice a u meni vrije....

Mi plešemo, svi nas bodre pljeskom ,a meni ADRENALIN od vode u glavu - pa pitala moga :  MA MOGU LI ONU NAŠU VERZIJU naše GARAVUŠE NA MIKROFON -nasmijao se i rekao MOŽEŠ ; AJDE !!!!!!
 
JA: ( zadnja kitica ) - okrenila fiksni mikrofon na podij do usta - valja će mi netko poslat koju  tu sliku , jer mi je prija antitalenat za slikavanje, a uz to se i smijala  :
 
Otišla sam na tri dana bar si znao kuuud,
otišla sam kupit veštu u metropoluu,
ma šta je vešta meni ti to dobro znaš
srce moje vraćam se tebi
za veštu jebe se meniiiii !
 
( ala skljocali, snimali, pljeskali , uzvici  BRAVOOO )
a ja ono o vešti malo kukovima i pokazujem na veštu ha ha haaaaaa ala brale , jesam li i to doživila -ma jesam , letim , ostvarujem svoju tihu patnju, nastupan KA ZVIJEZDE PJEVAJU bez ZVIJEZDAMA ........
 
Vratim  se mužu, a  pjevač kaže: Koju ćemo sad ?!
 
JA: KAD PROCVATU JABUKEEEEEE , a on će na to : EVO SLAVLJENICINA ŽELJA .....
Ja MUŽU : MOGU LI ZAPIVAT - ON ODOBRIJA I SMIJE SE - ajmoooo, otela  ja mikrofon s kabelom od voditelja i počela :
 
Kad procvatu u proljeće jabuke
( dajem prstom znak pivaču DA ŠUTI)
ja se sjetim jedne divne djevojkeee
znaš li maaajko da je bila
lipša nego Severina

kao bijeeeli golubi
tako smo se voljeli
( 2 puta ).
 
....pivač počima , ja ga fermajen !
.... pljesak, snimaju me , ajmeeee
.... muž plješće- svi gledaju, a fala Bogu, e !
 
Jednog dana šetali se livadooooom
gledali se zaljubljenim pogledooom
kad je ooona zaplakala
sto mi pooo-ljubaca dala
i od taaad je otišala
za drugog se udalaaa
  ( 2 puta )
 
...onda sam shvatila tek gdje sam, adrenalin me pucao, iskakala se od 9 sati i sad je tribalo dugnit visji ton- a kraj mi paše, uživila se rukama ka Dražen Zečić ili  Mišo, ka Doris Dragović, cilin tilon:   
 
MILI BOŽE ZAŠTO SI ME STVORIOOO
ŠTO ME NISI U KAMEN PRETVORIO
KAD MI MI DUŠA KRIJE TUGU
KAD NE MOGU VOLJET DRUGU
A SRCE MI TUGUJE
MORAM ŽIVJETI BEZ NJEEEEEEE
 
....ovaj dio pomoga mi pjevač, jer sam se toliko zanila , a pivala  non stop 4 ure , a sve me pisme diraju...... i sritna , ne dam mikrofon voditelju a pjevač će : ETO , VIDIMO , GOSPOĐA LIPO PIVA  PA AKO ODLUČIMO DA UVEDEMO I ŽENSKI GLAS U BEND,JAVIT ĆEMO VAM SE! Očekujući to ha ha haaa rečem: Hvala, ionako sam bez posla od 1. 5. ha ha haaaaa - ajmeeeeeee
 
..svi viču OĆE-MO JOŠ ! OĆE-MO JOŠ...!  ZVIJEZDA JE ROĐANA !!! ala dobit ću posal !
 
Ne dam ja još uvik  mikrofon i uljudno kažem :
 
Hvala puno svima, našim prijateljima, društvu POLJIČANA SV. JURE, našoj ĐURĐICI - PČELICI MAJI, glavnoj trudbenici ove večeri, hvala puno BENDU MUŠAC and CO, hvala Vedranu voditelju i svima vama veliko HVALA , i  MOME  MUŽU ( ka na dodjeli Oskara ) ŠTO MI JE ISPUNIO MOJU VELIKU ŽELJU DA KONAČNO ZAPIVAM PRED SVIMA - NA MIKROFON sa ružom crvenom u ruci -  FALA MUŽU !
 
.....veliki pljesak i nastavim:  AL TO NIJE SE ,JA VAM PUNO BOLJE PIVAM,  AL SAM JAKO UZBUĐENA BILA I DA ZNATE  JA SAM VAM ONA JEDINA ŽENA KANDIDATKINJA ZA NAČELNICU NAŠE OPĆINE I NISAM IZABRANA -HVALABOGU - AL ZATO NE ŽALIM NITI MALO - UŽVAM ,  DOBILA SAM PRVOG UNUKA  A DRUGO JE NA PUTU - ŽIVILI MI I PUNO HVALA !!!
 
Prije i posli vešta u ritmu muzike za ples - mnogi su slikavali i snimali - a jedad prijatelj mog muža došao je na kraju za naš stol i rekao : IMAM ESKLUZIVNU SNIMKU , ČEKA ĆU KAD ĆU JE PRIGODNO OBJAVITI ...... a ja mu kažem A ŠTA AKO TI TAJ APARAT MOJ MUŽU UZME I RAZBIJE O POD  ha ha haaaaa KOGA SI PITA DA TO OBJAVIŠ ha ha haaa A ON KAŽE : NEĆU NIKOGA i dobio odobrenje moga veselog muža, a ja jedva dočekala ! ( op.p. poslat će mi na meil ) JES !
 
A  hebiga , recesija nas nije zavatila, al bit će unučadi sve više i triba se zaposlit - eeeee !
 
Čekaj , triba čuvat i bučkat se u moru s unukom ovo lito ! Neću posal ! 
 
Zaboravila sam na 350 tis kn u VIKTORA LENCA šta nam duguje, na politiku, na Otvoreno, na Lud , zbunjen na CROnačin i na sve negativno ! LJUDI sve je ovo bilo za samo 130 kn po osobi + piće platite - a vridilo je ZLATA !
 
Triba li kome pivačica u bendu ili manekenka za "dm-a" - veselite se ljudi sitnicama , bit ćete zdraviji , hladniji dani dolaze.
 
 Išli kući na radiju Gabi piva : ON ME VOLI NA SVOJ NAČIN......a on pribaci na CD ...
 
TI I JA RAZBIJAČI ČAŠA ,
TI I JA , ŠAKA TAMBURAŠA
ŽIVOT JE NAŠ 
             BIO DAJ ŠTA  DAAAAŠ ...
             

Eto, tako je bilo i tako je finila i ova Poljička noć  2009. !.....ne, ne, ne....

 
U autu pustili "do daske" pivali "do daske" kad kući IZNENAĐENJE - kolač - torta od  blog PR-  nevistice i sina i kćeri na stolu !!!!!!
 
Ajme , odmah smo je načeli  zaboravili načet šampanjac - to ćemo danas !
 
NOVO IZNENAĐENJE : On se (muž  :)) digao u 6 sati , iđe na kanal di mu je tanker, budi me i kaže : JES VIDILA CVIĆE !!!!  - KOJE CVIĆE ?! digla se ja i čitamo čestitku koja je bila na velikom buketu cvića CRVENIH RUŽA  - a ko je donija ! - uranija Djed Mraz :-)))))
 
Naši "mladenci" i unuk nam poslali "na dostavu"  , veliki buket od CRVENIH RUŽA  - sin sakrija !

Dragi moji , ovo je bilo samo ukratko...slike , dont vori ?! :-)))

HVALA MARIJI ČOVIĆ IZ GATA - bilo mi je zadovoljstvo ubaciti je u ples , jer ona je jedna od onih vridnih žena iz srednje-poljičkog sela GATA oko kulturne manifestacije - organizacije DANA IVE MARJANOVIĆA  (kolovoz) , iza koje svake večeri  bude uvik dobra FEŠTA  i DIM  traje cila tri tjedna , a di sam prvi put u životu čula i pivala s tamburašima i pivale smo: 

KAKO JE DOBRO vidjeti te opet
staviti ruke na tvoja ramena.../ ruke na ramena!/
kao nekad pozdravit te nježno 
za ona dobra, dobra GACKA vrimena !

Bože zdravlja, dogodine ponovo ! 

LIPI POZDRAV od LIZ TEJLOR-NEUKROČENE GOROPADNICE  ili 

fine  C l a u d i e    C a r d i n a l l e  (tako mi javljaju na meil :)

nasljednica @ 15:10 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
petak, studeni 20, 2009

Večeras je naša tradicionalna Poljička noć, svi se lipo sredimo, al netko u lagane haljine , a netko u dolčevite. Ja pripadam onoj prvoj grupi i živim za ples nas Poljičana, bude nas oko 450.

Posjećujem blogerski svijet i vidim većina piše stihove  .....e sad i ja idem izbacit malo više svoje duše .....nešto me zove ..... da to napravim.....a večeras PLES kod nas....kažu kad se stavi na papir , čoviku je lakše.......provat ću... 

 

 


UKROĆENA GOROPADNICA

Ne zna što je meni ovih dana
ne prepoznajem ni samu  sebe, sama...
da li je to zbog Vukovara grada
il zbog viška nezaposlenih mojih dana.

Odjednom mi misli svugdi  lete
od nepravde do neke  TV siluete 
da li je to zbog izbornih budućih dana
i nepravde prijavljenih mnogih kandidata.

Nisam nikad ovakva bila 

Na katu ispod nas garavuša svira
pisma koja je neka moja himna 
nisam na rođendan u našoj kući išla
nije me privukla harnonika  ni ništa. 

Čistim i spremam se na ples od jutra
znam, trajat će i plesat ću do sutra
al čudno , ne gorim  za tim kao nekada 
možda  zato što unaprid sam "ukroćena".

Pismu , ples, društvo, znaš da  sve volim
da večeras sve zaboravim,  lipo te molim 
zašto se ovako osjećam ovih dana
pišem teme, nisu moje, pune su jada. 

Nisam nikad ovakva bila

Pitam se što se sa mnom događa
kako  mene sad sve najednom pogađa
ne radim , uživam,  lipo mi je kući ovako
možda mi zato misli lete tužne naopako. 

Veselim se ja pivanju, plesu i pismi
al osjećam da me dodiruju tvoje  misli 
oće li me kad čujem  trgniti garavuša moja
vesela sam , pusti me, smeta mi želja tvoja. 

Unaprid se ljutiš na plesne  pokrete moje 
upozna si me takvu i ruke su me takle tvoje  
i drugu večer nisi došao u zagrljaju s njom
drugu večer bio si samo uz piće, budući moj. 

Što ti sada svaka na meni sitnica smeta 
što ti kažu da me čuvaš, da ću bit  "oteta" 
ne boj se za mene , nikome ići neću
ostat ću tvoja , samo tebe takvoga oću.

Brine me što je s tobom,  nervozan si i napet 
u braku sve štima, unuk , zet i dica su za pet
možda sam zbog tebe ovih dana takva
pa veselimo se, u ponoć nam je godišnjica braka.

I ne boj se, neću nestati  bez traga ,
ma zar sam ti posli 32 još više draga ,
vrckava sam u pedesetima ka i prije
zar ti nakon svega do moje sreće stalo nije.

Pusti me, iman razloga  da se veselim i da plešem..... 
Volim te i kad mi ne daš da se na podiju razmašem.....
Plesat ćemo na onu tvoju:

"Sve te više volim ja ljube moja, volim za života dva..."

Koji ti je onda đava?"Alo, prijateljice moje, kakve ste vi danas volje? Jesu li vam muževi nervozni?!"

Da dragi moji 28 godina braka i prije - 4 faksa uz njegovu podršku, al on baš ne voli da sam živahna na plesnom podiju, a na podiju me prije 32 g.  u crvenom i ružom crvenom u kosi i ugledao.  Ja sam uvik za muziku, pismu i ples, on to zna, al ne odobrava baš uvik, da se u ritmu razmašem....

nasljednica @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 19, 2009


Emisija OTVORENO odavno je ZATVORENO

 STOP 

 

Povod: članak - Slobodna Dalmacija 19.11.2009.
Cilj: moje iskustvo 
Zaključak:..na kraju !
Preporuka:...na kraju

Ma u što ja trošim ovo lipo toplo vrime na Jadranu, umisto da se dok čitam moju dragu Slobodnu opuštam prije sutrašnjeg PLESA sa zvijezdama,  meni skočija tlak a vani neobična
GUSTA MAGLA ! MAGLA ! ?

Dakle, rubrika TELEVIZIJA, pod-tema IZBOR DANA preporučuju od večeras gledati na HTV 1 - PREDSJEDNIČKE IZBORE - BONUSI, a koje godine  .....nije 2015 , e ?! U članku piše od 19.- 23. , od večeras do 23.11.  svi kandidati će imati BONUS predstavljanje po 2 minutne reportaže o aktivnostima kandidata po njihovoj želji, a ukupno ih mogu imati pet .

Pa piše: U emisiji 20.11. ( to je sutra - petak ) sučelit će se svih 13 pred. kandidata po dvije skupine,
PODIJELJENE S OBZIROM NA REZULATE U ANKETAMA.  Voditeljica HLO i  B. Bilić.

E onda piše: Još jedno sučeljavanje , iste koncepcije čaka nas 23. 12. , voditeljica HLO u EMISIJI OTVORENO, u kojem će po 30 min bit posvećeno svakom pred. kandidatu. O.K.   

A zašto se ja javljam , zato jer kad čujem ili vidim da piše OTVORENO, poludin, evo razloga:

Prije par tjedana u OTVORENOM su gostovali vrhunski stručnjaci PR-ovca naših kandidata. Tema je bila - logična , kako najbolje predstaviti svoga kandidata i sve oko toga ....o programima, plakatima, lipoti, zdravlju, dobroti, poštenju, političkom i gospodarstvenom iskustvu  itd... sve pet !  ja se čudila poznatoj tematici i kako nam i oni prodaju MAGLU . a dobro su plačeni.  Iza HLO je bila projekcija - neslužbene ANKETE  pred.  kandidata pa i onih koji se još nisu javili  . 

HLO: Štovani gledatelji , dolje na dnu vaših ekrana imate broja da postavite pitanja našim gostima - bravo, za pet !  A kako ih  imam mali miljun, odvažin se i okrenem broj i dobijem odprve- JES ! 

Ženska: Doobra večer, iz-voooo-lite.
ja: Dobra večer , htjela bih u emisiju , imam pitanje za goste.
Ž:  Dobro, morate pitanje najprije reči meni da vas onda mogu pustit u eter ( JA BLENILA )
ja: Moje pitanje glasi: KAKO GOSPODA U  STUDIJU TUMAČE VISOKI REJTING U ANKETI  KANDIDATA O KOJIMA SE VRLO LOŠE PIŠE U MEDIJIMA ?! - hvala.   
Ž:......muk........ žao mi je , vaše pitanje ne može u eter, nije primjereno za emisiju. Hvala na javljanju . ĐENJAAAAA

U meni kuva , kuva - e neš me  tako lako "skinit" i ja opet , zauzeto tri puta i OPET:

Ž: Dobra večer, iz-voooo-lite.
ja: Htjela bih u eter , imam pitanje za goste ,a jeste li se vi meni javili prije 3 minute  vezano za rejting na anketi ?! ( ja ufino)
Ž.: Da , ja sam , izvolite ( hladna ka mramorna ploča).
ja. Može li drugo pitanje ?
Ž. da , izvolite , da čujem vaše pitanje ( hladna ko špricer )
ja. ( hladna ko santa leda , a gorin....) Moje pitanje za gospodu u studiju glasi : MISLITE LI DA ĆE GLASAČI BIRATI LJEPOTU  ILI PAMET ?  ( s obzirom da su o toem pričali u emisiji)
Ž: ......muk....... žao mi je vaše pitanje nije primejreno za emisiju .Hvala. ĐENJAAAAA
ja: čekajte, jel ovo emisija otvoreno ili zatvoreno ,e pa svašta - đenjaaaaaa


Samo 3-4 minute u eteru :

Muški glas: (odprilike) Pozravljam goste u studiju i vas H. - Možete li mi objasniti kako se može kandidirati za predsjednika osoba koja ima problema s glasnicama , odnosno s govorom , jer ipak će ta osoba zastupati našu zemlju, imati javne nastupe i govore  ........itd.

Odma sam pribacila TV  na "lipšu temu" - heben njih i nihove (ne) primjerena pitanja za emisiju ZATVORENO !

Kad bi ovo meni bilo prvi put ,aj - nekako , al kad god su bile teme VIKTOR LENAC i stečaj, PRIVATIZACIJA i sve one škakljive - linija koju su nam dali ...tu..tu..tu...tu...tu...tu....OTVORENO ZA BUDALE !

Zaključak: JEL VI VIDITE KOJE NOVCE ĆE ONI UTROŠITI U SVOJE KAMPANJE A UVELI SIROTINJI HARAČ I SVE LJUDI VIŠE NA ULICI A NJIH SVE VIŠE NA STABLIMA , pardon, PLAKATIMA ......pa se ja pitam , jesu li HARAČ zbog toga uveli , joj, joj,. joooooj. MA KAKO IH NIJE SRAM DA SE RAZBACAJU TIM PARAMA KAO DA MI NE ZNAMO KAKO IZGLEDAJU ( doduše ne kao da su maturanti ) I ŠTA NAM OBEČAVAJU ?!  I KORISTE EMISIJU OTVOTRENO_ZATVORENO - koja će sigurno biti snimljena prije i neće sigurno biti puštena linija ......pa tamo ćemo ih viditi , tko hoće !

Preporuka:  prema plakatima i kvalitetama VIDIM NEKI KANDIDATI I KANDIDATKINJE SU ZA HOLIVUD !

Imam vezu  - mogli bi snimiti novi nastavak KUMA,  HITNE SLUŽBE,  ZAKON U LOS CROACIRKUSU,  ŠERIF IZ NJU JORKA , BONI END KLAJD , KUĆANICE ...... a u OTVORENOME  _ svi zajedno film:   KOD  O. K.  KORALA !

Ajmo , gledajmo,  mi smo za film  MALE , MALE, MALE -  GORILE U MAGLI  ! .......a  danas MAGLA SVUDA OKO NAAAS _ gle čuda...to piva .... naša draga Josipa  ........LISAC. !!!!

VAŠA  HAJDI ,  žena "sa sela" ( MISLIM NA FILM , A NE NA onu .....)
          

nasljednica @ 13:58 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 18, 2009
Vukovarske ratne bebe

 
Surfajući sinoć po internetu ( 17. 11. dan uoči Pada Vukovara ) navratih do portala 24sata i usred stranice slika "tri lipotice" nasmijanih lica, vidim naslov , pročitam članak meni nepoznatih autora i dobijem inspiraciju da napišem sljedeće stihove baš na današnji dan.
 
Napomena: od dva pokušaja nisam uspjela bez svog PR-a, sve mi dva puta "progutalo", ali ne odustajem , idem i treći put, opet iz glave napamet, ako opet ne uspjem , ne odustajem.......
 
 
VUKOVARSKE TRI LJEPOTICE
 
Onih zadnjih dana mraka i nadanja
u Vukovarskoj bolnici punoj ljudi od stradanja
plakalo je šesnaest novih lica, malih bebica.
 
Samo uz jednu iz ove priče mama je bila 
u strahu nad njom bdila, gledala jel diše.
 
Možete li to zamisliti...
 
Studenoga godine 1991. vojnik Saša
u gradu pod kišom tisuće granata
došao je do žene i svog malog zlata
došao je vidit njihovu malu EMILIJU.
 
Možete li to zamisliti...
 
Blizu EMILIJE bila je druga beba sama
bez mame, druga se lica za nju starala
mama MARA bila je daleko od granata
nije mogla vidjeti kako je njena GORANA.
 
Pusu u nosić joj je prije odlaska dala
beba je bila rođena od sedam i po mjeseci tada.
 
Možete li to zamisliti...
 
Trećoj bebi iz istinite ratne priče ove
mama je trudove dobila od šokova, granata
mama ANKA u podrumu bolnice bez zraka
rodila je malu TANJU od samo kilo i po tada.
 
Bebu je budio pogodak granata
dok je suzna pored nje stajala njena mama.
 
Možete li to zamisiti...   

Dvije bebe iz ratne priče ove
dočekali su naručja svoga roditelje.
EMLIJA taj zagrlaj , toplinu mame osjetila nije
uz školu, prijatelje, njen osmjeh sve prikrije.
 
Druži se i gleda njih dvije i prije nego zaspi
možda pomisli "Zar je moj grad morao pasti...
Zar nije imao nitko da ga spasi ."
 
Možete li to zamisliti...
 
Od šesnaest beba u Vukovarskoj bolnici
tri divne , velike cure s osmjehom na slici
od svojih najbližih čule su priče
da prežive, bile su one tri te sriče.
 
ZAHVALU  ŠALJU HEROJIMA, NEPOZNATO IM LICE,
VUKOVARSKE MLADE  HEROJ - TRI LIPOTICE !
 
 
Tih dana opasade Vukovara cijela Hrvatska nije spavala, slušala sam i gledala TV i radio istovremeno, Siniša je pozivao , apelirao, tražio pomoć, sve je na vrijeme javljao i ..... VUKOVAR JE PAO ! Novinar ili snimatelj Srećko se spasio i prema njegovog priči nastao je film.
 
Nikad neću zaboraviti onu uplakanu djevojčicu koju je stari djeda nosio u onoj tužnoj kolini vukovarskim ulicama i godinama sam se pitala : Bože, jel živa, jel i ona bačena u onu jamu .... Imali smo predstavištvo MOSOR-a u Osjeku i doznala sam da je živa i zdrava i poslije da je upisala na Veleučilištu u Osijeku- ekonomiju , njeno lice gledali ste kao i ja stotine puta na snimkama.....  prije godinu-dvije samo sam 4-5 sekundi uhvatila razgovor s njom povodom izlaska njene zbirke pjesama - zar treba reči koje tematike- ožiljci djetinjstva nikad ne zarastaju, a ako i jesu nikad sasvim.....Njeno lice tada kao cure - nisam zapamtila - ostala mi je ONA SLIKA iz 1991. godine .....u sjećanju zauvijek.
 
 Za kraj: naiđem baš jutros na snimku You tube: VUKOVAR POSLJEDNJE IZVJEŠĆE ...snimak.....
 
....ako ovaj snimak ikad dođe do do Zagreba.... do Hrvatske....molim da se konačno shvati što se događalo ovdje.....da je Vukovar zadnja....brana prema Vinkovcima, prema Zagrebu.....molim vas ako ovaj snimak ikad dođe do Zagreba.......

 
HVALA SVIM VUKOVARCIMA KOJI SU U TIM TEŠKIM DANIMA BILI UZ OVE DJEVOJČICE, RANJENIKE U BOLNICAMA , UZ  OVE NAŠE TRI LJEPOTICE, danas 18-godišnjakinje . 
 
HVALA SVIM POGINULIM, STRADALIM, NESTALIM  I PREŽIVJELIM BRANITELJIMA, GRAĐANIMA, MAMAMA, TETAMA , SESTRAMA ,  SVIMA VELIKO HVALA .
 
POGINULIMA POKOJ VJEČNI .
 
Vladimir K. Zec piva : GOSPODINE GENERALE.... ( op.p. ne mogu dalje...)
nasljednica @ 15:12 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
utorak, studeni 17, 2009

PRVI dio - Moj prvi "make up" - vridilo je  

Ususret našem plesu u petak 20.11. (petak) - Poljička noć
 
Nemojte iz ovog naslova zaključiti da mi je lipota najvažnija na početku mojih 50-ih. Jok, al da bi se sad tribala baš zapustiti, i to od kad sam bez posla , jok !:)
 
Šminka je dio zdravlja, a radost i smijeh , bokunić još te prve polovice :) 
 
Usput: najdraži dio , s razlogom, ostavljam za kraj ovog serijala !
 
Otprilike prije misec i po dana u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi otvoren je novi trg. centar GARDEN MALL. Ni dalje ni bliže, nego jedan km od kuće moje Purgerice. Ala, kako sam naišla baš dvi sedmice posli otvaranja . Prvi takav centar na istočnoj strani Zagreba.
 
Tu subotu moja draga Purgerica nije mi tribala dva puta reći  - Hoćemo li prošetati do tog Centra  - da oćemo li ?! Moram ubiti tugu, "moji " su otišli.
 
I tako,  tu subotu odosmo nas dvi tek u 19 sati i : KAD  ODMAH - NU, NA KOGA NAIĐEM : ljubazna lipotica nas zaustavi i ponudi "besplatno šminkanje!. AJME , di me pogodila ?! Ljubazno odgovorismo da smo umorne i da smo došle samo poviriti. Bila je ljubazno "naporna" i rekla je da će šminkanje - besplatno- biti i sutra, u nedilju - moj prvi MAKE UP ! Jel moguće ?!


EVO NAS -  MOGU LI JA SAD ?! :)) Naravno, kaže vizažistica Glorija i ja sidnem ! Ajme , šok ! kad je rekla: Morate skinuti svoju šminku ! A hebate, ko da ću se ogoliti prid svima , jer ni u dućan ne idem bez crte na očima- UH !  Ja bez šminke , a prolazi stotine ljudi: AJME - MA BRIGA ME - KO ZNA KAD ĆE VIŠE BIT PRILIKA - AJMO ! Skinila svoju šminku. Ala, joj, svi gledaju ...vata me smij , a ne smin se smijati. JOJ - NOVI ŠOK : nanila mi na lice tekući puder ! AJMEEEE- prvi put u životu , ala , osjećam malu nelagodu ,ali uskoro i blago hlađenje i baš mi prijalo, a ja ne mogu mučat : A zbog čega ste mi stavili tekući puder , kad su mi lice i ten kaaaa  aerodromska pista, genetski ?!  Glorija ,da, da vidi,  aaaa da to treba  tak malo po pravilima struke - O.K

.

Ajmo dalje - nanošenje sjenila na kapke. Ala gušta , ko da sam na masaži  (op.p. odveli me moji jednom na Črnomercu :)) malo smo imale poteškoća sa prijevodom dalmatinsko-purgerskih imperativa kako raditi s očima , utamo, put gori.... pa ja svaki put : JEL OVAKO ?! 

Opet ne mogu mučat ( šutjeti) : IZVINITE, ZANIMA ME, DA LI MOJI KAPCI U PEDESET I PRVOJ MOGU PODNIJETI TUŠ?! ZNATE, NISAM GA STAVLJALA OD MOJE 23 GODINE !? Čekam odgovor - Glorija , iznenađena : KAJ, VI BISTE TUŠ NAOČI ?!  DA, rečem ja i Glorija pipka, pipka dno kapaka i kaže da MOGU, da su mi kapci jako dobro nategnuti - EEEE ! :) i dodala, da je mislila da sam puno mlađa - eeee :) A ja baka, kažem joj, dok su me Sanja i Ines škljocale mojim i Glorijinim aparatom . ZNATE , JA BIH VOLILA DA MI TUŠ BUDE UPADLJIV KA ONO U MERLINKE I SEVE U GLORIJA GLEM-u.  A Glorija pita, jel idemo nekud večeras?! Ja, jesmo,večarat kod kuće i  u krevet, šta prije :)))


Ljudi prolazili, zustavljali se, nisam nikoga gledala - BRIGA ME, OVDE ME NITKO NE POZNAJE, al oću ostvariti svoju "besplatnu" želju i slike pokazati kući :) Mogla sam ovo i u JOKERA , a kad tamo svako 5-a osoba me zna !
 
Sjenilo, olovka, tuš, maskara, puder, rumenilo.... - JEL DOBRO ?! pita Glorija ; MA JA BI TILA DA SE OVAJ TUŠ MALO VIŠE VIDI, NEMOJTE ŠTEDITI MATRIJAL ....O.K:  dodala je, ali JA VAS ŠMINKAM PO PRAVILU ; a ja opet : POŠTIVAM, al ja želim dužu crtu i Glorija dodala, poštivajući sve želje nemirne klijentice , dok su se Sanja i Ines smješkale, kako ja "mučim"  Gloriju....JES ! Obavljeno!


 
I za kraj : KAKVU BOJU RUŽA ŽELITE , ljubazno će Glorija, a ja uskliknem: CRVENU !!!- Crvenu ?! Usklikla i upitno Glorija , Ja : I TO ONU FORTE , ŠTA JE SAD " IN " ! A GLORIJA USHIĆENO : DA, DA , TO MI SE SVIĐA, KONAČNO DA NETKO ŽELI I TU BOJU, SVE NEŠTO NEUPADLJIVO , EVO- RADO , RADO ! Stavila mi Merlinkin ruž , a ja :  A DI MI JE CRTA OKO USANA ?! Glorija : Znate, to Vam se ne stavlja, imate pravilne usne.... . E, JA BI TILA RUB, MOLIM VAS ... i Glorija ispuni i tu moju posljednju želju :) HVALA GLORIJA !!!!

Gledam moju Purgericu, njoj malo ka neugodno - ispalo da je ona mene dovela na MAKE UP , a ja dovela nju i nagovarala je da MORA i ona  . Maaa, ne bum , vidite da se ja nikad ne šminkam . A MORATE, MORATE , TE LIPE OČI BOJE LAVANDE , NEĆU JA SAMA .
  
 
Na kraju me Glorija pita : BUTE  HTJELI DA STAVIMO MALO SJAJILA NA USNAMA !? ...
NARAVNO, SVE ŠTO IĐE ! SAMO VI STAVITE i žao mi je što sam umorna od nespavanja i putovanja ovih par dana - izgledala bih svježije - al SUPER JE i puno Vam hvala ! Naravno, da sam  Gloriji bila "dobar uzorak" - hostesice su imale pune ruke posla ha ha haaaa, svi se raspitivali za Gloriju i prozvode KUĆE sa slika ! 

Na kraju ovih mojih predivnih trenutaka sve smo se slikale i Glorija mi je posudila njene "nanutice " da vidim kakva sam s njima - kako mi stoje - allllaaaaaa , SLIKAJI SANJA ! "Živa istina" :) 
Al to nije sve. Moju "žabicu" nije tribalo puno nagovoriti , samo što ona nije "puno govorila " pa je Glorija moju Purgericu našminkala za 5 minuta , a mene, nemojte pitati :))) A Purgerica je sjedila i uživala , KO DA SAD NETKO ZNA DA ONA RADI U KRAŠA NA NORMI ,  A PRIJE I POSLI IDE 20 KM DA KOPA I SIJE U SVOJE POLJE VAN METROPOLE ! ŽELILA SAM JOJ ŠTO I SEBI ( kad mi dođe u Dalmaciju vodim je na sve kult. manifestacije )  Evo vam i nje na slici .
 
AJME KOJI GUŠTI ! Obećala sam ovo objaviti "negdje " ! I evo , jesam ! Javit ću Gloriji :)
 
Na kraju me Sanja pitala : Vi ste došli lijepo našminkani, a tko Vas je to našminkao ?!  JA SAMA ! A Sanja: STVARNO!? A koliko Vam je trebalo vremena za to ?! A ŠTA MISLIŠ: a Sanja : Paaaa jedno 20 minuta ?!  Ja: TRI MINUTE : sjenilo, olovka, rimel, olovka na rub usana i šminka. A Sanja: I stvarno Vam je prvi put ovo šminkanje ?!  JA: JE !!!  HTJELA SAM SE OPUSTITI  I OSJETIT DRAŽI KAD ME VIZAŽISTICA ŠMINKA, DA VIDIM - KAKO ONA TO ČINI I DA UŽIVAM ! A Sanja : JESTE LI ONDA ZADOVOLJNI ! JA: JESAM I HVALA VAM OD SRCA _ Cmokić, cmokić, cmokić.......Jedva čekam doć u Dalmaciju i pohvalit se prijateljicama , meni cijena nije važna , ali pred spavanje, dati 150 ili 200 ili 250 kn - naravno da ne bih dala .


 
Ovo mi je bila želja još  kad mi  se ćer udavala, al nisam sebi bila bitna.
 
Povod ovom članku: Uskoro je - 20.11.( petak ) Poljička noć, triba biti lip, ali i blogerica Muke-Up-Art, koja mi se javila , a koji vam blog preporučavam- za opuštanje i da doznate više o ovom poslu !
 
Neposredan povod: Večeras kao i prošli petak -  Mala Franka Batinić u Plesu sa zvijezdama - šminka i ples - ko da sebe vidim u ranim 20-ima :) osim vešte - al imam sličnu za PLES :))) ! I navijam za Franku !
 
Savjet: Žena uvik triba držati do sebe pa čak i onda kad joj se čini " da su joj sve lađe potonile "- šminkom "zavaravate neprijatelje" a vraća i samopouzdanje :) Netko decentno, netko upadno- As you like it !!! :) Pazite , kako za koju priliku !  
 
Šteta: Nisam stigla ić prije u frizera :)  a ni kupit ovaj kišobran, bio bi pre-upadan kod nas :)))

 
nasljednica @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 16, 2009
 I MOJA DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA
 
Jedan susret večeras u Omišu potakao me da napišem prvu pa zatim i ostale istinite  "Predbožićne priče". Uskoro će darivanja za Sv. Nikolu i Sv. Luciju pa malo razmislite.

 
Priča 1.  Srela sam moju prijateljicu koja je prije par dana bila na jednom splitskom velikom parkingu ispred  trgovačkog centra. Stariji oronuli, pogrbljeni  čovjek s kapicom "djeda Mraza" prišao je do njenog crnog đipa te joj rekao tiho : Dobra večer. Uzvratila je : Dobra večer. Čovjek: Izvinite, imate li koju plastičnu bocu u autu?  Prijateljica tada vidi da u lijevoj rucu drži polupraznu crnu vreću s tim plastičnim bocama. Odgovorila mu je : Žao mi je , nemam, ali izvolite, imam sitnih 40,- kn "..... i pruži mu 40,-kn.
Čovjek zastane i htjede joj nakon "HVALA" još nešto reči, a ona njemu : " Nemojte , nemojte ništa dalje reči , molim Vas." Znala je da joj je htio poručiti svoj blagoslov.
 
Međutim, čovjek , shvativši njene riječi , ipak još nešto drugo kaže: Gospođo, puno je ovih sa crnim đipovima danas bilo na parkingu..... ja im zaželim Dobar dan ili Dobra večer ...... i zamolim za koju plastičnu bocu kao i Vas , a oni , ne samo da ne uzvrate pozdrav, već me niti ne pogledaju.
Prijateljica koja ima đipa , kojeg je dobila kao kompenzaciju za potraživanja njenog muža , a koje vozilo nije ni sanjala da će ikada imati , reče mu: Oćete li mi nešto virovati ?! Nemojte misliti da svi mi koji vozimo đipa, da imamo novaca viška. Moja obitelj prva je primjer takvih, nitko ne radi, ima nas pet. Ovog đipa smo morali uzeli , jer se nismo mogli naplatiti više od po godine . Brzo ćemo ga morati prodat , al evo ovih dana ga malo guštamo. I zaželila mu je da što prije napuni kesu s plastičnim bocama.
 
Dragi moji, svaku plastičnu bocu koje se želite rješiti , umjesto da je bacite kroz prozor u vožnji ( op.p. ima i takvih ) zadržite je za nekoga kome te plastične boce i te kao trebaju.
 
Napomena: Ova "prijateljica" nisam ja, priča nije moje iskustvo.
 
Priča 2.  Prije mjesec dana , budući mi idu nagrade u zadnje vrime jako dobro  ( op.p. o tome poseban članak ) navratih na kiosk Lutrije i struganjem 4 listića dobijem 20 kn  ( op.p. navratih iz zezancije ). Pored nas troje do kioska prolazi starica i kaže tiho : Neka vam je sa sričom , dico moja! Trgla sam se, postidila se i promislila : "Ma nu u šta je trošim lovu , a ona možda nema ni za kruv " i u taj tren je zovnem i ona se sporo okrene: "Čekajte, izvolite , uzmite, kupite sebi bar litru mlika i krafne" - davši joj tih 20,- kn. Iznenađeno me pogleda u oči , drhtave ruke ispruži i uzme novčanicu. Osjećala sam se u taj tren kao da sam ostrugala listić sa 200 tisuća kuna. Starica se skrušeno zahvalila i rekla....... ( op.p. ostat će to zauvik među nama ). Moj stid je za samo par sekundi prerastao u radost - za samo 20,- kn .
 
Priča 3.  Evo još jedne priče , koju nikad neću zaboraviti - Prije par godine išla sam sa svojim curama ( dicom)  na Splitski festival. Pored ulaza u Dioklecijanovu palaču zastanemo. Na tom ulazu sjedio mršavi dječak , dobi oko 6 godina i prosi, čučeći, držeći ispruženu ruku. Čučnula sam i upitala:  Od kada si ovdje ?! On: Od dva popodne . Ja: Po ovoj vrućini?! Jesi li šta jeo i pio. ON: NISAM JA MUŠKO ......i postiđeno spusti glavu, a imao je tako lipo lice i tako lipe oči......JA: NISI MUŠKO?! A ZAŠTO SI TAKO NA KRATKO OŠIŠANA ?! ......postiđeno reče: Tata je to htio... JA: A mama ?!..... jedva reče: Mama se buni, al tata ne da da pustim kosu... Odvažno joj rečem, da se digne i da idemo u obližnji Bobis da joj nešto kupim. Odbila je , da ne smije , da je tata prati ....." tamo preko puta iza onog stabla sjedi na Rivi".  Steglo me još više u grlu i rečem : Mogla bih ti dati novaca , al nećemo tako , sačekaj ......... Odem u Bobisa, kupim joj kolača i sok i donesem joj, i svojim leđima i mojim curama  čučeći , zaklonimo je - da tata ne vidi da ONA JEDE . Zahvalila se. Da tata ipak ne bi što posumnjao , ipak sam joj dala nešto kuna u malu mršavu ručicu . Ustali smo i da moja dica ne vide , s njima nastavila put , suznih očiju na Festival. Neraspoložena . Moja dica su me pitala : ZAŠTO , MAMA?! Bile su tužne . Jedna reče: MI NA FESTIVAL, A ONA PROSI ?!  BAŠ JE ŽIVOT OKRUTAN . Rekla sam im, glumeći vedrinu glasa, da je to žaosno, al da je to njihov....  taj način života......ima i takvih roditelja ....... MALA DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA rekla mi je da bi trebala ići u treći razred, al da joj  tata ne da dalje u školu.  Hm..... kako da joj tatu prijavim ?! kome.... može mala imati gadne posljedice ......možda im je to način da prežive...... Jel i tom ocu lako ?! Kako je njenoj mami ?! Sestrama i braći ( ima ih 6-oro ! ) . 
 
Od tada kad god sretnem ljude, dicu koja prose, pred očima mi slika DJEVOJČICE  i dam nešto kuna , njima na dušu ako glume, a meni je to posebna radost . A vama ?! Nemojte sebe lažno tješiti : To su lažni prosjaci - dajte koju kunu, neće vas vrag odniti .....a osjećat ćete se puno bolje , nego da prođete "bez kuna " s osjećajem - Ma mene je htio / htjela preveslati ?! 
 
Dragi moji, vrime darivanja je pred nama , smanjite "bahate" poklone i više pažnje posvetite prosjacima , bolje ćete se osjećati. Bar se ja bolje osjećam pa makar me "priveslali".  

I pomolite se za sve siromahe.

 
Moja djevojčica sa šibicama
 
Nije bila zima, nije padao snig,
Bila je pasja vrućina, teška litnja noć.
 
Sidila je znojnih ruku, tananih
Molila tužnim pogledom, bolesnim.
 
Suhoga lica, dječakog izgleda
Šćućurena gladna, sama, usred velegrada.
 
Govorila nije, govorila je njena ruka,
"Stanite, molim vas,dobila sam malo kuna."
 
"Stanite" čula sam , zastala, čučnula do nje,
 do male prosjakinje i dadem više nego kune dvije.
 
I danas kad prolazim uz Dioklecijanovu palaču
vidim opet NJENE oči, koje zbog straha od tate - ne plaču. 
 
Za mene je njena ručica iz priče šibica bila,
koja me je kao i ona Djevojčica iz djetinjstva zauvik dirnila. 
nasljednica @ 01:04 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
petak, studeni 13, 2009
43. Festival dalmatinskih klapa
KLAPU OMIŠ - ŽIRI NIJE VOLIO
 
Treću ovogodišnju Izlučnu večer 43. FDK u Omišu svi smo najnapetije očekivali. Razlog, na pozornicu nam se opet u natjecateljskom dijelu vratila poslije dugo godina - klapa OMIŠ !

 
Prvi i zadnji put  u proširenom sastavu pojavili su se na otvaranju ovogodišnjeg Festivala , na Večeri Dubrovčana , gdje su na oduševljenje svih,  na pozornicu izašli svi članovi nekadašnje klape OMIŠ sa sadašnjim njihovim nasljednicima , novom klapom Omiš. Sriča da je pozornica bila velika- svi su stali, zahvaljujući Mrmi  :-) .
 
Nova postava toliko me zaintrigirali, da sam doma sve podredila toj 3. Izlučnoj večeri i otišla u Omiš čuti moje Omišane. A vidila sam, gledalište je tu večer bilo prepuno.
 
I tako , došao  na njih red,našu klapu OMIŠ,  aaaa , bili su predivni, gušt za oči i uši, onako mladi, zgodni, elegantni, onako odvažni kaaa - ono " evo nas, tu smo " . Otpivali nam dvi pisme. Muk , tišina, nema nemirnog Robija Pauletića poviše pozornice na teraci Puljizovog restorana , fala Bogu !

 
- mali Barišić tankoćutno započeja :
 
Juuu te saaan seee,-
svi:      juuu te san se zajuuuubiiiijaaaaa ......
Druge neeee biiiiii,
svi:      druuuuge ne bi poželiiii-jaaaaa
Ceeesaaariiiii -caaaaa
svi: Cesarica da bi biiiiii laaaaa. 
 
......i na kraju : Pljesak ! Naklon ! Pljesak ! Naklon ! 
 
Drugu je započeja forte :
 
Kroz planine, barda i goooreeee.....
Kroz planine barda i goooree
Prividit ću mladost svojuuuu.
 
I pitat ću studen kameeeeen
I pitat ću studen kameeen 
Jel vidija vilu mojuuuu.
 
Studen kamen progovaraaaa
Studen kamen progovaraaaa
Eto vile iznenadadaaaaa.
 
Iznenada njoj se skooočiiii
Iznenada njoj se skočiiiiiiii
Pa joj jubin crne očiiiiiii. 
 
... kako su dobro izveli, ko da im je u prosjeku 45 godina ( neki jedva punoljetni ?!)
 Pljesak, povici : Bravo! Bravo ! Vraćali smo ih nazad , njihov duboki naklon s osmjehom olakšanja , svi su snimali i slikavali.
 
E, došao je jedva trenutak glasanja - stručnog ocjenjivačkog suda ilitiga žirija  ( op.p. šta kompliciraju s ovim novim hrvatskim nazivima, dok izgovoriš, Hloverka već uračuna u minutažu prijenosa ). Izbacija žiri ocjene: Aj! - Me ! A vidi jesu složni ! Ocjene stručnjaka, žirija  od 7,6 do 9,0 , ala komedije , znali su da se križa najniža i najviša ocjena - ludilo u publici, uzdasi, komešanje, podsmjehivanje, ukupna ocjena 24,8 , ajme ?! Svi smo se gledali , klapa Omiš teško da će u Finale i , nažalost, tako je bilo !
 
Međutim, oni su bili NAŠI POBJEDNICI, jako dobri, komercijalno (još) neiskvareni . Smješkali su mi se uoči nastupa kad sam ih srela kod Žižule i  tako i posli nastupa , kad su išli prema kafiću . Rekli su mi da je najvažnije da se nisu osramotili i da su zadovoljni svojim nastupom. I bilo mi je drago to čut ! Blistali su, a kakvi bi tek bili da su ušli u finale ?!


 
Umjetničkog voditelja ( ala koji naziv ) "Kapu" od klape Omiš , g. Mrmu ( piva u Puntarima ) , vrebala sam tih dana za ovaj članak, a on mi je reka da se javin Prču, da je on - za "odnose s javnošću". Opaaa ! (op.p. Prč je Ivan Čagalj, moj bivši radni kolega u MOSOR-a, nesritnoga, prodanoga, zna se). 
 
I jesan , jednu lipu večer , uvatila sam Prča i pao je vrlo ozbiljan intervju, na naš način, više njegov, nego moj, jer je Ivan , vrlo ozbiljno i sa zahvalnošću sjeo da popričamo uz pićence , da se o klapi Omiš više zna kao i za PUNTARE.  ( op.p. jedne večeri dok su vježbali , doznali su da sam ja ona koja je pisala o Puntarima i o Pismi vitru na dugoratskom portalu). 
 
Početak našeg razgovora bio je,  da mi konačno dade imena članova klape i da mi objasni prvi tenor, drugi tenor, bariton , šta su oni u klapi. Sto godina o tome čujem, a nemam blage ( op.p. mislim ni dio čitatelja ).
 
Ivan meni, smireno, laganini , u detalje :  
Ovako Gospođo , ja sam  Vam Prvi tenor , zatim imamo Dva druga tenora  ( ja blenila, dva ?! bit će ako se jedan razboli ?! ) , Ne, Gospođo, dozvolite, svi su Vam oni u klapi, a to su Vam : Marko Barišić ( pok. Marija ) i Milan Kovačić. 
Onda van iđu dva baritona: Ante Fistanić i Ivan Mladin.
Zatim , tu su Vam  i basi : Milan Platiša, Mate Kalajdžić i Nikola Vulić, sve lipo objasnivši koji je čiji sin.
 
Kad mi je to nabrojio, pitam ga , da mi objasni važnost npr. toga Prvog tenora.
E, on Vam je "sve u klapi" ! 
 
Jeeeel, a šta su onda drugi ?!
 
Čekajte, Prvi tenor Vam je "cila klapa", bez njega klapa ne može postojati . Pazite, kad Prvi tenor falije, to se čuje, on nema svog "pokrivača" , a ostali članovi kad faliju, pokrivaju se.
 
Hm, a što su onda Basi , nevažni ?! 
Ne, Gospođo, oni su najvažnije osobe u klapi, jer Vam oni "bojaju" klapu , a "bojati" , znači daju štih klapi. Oni Vam drže moju "tercu" , kako bi Vam reka, evo ovako: ja sam vrh, a oni su pod . Oni mene drže , a da se toga poda ne diraju . ( op.p. ala teško li je ovo - znači 1. tenor ne smi "past " , uh ) .
 
Aj dobro , shvatila sam. A koliko vas je ono u klapi, nisam vas brojila, a slikavala sam ?!
Taman koliko je najbolje za klapu - osam .
 
I sad su krenila druga pitanja i odgovori. Detaljno Ivan priča: klapa Omiš je u svom novom sastavu već tri godine, a malo se sastav za to vrime i minjao. Stara klapa Omiš im je sve dala i s večeri otvaranja FDK 2009. predala je palicu novoj klapi Omiš. Tim činom i zajedničkom izvedbom pisme Omiška stina , dok su Omiški gusari dizali zastvau Festivala, stara klapa Omiš svečano , službeno i dostojanstveno je pozdravljena i ispračena pljeskom publike. Tu večer je stara klapa Omiš predala svoje nasljedstvo, pomlađenoj klapi Omiš te prestala djelovati.
 
Na moje pitanje, zašto nisu klapi dali neko drugo ime, nego baš Omiš, Ivan mi je rekao: 
Ne nismo tili drugo ime, tili smo biti njihovi nositelji nasljeđa i to su stari članovi klape Omiš nama dozvolili , a ovi momci su to s velikim guštom preuzeli . Dali su nam svoju titulu i veliko brime slave klape Omiš. 
 
Meni nešto sumnjivo, a ja ne mogu mučat , nešto mi nelogično, a volin Puntare, a rodbina mi u Punatrima, a Mrma , Ivan Mrmić, umjetnički voditelj klape Omiš, a prvi tenor Puntara . To mi nikako nije išlo u glavu i to sam prigovorila u šali i Mrmi.
Pitam : Zar to nije tzv. popularni naziv "sukob interesa". Mrma 1. tenor u Puntara , a vodi klapu Omiš ?!  Ja to ne razumin. Al on ne može vas lošije uštimati ( op.p. mala glupa opaska ) da Puntari budu bolje rangirani na FDK ?! 
 
Ivan će: Ne ,Gospođo,  ( op.p. koja gospođa,  ma Zorana, radili smo skupa u najtežim danima Mosor-a) to ne postoji kod nas. Nema sukoba interesa, to nikako. I da Vam pojasnim, Puntari su skroz drugi đir pivanja od našega . Uostalom vidite njih je u klapi pet, a nas je osam, znači već u startu nismo isti. Ima klapa i s puno više članova, ali ja mislim da je osam članova , ideano.
 
Dakle, konačno klapa Omiš opet na FDK , odlično su nastupali, nije se trema osjetila . Vrlo odvažni, pohvalno! - kažem ja.
 
Ivan: Al se nije osjetila ?! To se Vama činilo. Drago mi je to čut. Ali ima onih koji su to osjetili. Oni koji se u to a capello pivanje razumu.  Nije lako prvi put izaći i započeti. Imali smo svi tu neku tremu. Nije lako prid svojima, svi vas gledaju, sušaju i šta ako falijete. I znate šta ću Vam reći, nema klape koja nema tremu pred nastup. Jeste li vidili Denisa, Kusu ( iz Puntara ) tamo sa strane, svi su se oni bojali kako ćemo mi to odraditi , nije ni njima bilo lako, a sad onda zamislite kako je bilo tek nama ( op.p. znam , pogledavala sam Denisa i Kusu , stvarno su pomno pratili njihov nastup, ne zbog rivalstva već zbog toga straha izvedbe , moguće greške, suvoga glasa, deštonacije...).
 
Ivan nastavlja: Znate ,Gospođo,  svaka Vam klapa ima svoj način razbijanja treme . ( op.p. ma nećemo baš sve otkriti do u detalje, malo smo se nasmijali, zanimljiv "klapski svijet " ).

 
Reci mi, šta je s probama, koliko tjedno, gdje ih održavate , ti znaš da ja sve oću saznat.
 
Ivan je s ponosom istakao ovo :
 
Baš mi je drago da me to pitate . Probe Vam imamo dva puta tjedno, ovisi kad članovi mogu uskladiti termine i to u omiškom Zimskom kinu bez ikakve naknade, što posebno zahvaljujemo i ovim putem , pa mi je drago da ste me to pitali. Zahvaljujemo g. Nevenu Marušiću, što je imao veliko srce za nas, veliko razumijevanje, dao nam ključeve i rekao "Komodajte se i budite opet vrh , i možete doći u svako doba dana i noći ". Stvarno, čoviku, svaka čast ! I ako ovo pročita, zahvaljujem mu se i na ovaj način! Nek se zna !
 
Nije to još sve što me zanimalo , a odijela, ona lipa, elegantna, one košulje ?
 
E bravo, to sam Vam isto htio baš reći, osim g. Nevena , morate napisati, da  iskazujemo veliku zahvalnost i našem Gradonačelniku g. Škaričiću, koji je mene osobno primio i saslušao me od riči do riči. Nisam mu došao baš u pravo vrime , znate to je bilo baš uoči izbora i bio je puno zauzet, al me primio. Ja i cila klapa smo mu zahvalni. Dok sam ja govorio, šta mislimo napraviti, on me slušao i sve to podržao, i za to mu skidam kapu ! Dao nam je sredstva za odijela na čemu i njemu posebno zahvaljujemo . Zauzvrat nas je zamolio da kroz osmi misec pivamo , svaki utorak, po kaletama i pjacetama Omiša, na što smo mi rado pristali. S guštom ! 
 
Moju opasku da su lani sridom pivali Puntari, Ivan je potvrdio, ali sada će ovo lito pivati oni, i dali su se na raspolaganju i Gradu Omišu i Turističkoj zajednici grada Omiša, šta god im treba. Odazvat će im se klapa Omiš na svaki njihov poziv i svim njihovim željama , jer nema drugog načina da im se oduže.
 
Sada sam morala doznat godine članova klape Omiš.
O mladim godinama članova klape Ivan je rekao da je prosjek oko ....Ivan ima 31, Ante 32, ostali  21, 22 , pa da računam ( op.p.nisam poludila ?!) .  
Ivan je dodao da su očevi većine članova pivali u staroj klapi Omiš, da to znam, i da zbog toga s još većom odgovornošću , ali i sa žarom,  nose brime ranije slavne klape Omiš, koji su im predali u vlasništvo i svoje nagrade , svoje dobivene pobjedničku "štitove " ! Mi smo dobili njihovu "licencu" - s ponosom je rekao Ivan - jer su njihovi sinovi preuzeli pobjedničke štitove Grada Omiša. 
 
Kakvi su im planovi ?
Nastaviti tradiciju, odužiti se publici, sponzorima, donatorima i Omišanima na toplom prijemu prvog nastupa na FDK ,  zadovoljni da grad ima klapu i to još jednu kako i zaslužuje , i to klapu koja nosi ime grada - klapu Omiš ! 
 
Ja: A jel vam ža šta niste u finalu , očekivali smo vas ?!
Ivan: Ma neeee, Gospođo, nikako. Trebamo mi još vježbati da bi bili u finalu , prekratko smo zajedno i to što nismo u u finalu, to nam  je kao "noga u guzicu ", što će nas  potakniti da još više radimo, vježbamo. Da znate kako nam je tek sad proradija  još jači dišpet u omiškim gusarskim srcima , da nas na putu boljeg plasmana ništa ne može zaustaviti ili obeshrabiti. 
 
Na kraju je sa smješkom rekao : Znate onu -  " Prvi mačići se u more bacaju! "
 
S tim se nisam složila i rekla sam mu , da su po ovacijama publike osjetili da ipak nisu zvučali kao  " prvi mačići " , što mu je bilo drago čut , ali žiri ......,joooj, oni stručnjaci .... započela sam , a on me zaustavio i rekao :  Ne, Gospođo ( op.p. benti Gđu ) , da struka zna najbolje . O.K. 
 
Pričao mi je tada o ljetnim planovima ,o festivalima na koje će ići, ali sad kad kasno pišem ovaj članak, ljeto je za nama ,a ja u svojim bilješkama više i ne pripoznajem što mi je sve Ivan nabrojio di će nastupati.  Uostalom ljubitelji klapa su to već doznali.

 
I tako mi privedosmo naš ugodni razgovor kraju, kad  "eto vraže " naiđe moj noviji bivši radni kolega Dule  (op.p. ne ljuti se zbog ovog, jer je bilo simpa ) i ja mu veselo isprid Ivana kažem , a oni se poznaju : Evo, imala sam s Ivanom intervju, objavit ću ga , a Dule mane rukom i kaže : SVIJET  PAMTI SAMO POBJEDNIKE ! i nasmije se , a ja nisam, zatečena njegovim komentarom. ( op.p. E Dule, Dule, moga si štogod drugo reći ) a ja njemu : Maaa jeeel, bit će oni i pobjednici jedne godine, njihovo vrime tek dolazi.
 
Tako je, Gospođo, reka je Ivan smješkajući se , evo vidite,  radi vakih ćemo mi biti još bolji ! Hvala Vam na razgovoru i što ste mi dali priliku da se zahvalim svima koji su nam omogućili da smo još jedna klapa našega grada. A , priznajte, jel bila sramota da OMIŠ, grad Festivala klapa,  ima samo jednu klapu ?!
 
Živili, bilo mi je drago ,  i hvala još jednom , i čekamo objavu na portalu !!!! 
  
Puno sriće mladoj klapi Omiš, ali iman ja još ljubimaca: Puntari i Pasika !
I sad sam i ja i svi simapatizeri naših klapa na slatkim mukama - za koga glasati,kad i OMIŠ uđe u finale -  a po savjesti i poštenju , je tako !?
 
Zar nisam i ja iz kolijevke lipe klapske psime, iz gradića u kojemu rijeka Cetina ljubuje s Jadranskim morem , a sive planine ljubuju s nebeskim visinama .
 
Dok Cetina teče, 
uvik će nas biti ,
čvrsti smo ka stina ,  
dragi Bog nas štiti .....   

   
nasljednica @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, studeni 10, 2009

Posvećeno svim mojim dragim radnim kolegicama i kolegama koji su ostali do stečaja Mosor-a d.o.o. za izradu PVC - do 15. 11. 2003.g.
 
 
Uvod:  Mojim supatnicima  Mosor-a koji smo ostali u kriznim vrimenima, čekajući kredit HBOR-a, dok nas je iz dana u dan bilo sve manje, a tribalo je izdurati dolazak crnih  dobermana , prijetnje kupaca i telefonom i uživo, tribala sam podizati radni elan! Sačuvala sam ovu istinu.
 
Ako imate živaca , repajte ,ako ne znate, pozovite vašeg prvašića ! :) 
 
 


MOSOR RAP BAND AID
 
Ponediljak je brale,
mis mo tu di jesmo,
čekamo obećani kredit,
i ne znamo - gdje smo!
 
Od obećanja pusta,
došlo nam do usta,
od obećanja pusta,
bit će belaja gusta!
 
Plaću već davno
mi primili nismo,
doazimo ko budale
recite da nismo,
čekamo sijećanj,
skoro će i treći,
priskoćit će i šesti,
osmi će skoro teći!
 
Kakve smo budale
to virovali nismo,
al na to smo pristali
zato smo tu-di smo!
 
Bez telefona i struje
već davno mi smo,
mi novac, novac,
od banaka ištemo!
 
Tko je gazda pravi
to ne znamo sami,
u Omišu kad stanemo
ZNA SE, zar ne znamo ?
 
Miranda Jasu
svako jutro vozi,
na povratku s njom se
i svatko drugi vozi.
 
Patnice s patnicom
one su primjer pravi,
neka se od njih
u dimu od muke davi !
 
Tu je Pere mali, .... ( op.p. iz DVD Omiš)
veseli mu se svatko,
najviše -  pravnica
spizu od "Babila" papaju slasno!
 
I Robo za repera u firmi vodi
nije mu ravan ni Marin Tironi,
zato se Robo ti Novoj javi,
mi ćemo ti biti navijači pravi !
 
Jer Mosor kad propadne
ostat ćeš bez love,
zato ajde doma
uvati se NOVEEE!
 
Direktor je, vidilo se,
doša malo k sebi,
sigurno se i on
kreditu veseli !
 
Ne virujemo da mu novi  (op.p. vlasnik?!)
nije odrišija kesu,
jer Direktor više ne nosi
ni voća cilu kesu !
 
Jesmo li svi BRALE debili
pokazat će vrime,
ona stara kaže:
kad pasa ovca narani,
ogrize joj vime !?
 
A da se i nama
to godilo ne bi,
bojimo se da će reći:
rajo sad odhebi !
 
Moglo bi: Ugovor novi
ako oćeš sad potpiši,
ako nećeš odhebi,
i kući odma zbriši!
 
Otpiši dugove
i svoje plaće,
otpiši sve što imaš
otpiši i svoje gače !
 
Na birou ne možeš
ne primaju te lako,
ovako ili onako,
bit će ti brale naopako !
 
Što ti sad ostaje
nego da moliš Boga,
mući s mirom, brale,
il ćeš poludit od toga !
 
Do jednog dana dobro je bilo
dok DVOJAC nije velik novac slio,
u kapital Mosor-a jednom to bješe
pokupili oni maslo i pobješe!
 
Donili  nama  dionice svoje  
od Mosor-a po pola milje broje.
Kad posrili mi smo , pitali nisu,
imamo li para za priranit dicu !
 
Raja smo sitna , al krupnoga zuba,
poduzmimo  nešto
BIT ĆE NAM BOLJE-SKUPAAA !

 
*******
 
Nažalost, nismo poduzeli ništa, ja sam otišla zauvik 27.08. 2003. ( tragedija u obitelji sa sretnim završetkom )  , čekali smo kredit HBOR-a, dva puta sam kod suca Joze Čalete odgodila početak stečaja, imao je zaista razumijevanja , ali ništa od kredita . Sindikalist veliki Jozo Marić dolazio je i kod nas  ( dobijem napadaj gušenja kad ga vidim na TV ) , MOSOR d.o.o. najveći proizvođač pvc stolarije , progutan priko noći - nitko nam SVJESNO I SAVJESNO NIJE HTIO POMOĆI ! Poslije Mosor-a otvoren mali miljun Mosor-ića i svi moji dragi radnici stekli su veliko radno iskustvo - jer MOSOR je bio škola obuke i zaposlili se.  
Zadnjih dana ne mogu ni ja da spavam - kad vidim neke  face - boli me glava !  Nismo dobili niti kune ( godinu i po dana rada ) , Mosor je prodan za 925 .000,- Eura i malo za tim preprodan za 3.500.000.- Eura Informacija iz pouzdanih izvira bliski Kupcu) . Nije njima bio važan Mosor - već zemljište od 8609 m2 !!! Dakle, prvi kupac platio cca 100 E/ m2 - čestitam ! A zatim , vama poznatome, iiiihhhh - čestitam obojici , uhodna shema . A taj teren smo mi krvavo otplaćivali Općini Omiš ( tada je bila podijeljena još i na Šestanovac i Dugi Rat ) na PET GODINA i da NAS TAKO PRIVESLAJU !? Teren , zemljište vridi najmanje 250 -300 E /m2 ! Svu infrastrukturu i sve za normalan rad jedne firme MI smo plaćali SVOJIM ODRICANJIMA GODINAMA - od viška i K-15 !

 
E stvarno smo bili naivne OVCE za koje nije bilo  nego "pasti" po MOSOR-u. A na MOSOR-u bit će i USKOKA , pardon,  poskoka i koliko čujem od mojih bivših kolega , novi kupac neće ući u krug MOSOR-a . OSAMNAEST MJESECI NISMO DOBILI SVOJE PLAĆE ! Ljudi se zadužili !
 
Privatizacija je najveća pljačka stoljeća,


SADA VRHUNSKI GOSPODARSTVENICI I POLITIČARI OTKRIVAJU TOPLU VODU ! -  to sam sto puta napisala, a mi smo bili jedan od prvih primjera ! Od OOUR-a tikare FRANJO KLUZ od  20-ak radnika , 1985. se OOUR-a odvojio u samostalnu firmu i ja sam bila prva i zadnja pravnica . Postali smo najjača firma u proizvodnji PVC stolarije u Omišu , Vrisovci do Nemire prema Makarskoj , imali 169 zaposlenih i 11 predstavništava i 1 podružnicu u Zagrebu . Radili naši dragi radnici ko beštije po cile dane i subote i nedilje i uveli i treću smjenu u pogonu i na terenu - sve PET !  Za vrime rata , moji , naši radnici bili su i na bojišnicama ,a drugi su po noći - zimi i liti - DEŽURALI I ČUVALI MOSORA - KOJI NIJE VIŠE NAŠ ! 


 

Mnogi od nas MOSOR još uvik nisu prižalili i nećemo ! Ostale su godine rada -od 1976. g. do 2003.g. pa računajte !  DVADESET I SEDAM GODINA RADA ! Mojih cca 18 godina !
nasljednica @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
subota, studeni 7, 2009

              RUŽA CRVENA U GATIMA


                                Dragi moji, znam da i vi imate neke svoje lipe klapske pisme, međutim meni je jedna od naj RUŽO CRVENA , klape SV. Juraj .Ta pisma ima za mene mnogostruko značenje o čemu ću dati poseban članak - ruža crvena prati me cili život ! A i moja boja je CRVENA !.
Usput ,  zbog čega sam i znala sve pisme večeri: u  veljači ove godine bila sam prva dobitnica ovog CD-a preko Radio Dalmacije, koji sadrži odlične obrade dobrih starih hitova. 
 
Čekala sam kad će ova klapa imati svoj koncert bliže mom Omišu i dočekala tu sobotu 8. 08.  o.g. , koja će mi ostat zauvik u sjećanju. Na programu Dana Ive Marjanovića 2009. manifestacije koja se već par godina održava u Gatima (selu Srednjih Poljica) u njegovom predjelu Gradac, tik do crkvice istog imena : Sv. Juraj, klapa HRM - Sv. Juraj, održala je svoj opušteni koncert baš za dušu
( ...umornu...).
 
Nedolazak na taj koncert , mogla me spriječiti samo kiša, ali onda bi i on bio otkazan.  
 
Kad dođete u Gata ili blizu Gata , ne samo da dođete na neku od kulturnih manifestacije, već ćete istovremeno uživati i u ambijentu manifestacije, ali i povijesnoj baštini u srcu drevne Poljičke republike, odakle su i moji preci .
 
Najavu o gostima obavila je Nina  ( gacka cura iz predstave KUUD Mosor  Gata, nositeljica gl. uloge Kate u predstavi Prodana divojka ) , a uz to nas malo i slikavala.


 
Vidjevši Klapu u mornarskim majicama, dalo se zaključiti odmah da to neće biti onaj strogi koncert di moraš šutiti . I nisam falila . Koncert se slobodno mogao zvati - KLAPA SV. JURAJ I GOSTI , a "gosti"  smo bili svi mi koji smo pivali cilu večer ! Nakon samo dvi prve pisme , divna publika dokazala je da zna sve pisme !

 
Glasnogovornik Klape, simpatični Marko Bralić,  treći s live bande, nekoliko puta je iskazao svoje oduševljenje i ambijentom baš ispred istoimene crkvice i našim poznavanjem  i dobrim pivanjem njihovih pisama. Imala sam posebnu sriću da je iza mene sidija čovik koji je piva ki Coce , pravi tenor - ala koji gušti.
 
Na moje iznenađenje i oduševljenje svih, zapivali su ka prvu pismu "Omišku stinu" parajući tešku tišinu noći : Dok Cetina tečeeee uvik će nas biti......
  
Zatim su otpivali  pismu "Divici Mariji" s naglaskom da je klapa Sv. Juraj i potekla iz Lourdesa, jer je 2001. g. osnovana s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta - baš u Lourdesu.
 
Sve je bilo dobro i sve sam pivala , dok nisu počeli prvi tonovi moje  RUŽE CRVENE - blokala sam - i unda na refrenu jedva otkočila grop u grlu i pridružila suznih očiju na po pisme raspoloženom " mješovitom zboru-publike "...

...Recite joj da bez nje nestale su sve,
sve tajne ljubavi, sve tuge, radosti,
da je volim još i nemogu bez nje
bez RUŽE CRVENEEEE ....

...cca 250-300 ljudi na stolicama, a one na nogama u mraku "nisam vidila ".Predivno ! Gleda me moja Purgerka : šta mi je ?! Ništa, pustite me.....a grlo koči, mutira.....budi sjećanja.....
 
Uslijedile su : Zaspalo je siroče, Kaleto moja draga, Pisma Splitu  ( op.p. ova pisma je dobila nagradu publike 1995.g. na Melodijama H. Jadrana-kao pravnica  "Mosor-a" - "trojici tenora " uručila sam nagradu ). Iza toga , najslušanija na Radio Dalmaciji  obrada pisme pok. Tonija Kljakovića  "Di si majko da me budiš" posvećena svim našim pomorcima, pa predivan Kićin "Cvijet čežnje"  te Đibina - "Zlatne godine", itd. sve sa Cd-a ! 
 
Tada nas je Marko podsjetio na Hrvatsko proljeće 1971. g.  i na upravo preminulu gđu. Savku D. Kučar te Vicu Vukova . Naime, pred svaku pismu, Marko je dao par uvodnih riječi , tako da smo odmah mogli zaključiti koja će pisma uslijediti , zapivali su "Zvona moga grada ". Predivno !
 
Tako je uslijedila dojmljiva obrada  pisme  Jasne Zlokić "Tiho sviraj pjesmu ljubavnu"...i ne diraj, molim te , ne diraj, dušu umornuuuu ". Zatim "Marijo, ljubavi moja" , koja je bila posvećena svim Marijama u publici. Ni mi ostale žene nismo ostale bez "naše pisme" koja je obuhvatila sva ženska imena, neizbježna " Vilo moja" ....ti si moj san ...lakje bilo bi, da si tuđa i da te ne poznan , da te ne znan.....uz prigušeno pivanje - ponavljanje a capello refrena cilog "publičkog zbora " i ona  "bez koje se stvarno ne može"  "Croatio iz duše te jubin": ...još se sićan onih riči, šta mi uvik priča ćaća, nemoj sine nikud ići.... Koja divota ! 
 
Naravno, klapa Sv. Juraj nije mogla završiti ovaj predivni koncert bez sjećanja i zahvalnosti svim poginulim , nestalim i živim braniteljima , otpjevavši onu "Šibensku" .... Nije jedan , već su pala oba , Hrvatska se Šibenikom diči ...... ( a zatim ) Hrvatska se Vukovarom diči ! uz gromoglasan pljesak !
 
Sada otkrivam tajnu koju nam je Marko oda:  MALI PAŠKIN , pisma koja je osvojila Grand prix na Splitu 2009. - znate kako je nastala ?! Kad su dobili tu pismu , zaključili oni da pisma nije baš nešto. Dobija je i Đani Stipanićev - i on da pisma nije Bog zna šta !? Sastali se oni zajedno i zaključili -  iđu je zapivati na Prvoj večeri i iza toga ih čeka konoba. Kad nisu ni došli do konobe, zvoni mobitel , da se odma vrate ! - da su osvojili nagradu tu večer ! Mislili su da ih taj zeza, a ono bilo ozbiljno i oni se "morali" vratiti i " janje se oladilo" . I na kraju osvojili Grand prix  Splita 2009.

Misto je moje sve ča ja iman
bilo je meni i mater i ćaća
svi su se drugi dali u svit
a ja sam osta mali Paškin....

Ćirila sam oće li oklen izviriti Đani !? Nije?! Marko Bralić je Đanija vrhunski zaminija  te sam promislila da Đani može slobodno nastaviti godišnji, šta se nas tiče ! Svi smo je pivali ! Veeeliki pljesak.  

 
Ovom nezaboravnom druženju , pivanju i uživanju jako brzo je došao kraj . Mi smo tražili  "još" , pljeskali nemilice , a "njima će se opet janje oladiti" - rekao je Marko Bralić. Iz publike su počele glasne "želje" - Ajte Omišku stinuuuu, neee  nego RUŽU CRVENUUUUU-vičem ja ! Mislim se, ostavite Stinu Puntarima , njihova je Ružo crvena ! 

 
Uz svečane instrumental tonove ( jel se tako kaže ?! ) pripoznali smo odmah lagane taktove  RUŽE CRVENE ! Svi smo bili na nogama, svi pivali i tko je imao fotić ili mobitel - snimali smo . Ma samo je jednom RUŽA CRVENA U GATIMA i ko zna kad će opet ?! Sniman, pivam, suzim....!Moja purgerka Marija je rekla :
 "To je nekaj predivno, znate , lijepo je slušati CD , ali ovak, uživo, to ja ovo još nisam doživjela!"


 Marko nam je tad rekao da na ulazu imaju njihov CD Ružo crvena po promotivnoj cijeni. Jedna gospođa je viknila : Uzela sam dvaaa , a ja nisam smila viknit : Moj se izlizaaaa ! Ponavljam, prva sam dobitnica tog CD -a preko R Dalmacije !!! Mislim, nije bilo slučajno, otkrit ću jednom - zbog čega .
 
Na kraju, svi znatiželjnici kao i moja eskurzija , koji su prvi put došli u Gradac, iskoristili su priliku da vide i unutrašnjost crkvice Sv. Juraj - odiše jednostavnošću i spokojem baš kao i noć u kojoj smo do nje došli.

  
 
Mnogi su se uvjerili da su "pogodili" što su ipak tu subotu prije odlaska na  Večer soparnika u Dugom Ratu , došli u Gata ! Soparnik i prijatelji  neće uteć - a klapa Sv. Juraj - ko zna kad će opet u Gata  !?  U povjerenju - oćedu - obećali su uz veliku zahvalnost Organizatorima , ali i nama
"pivačima ". 
 
Ovim putem zahvaljujem Domaćinima na ovoj prekrasnoj večeri ( valjda će netko iz Gata navratit ili već posjećuje moj blog ) . Dojmove Marka Bralića s te večeri , možete pročitati na portalu gata.hr - POHVALIO JE PUBLIKU , znala sam , bili smo zaista veličanstveni ! 
nasljednica @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 5, 2009
 
Oktober fest iz Bavarske u našem Splitu
 
A ljudi moji , jel se išta lipše moglo desiti u ovim recesijskim vrimenima, nego da nam prvi put u našem lipome Splitu,  Rivom i u Marmontovoj ulici poteku potoci piva i to iz Bavarske pa sve do "jezera" na najlipšoj plaži na svitu , na Bačvicama  .O.K. slažem se, lipo bi bilo  da se otvorilo novo rodilište ! 

Te naše Baće, poznato splitsko kupalište je toliko plitko, ako se i nalijete i upadnete u more , nećete se ugušiti, more vam prikirije samo prstiće na nogama. Znači, može vam pomoći samo da se otriznete.   
 
Upravo sam danas slušala razgovor na Radio Dalmaciji, s gospođom Tomasović , predstavnicom Jadranske pivovare - Split, koja u suradnji Kaltenberg - lager beer-om , odnsono Hrvatsko-njemačkim društvom ovu manifestaciju dovode PRVI PUT u Split !

 
A joj šta će to biti dobro. Otvaranje je sutra uvečer (čini mi se da sam dobro zapamtila ) a dolazi čak izaslanstvo Njemačke, Princ iz Bavarske, konzuli, i ostala elita .Čujem da će velika povorka prolaziti s nečim ( nisam zapamtila s čim ) niz veliku Marmontovu ulicu i Rivom. 
 
Meni je drago da će one blještave ploče naše splitske Rive , one nekada prekrasne , a sad na njoj možeš igrat hokej, da će konačno malo požutit. Aj bit će manje bljeska u očima , jer zovu sunčano vrime.  Ponesite očale za na snig za po danu, a uvečer će biti naša lipa bila  Riva osvjetljena ko Las Vegas i naše Baće , pogotovo. 
 
Znam ja da je vama drago tko će sve doć " s vrha " ali da vam je važno da će sve biti besplatno- navali narode !
 
Ma znam ja da vama ni to nije toliko važno , koliko ono o čemu je vražja voditeljica, ono ko da neće , pitala gđu. Tomasović: "Znate, naše slušatelje Radio Dalmacije u ovom trenutku zanima i to , hoće li doći one njihove konobarice sa onim velikim dekoltejima ?! Majko moja ja se uvik pitam , kako one sa onako osebujnim grudima mogu nositi u ruci istovremeno onoliko krigli po litru piva u svakoj?!"  ( op. p. ovo je ona rekla njoj , nisam ovo ja promislila :))) 
 
Gđa. Tomasović se na to nasmijala i rekla:" O da , kako ne ?!  Bit će u njihovim tradicionalnim nošnjama ( sad JA: mislim da su to oni veliki dekolteji i suknjice ko da ih je petarda raznila , široke, i skratila visoko iznad kolina , pa ono kad s emalo nagnu, one zelene, mislim - ovo sad ja govorim , sa onim veselim bijelim trakicama na glavi ) .....ali gđa. Tomasović se , smješeći, ogradila : " A ne znam baš da će konobarice biti sa takvim grudima i takvim dekoltejima, nećemo baš sve otkriti, slušatelji trebaju sami doći i vidjeti."

 
Nadam se da ćete u velikom broju doći, ako ne radi tih osebujnih konobarica i dekolteja, bar da vidite Princa !
 
Evo i mi smo u našem lipome  Omišu 30. 06. 2009. godine imali sličnu jednovečernju manifestaciju: Doček Pola nove godine uz Bavaria mukte pivo i još nam uz to ,lipe cure ,manjih grudi i dekolteja, dilile reklamne stvari - Bavaria: majice, upaljače , neka palstična za plažu - na moru kolo sa šest rupa ,za šest malih Bavaria piva od 2 dcl u tim rupama . 

 
Znači , sutra uvečer počima u Splitu OKTOBER FEST i TRAJAT ĆE - ZAMISILITE - DO KRAJA GODINEEEE ! 
 
Sad se ja kao dipl. pravnica pitam, koliko će se šoldi dodat u državnu blagajnu , kazne za "točionu", a šta će biti sa dolascima na posal. Bit će veselo ! Sriča u nesriči, da su se skoro sve firme zatvorile, pardon rasprodale i skoro je u većini njih  "status quo", a ljudi bez para.
 
Najviše mi je ža naših policajaca , jok oni ne piju, ne pričaju na mobitel dok voze, ne pritiću di se ne smi , ne voze brzo di je ograničenje . Dehidrirat će.  
 
Ako pitate šta je sa mnom , evo , nije svako zlo za zlo - ne radim pa mogu češće navratit na Baće , a ako me zaustave na povratku doma, pišem prigovor , to mi je ionako struka :) Šalim se naravno, vozit ću oprezno i iza kamiona , jer oni ne voze ispod 80 km na sat - taman.
 
Najvažnije, dakle, mislim da vama neće biti važno koje pivo pijete , ka ni meni , ali svako mi je dobro osim onog bezalkoholnog, jer bi svi pljucali. Fuj !
 
Dragi čitatelji , vi bliži i daljnji našemu centru svita, najlipšem gradu na svitu, dođite u Split, jer puno nas i ne zna kako izgleda OKTOBER FEST u MINHENU  I PAMET U GLAVU - s pivom i vožnjom natrag doma po okukama ...Rađe ponesite vriće za spavanje, zovu lipa i toplija vrimena ili volan u ruke dajte svom partneru ili partnerici, prijatelju ili prijateljici , koji ne vole pivo.
 
Fala Bogu, imam dva takva u kući , pa imam vozače , jes ! ( op.p. da Dalmacijavino ima November fest - ja bi vozila ) 
 
Meni pivo sa svojim umirujućim sastojcima tako lipo legne na želudac , da je to milina i zaspen "ko beba " !              
 Preporuka za sami kraj: Budite pristojni prema Princu, pardon, konobaricama i ne buljite upadno ( osim ako imate one cvike za sunce ) tamo di ne triba ! Ostavite dobar dojam, jer nam se neće vratit dogodine baš te dekoltirane. 
 
Ajme , a nisam čula da je bila audicija za te s velikom osebujnim grudima i  dekoltejima kod nas, znači, ipak njihove dolaze ?! A možda ipak naše ?! Stvarno morate ić to provjeriti . Ne sumnjam ! A znate li njemački ?! Valjda vam neće ni tribati !?   
 
Na samom kraju izvolite stihove za sve ukuse:

Ta divna splitska noć
na Baćan piva ka iz bajke,
tu bi vridilo puno poć,

to je za cure, bake i  majke...


Daj-te mi pi-vo, pivo nek se toči, 
dok traju dani, osobito ove noći, 
jer piva je moja vjerna druga, 

a kad je tuga , tad mora da se cugaaa !


Pijem da je zaboravim
a tuga se veća stvara.
Nazdravite drugovi sa mnom i sa tugom, 

otišla je voljena već sa KRIGLOM DRUGON!


Ružo moja požutilaaa, od pive zalivenaa, 
pivo mi bol smirivaa, piće moje mladosti.
Recite Bavarcima vi , da piva paše mi ,
da je pijem još , i ne mogu bez nje , 
bez pive pjenasteeee, 
i da je volim još, i ne mogu bez nje, 
bez krigle stakle -ee- e-neeee !  
 
A mogla bih do sutra .....
 


ŽIVILI !
         hik..hik..ik..hik....
 
STOP   POLICIJA : Vaše isprave
                                        molim.....nasljednica @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, studeni 3, 2009
Dragi moji, budući sam od 01.05. ove godine bez posla (dipl.iur, s bogatim radnim iskustvom), imala sam priliku jučer cijeli dan slušati i gledati Sabor. Pod dojmom svega viđenog, nisam mogla zaspati i stihovi su sami navirali....
Ako imate živaca, pročitajte....

Brige jedne pravnice

Mi imamos mućos problemos
i lutamo svijetos po kintos
rasprodali obveznice od obales
kidnio nam  Sanader Gonzales
 
Aaaaaj mama Jadrankaaaaa
jadna nam svima majkaaaaa
 
Ima onih koji nemaju problemos
i nemaju  zašto se crvenos
prije bijega dadoše pismos
otišo svojoj  ženi kući i dicos
 
Aaaaaj mama Jadrankaaaa
ode u materinu i Podravkaaaaa
 
Mi dadosmo Slovencima što želos
na koljena padosmo odavnos
dadosmo i more i kopnos
to uvjet bješe jaki  za EUropstvo
 
Aaaaaj mama Jadrankaaaa
jadna nam svima majkaaaa
 
Škverani nemaju za cigaros
Saloniti  nemaju ni za papros
natječaj objavismo krivos
Polančec se zbog toga  ispričos
 
Aaaaaj mama Jadrankaaaa
za Škverane da li si slamkaaaa
 
U Hagu stoji generalos
čeka presudu od komandos
ni sami ne znaju o pravos 
topnički dnevnici nestli bez tragos
 
Aaaaj mama Jadrankaaa
jadna nam mila majkaaaaaa
 
Ministar bivši obolio od srcos
moj muž davno je trebo da crknos
Lenac  mu ostao dužan  paros
ne može da radi ,obrt mu  zatvaros
 
Aaaaj mama Jadrankaaa 
ima li rješenja za sirotinju seljakaaa
 
MOSOR moj dobri davno je pados
čujem zna se tko ga pokrados
vidim tko više krade taj i imadeee
volje i želje da predsjednik postaneee
 
Aaaaj mama Jadrankaaa 
tko će lopovluk da svladaaaaa 
 
U recesiji smo mi odavnos
ko u cirkusu mi smo klaunos
država ti uzima i krados
pored svega uvede haračos
 
Aaaaj mama Jadrankaaa
kad ćeš ti iz vlade vankaaaaa
 
S diplomom sada ja ležim kućos
privatizaciju i laži slušam vječnos
pišem članke i blog otvaros
da manje mislim što me spopados
 
Aaaaj mama Jadrankaaa
da mi je biti tvoja ministarkaaaa

  
U meni sve ti  imadeš
nisu me učili - da ukradeš
u gospodarstvu sam 25 godinos
svu mudrost vašu davno naučidos 
 
Aaaaa mama Jadrankaaaa
pošizdila bi da nisam ovakvaaaaa
ove riči napisah ko iz rukavaaa
od Sabora ne mogu da spavaaaam 
 
Od gospođe s diplomom postados
žena na selu sa šudarom na glavos
pravim dobar soparnik i rožatos
da svoj život dobro zaslados ! 


Živili vi meni, čuvajte zdravlje!
Lipi pozdrav - a oće li vam se svidit i ova pisma?!

nasljednica @ 14:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 1, 2009
JESTE LI SE ODAZVALE AVONOVOJ AKCIJI "MOJA PRVA MAMOGRAFIJA"

Sveti Ante i Svi Sveci , prosvitlite  nas ! Članak koji vam  može spasiti život !

 

Žene , zar vam se jeftino umire ?! Pročitajte ovo , da možete     prosvitliti sestre, mame, bake, tete, strine, rodice, prijateljice, suside...


Sredinom lipnja ove godine u Pločama je završila druga hvale i zdravlja vrijedna  turneja MOJA PRVA MAMOGRAFIJA , koju je organizirao AVON Hrvatska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „ Dr. Andrija Štamper“. Turneja je obuhvaćala gradove: Zadar, Primošten, Murter, Drniš, Knin, Sinj, Split, Lastovo, Omiš i Ploče .

Budući sam svoju prvu mamografiju obavila i ja tek 5. 02. 2009. po pozivu Ministarstva , išla sam u Omiš vidjeti , usput, kakav je bio odaziv naših žena. Na moje razočaranje, prema riječima gđe. Zorice Fistanić,odaziv je bio jako dobar tako da je taj dan u Omišu svoj prvi mamografski pregled obavilo 50 žena,koliko je bilo i predviđeno ! Usput je pohvalila moj članak s portala iz 2008. i 2009. - Suze ljubavi !
Zamoljena sam da preko "našeg portala" dam članak na koji ću ukazati na neophodnu potrebu da svi čitatelji i mladi i stari , koji posjećuju dugoratski portal, utječu na svoje majke, sestre, bake, tete, cure , ujne, strine, da otiđu obavezno na mamografski pregled. Rak dojki je u sve većem porastu , a žene to , nažalost, ne shvaćaju.  

Međutim, gđa. Zorica mi je naglasila da su ugodno iznenađene odazivom žena sa sela, koje su odmah prihvatile poziv. Naime, vrijedne volonterke omiškog Kluba žena uvidom u posebnu evidenciju namučile su se 20-ak dana kako bi naše žene  na dan ove AVONOVE akcije došle u Omiš na svoj  prvi mamografski pregled u dobi od 40-50 godina. Rečeno mi je da je prilikom prvog pregleda kod jedne mlade žene otkriven tumor veličine čak „dječje šakice“ ! i to baš na njenom prvom pregledu ! Tragedija .U Omišu  kao i u ostalim gradovima ova akcija je dnevno mogla primiti 50 žena i vrijedna ekipa i iz Kluba žena u Omišu zajedno sa stručnim osobljem ove akcije predvođene gđom. Mirjanom  Trutinom , direktoricom za Avon naše Županije ( inače Avon ima 14 zona ) te gđom. Zoricom kao njenom „desnom rukom“ neumorno su radile cijeli   dan .Ljubazni gospodin, iako umoran,  Jadranko Horvat , ing. med. rad. na kraju još jednog napornog rada zajedno s kolegicom Marjanom Jakopivić, ing. med. rad. , rekao mi je : „ Slobodno napišite da smo prošli mnogo gradova , ali da je Klub žena Omiš pokazao najbolju organizaciju i najkvalitetnije su nas dočekali ( op.p. na gradskom parkingu, gdje su mogli parkirati svoja dva velika kombija ) te dodao: „ Stvarno svaka im čast na tome , to je za svaku pohvalu !“Gospodin Horvat je rekao „ ….da će svi nalazi biti duplo očitani od strane dva radiologa te da će snimke i nalaze poslati na kućne adrese pregledanih žena „. Dakle, ovo je bilo u lipnju. Približava se i kraj godine , kada će vjerovatno neke žene trebati ponoviti svoj mamografski pregled pa ih treba podsjetiti, a to čini naš vrijedni Klub žena. Izdvojiti sat , dva , naručiti se , nemojte shvatiti nečijom čežnjom za vama kao vama , već porukom da vam se želi , drage moje , pomoći na vrijeme. I ptice na grani znaju, ako se rak dojke dijagnostricira na vrijeme da je u velikom postotku izlječiv . A što vi radite ?! Mislite da će vas mimoići , što bismo zaista svi voljeli, ali brojke pišu sve veću smrtnost i začuđujuće, kod mlađih žena.


Na Dan naših mrtvih ili Dušni dan svi ćemo se prisjetiti naših dragih, a među njima i onih koje nisu morale biti "na onome svitu". Znam , ima slučajeva kad se i na vrijeme otkrije, ali ipak završu smrću. Ali dozvolite , to je jako mali postotak , pomozimo sebi na vrijeme ! Nagovorite svoje drage osobe ženskog roda da idu na mamografiju . Nemojte misliti kad odnesete cviće na grob , da ste nakon svega ipak nešto učinili za njih. Nagovarajte ih, gnjavite, dosađujte im da idu na preglede i na papa test i ostale ! Cviće na  njihovom grobu je samo dan sjećanja na njih, a mogle su biti s vama . 

Klub žena , rekle su mi, rade prva tri dana u tjednu popodne , a druga dva dana ujutro, tel.  862 353 .

Za sve žene od 20 godina Klub žena apelira da se učlane u KLUB ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI , u Omišu-zgrada Kasarne,broj 6.Ovim putem apeliram na sve ljude dobre volje da svoj dobrotvorni prilog mogu platiti na broj raćuna kluba kod Splitske banke: 2330003-1100038829.Svaki vaš prilog bit će Klubu od dragocijene pomoći. 

Predsjednica gđa. Zorica rekla je da obavezno prenesem njenu poruku svim ženama : MI SMO OVDJE RADI NJIH , A NE ONE RADI NAS ! VAŽNOST je rano otkrivanje ove zloćudne bolesti od koje se ne mora umrijeti, ako se na vrijeme otkrije !  Dodajem : ZAR VAM JE , DRAGE ŽENE , STALO DO TOGA DA JEFTINO UMRETE . Ako vas zadesi ova bolest, Klub žena će vam pomoći i u psihološkom smislu da što lakše prebrodite sve što vas čeka, podijelit će s vama svoje iskustvo i bit će vam puno lakše.

Toga dana Klub žena je istakao jako dobru suradnju s dr. radiologom Stanićem te s našim dr. Josipom Banovićem , bez kojih bi njihov rad bio nemoguć, pohvaljujući pri tome njihov jako dobar način rada s ženama. 

Napomena , jako važna , uz mamografiju trebate obaviti i ultrazvučni pregled , jer se nekad – rijetko – može dogoditi da mamografija ne otkrije što i ultrazvuk i obratno ! Znači – oboje !

Zahvaljujem ovom prilikom, iako sa zakašnjenjem,  AVONOVOJ akciji s napomenom da je AVON FOND osnovan je 1992. g. , globalno je prikupio više od 660 milijuna američkih dolara za borbu protiv raka dojke , a od 2003. g. i AVON HRVATSKA  se aktivno priključila ovoj humanoj borbi te je do danas prodajom svojih kozmetičkih proizvoda s rozom vrpcom prikupila 1.306.508,00 kuna! Ponosno mogu istaknudi da mi je kći do udaje bila njihova akviziterka i da smo uvijek kupovale i proizvode s rozom vrpcom. Susret s gđom. Mirjanom bio mi je drugi po redu. 

Dakle, dragi moji , kada vam na vrata dođu cure s AVONOVIM proizvodima ili vas sretnu negdje vanka , kupite bar one proizvode s ROZOM VRPCOM – pomoći ćete SEBI I DRUGIM ŽENAMA !Za kraj dio : MOJA PJESMA ZA NJU  

 

 

 

Jednog dana lipe zelene oči izgubile su čar

 

Tamnoputo lice dobilo je zelenkastu boju

 

Ali osmjeh joj sa usana nije salazija,

 

Imala je tada skoro odraslu dicu svoju.

 

 

 

Doživjele smo obje posebnu uzvišenost – majke,

 

A danas,  ja sam osjetila naduzvišenost – bake.

 

Dok nju hladna ploča već tri godine  prikriva

 

Ja se igram s mojim unukom i po kući rintam.

 

 

 

Ako i meni bude kao NJOJ suđeno ,

 

Imat ću razloga  Bogu reći hvala za sve do sada,

 

Ali ne bih volila zbog nemara  da moj unuk čuje kako plačem,

 

Da mi ni morfiji  ne pomažu, jer od bola u sobi  jaučem.

 

 

 

ONA i ja imale smo zajedničku prijateljicu

 

Kad god se sretnemo u pogledu nam  tuga ,

 
 

Umrla joj je na rukama nakon dugih i teških muka,

ONA u četrdeset i nekoj, ONA koja  nije dočekala svoga unuka .


Napisala sam mnogo puta da ne volim tužne članke, ali ovaj članak je morao biti ovakav i baš ovih dana (op.p. kad nije objavljen nakon Avonove akcije). 


I ne zaboravite , učlanite se u Klub žena u Omišu ! Za vaše dobro , ne budite sebićne i drugi u obitelji vas trebaju i vole , a vi njih - dokažite - idite na preglede ! 

Znam, teško je odnijeti cvijeće ovih dana na "njen" grob, a nije možda trebalo do toga doći.  

Pokoj vječni svima i mojoj prijateljici.  

 

nasljednica @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.